Tag Archives: Internet Security

merangka sistem rangkaian komputer-Topologi Cecincin

Sebelum ini aku ada berkongsi mengenai pengenalan sistem rangkaian komputer dan bagaimana untuk  merangka sebuah rangkaian komputer dengan kaedah yang pertama iaitu Topologi Bas (Bus Topology) dan hari ini,  mari kita merangka pula dengan satu lagi kaedah rangkaian komputer iaitu: Topologi Cecincin (Ring Topology) Dengan topologi cecincin, setiap elemen komputer di disambung bersiri dan dibentuk… Read More »

Sejarah Search Engine

Kita pasti sudah memiliki suasana yang lebih baik untuk mencari sesuatu di dalam enjin carian pada masa sekarang jika korang tahu sedikit sebanyak tentang sejarah dan latar belakang mereka. Pastinya, tidak ada banyak fakta juga sejarah yang begitu mencukupi, kerana Internet boleh dikategorikan masih lagi remaja!  Mari kita lihat bagaimana semuanya bermula. Kita akan mulakan… Read More »

antara penyebab internet jadi perlahan

Keliru dengan kelajuan internet korang berbanding talian internet kawan2 lain yang jauh lebih murah tetapi lebih laju? kenapalah boleh jadi macam tu? sedangkan korang telah membayar sewa talian internet yang lebih laju berbanding kawan2 yang lain juga jika dibandingkan dengan talian di pejabat. atau, korang menggunakan asas network yang sama tapi kenapa laptop atau PC… Read More »

Nak tahu apakah Content Delivery Network?

Bagi blogger atau webmaster yang sudah terlalu ramai pengunjungnya sudah tentu respon blog/web korang semakin lambat dan lembab salah satu jalan penyelesaian adalah menggunakan Content Delivery Network (CDN). Content Delivery Network (CDN) adalah sebuah rangkaian penghantaran kandungan atau rangkaian pengedaran kandungan (CDN) ia adalah sebuah sistem komputer yang mengandungi salinan data, ditempatkan atau berpusat dipelbagai… Read More »

google, kata benda yang akan menjadi kata kerja

Google. Terang-terangan merangkul sebagai salah satu syarikat gergasi yang sentiasa berkongsi informasi dan maklumat dengan korang dan sesiapa pun … atau google mencuba sebaik mungkin untuk menjaga data korang yang disembunyikan daripada penyangak2 dan penjejak cyber? Selepas korang selesai menonton klip kat atas tu, cuba korang layan jugak infographic dibawah. Fakta dan angka Google (massive… Read More »

internet oh internet!

1. ADSL Bermaksud Asymmetric Digital Subscriber Line (ADSL) Sistem ini menggunakan sambungan kabel telefon sebagai jaringan penghubung dengan Internet Service Provider (ISP). Namun dalam penggunaannya, dial-up memiliki beberapa kekurangan. Seperti rendahnya kecepatan dalam mengakses internet, terlebih di masa2 tertentu yang merupakan waktu sibuk (kemuncak) atau office hour. Selain itu, oleh karana menggunakan sambungan telefon, kita… Read More »

amalan pekerja punca kehilangan data

Informasi korporat memainkan peranan penting dalam sesebuah perniagaan namun seringkali mengalami risiko kehilangan disebabkan oleh kecuaian pekerja. Menurut kajian yang dijalankan oleh InsightExpresss dan diselia oleh Cisco iaitu kajian sekuriti global yang menekankan beberapa risiko dilakukan oleh pekerja yang boleh menyebabkan data korporat, mendapati kesalahan tersebut berbeza mengikut tempat dan budaya. Kajian yang dijalankan lebih… Read More »

langkah bijak menggunakan jaringan

Berfikir sebelum klik! Langkah berhati-hati itu boleh menyelamatkan diri korang daripada menjadi mangsa penipuan di dalam Internet, malah langkah berwaspada ini  menunjukkan korang adalah salah seorang yang cerdik dan pintar menggunakan aplikasi teknologi maklumat (IT). Alam siber yang mengamalkan dasar langit terbuka  dan tanpa garis aras sempadan tentunya menghidangkan pelbagai maklumat, sama ada berunsur positif… Read More »