Sejarah Search Engine

By | May 14, 2010

Kita pasti sudah memiliki suasana yang lebih baik untuk mencari sesuatu di dalam enjin carian pada masa sekarang jika korang tahu sedikit sebanyak tentang sejarah dan latar belakang mereka. Pastinya, tidak ada banyak fakta juga sejarah yang begitu mencukupi, kerana Internet boleh dikategorikan masih lagi remaja!  Mari kita lihat bagaimana semuanya bermula.

Kita akan mulakan dengan mengosongkan satu salah faham umum. Adakah kita pernah bertanya-tanya apa perbezaan antara Internet dan World Wide Web? Banyak orang percaya bahawa kedua-dua istilah ini boleh digunakan secara bergantian. Pada kenyataannya,tidak ada yang lebih dari kebenaran.

Internet adalah rangkaian daripada rangkaian komputer di seluruh dunia. Impian sebenarnya tercapai pada tahun 1969 oleh sebuah badan kerajaan AS disebut ARPA, atau Advanced Research Projects Agency. (Bahkan, nama asli Internet adalah ARPANET.) Sehinggalah hari ini, kita boleh mengakses Internet melalui saluran telefon, kabel, serat optik, dan media komunikasi yang lain.

Internet: Rangkaian dari rangkaian komputer di seluruh dunia

World Wide Web (WWW) adalah masih muda. Ianya terbentuk bermula sekitar tahun 1990, ketika penyelidik menyedari bahawa mereka boleh menggunakan Internet adalah untuk menghubungkan laman web hypertext yang disimpan dan mereka dapati ianya boleh diakses oleh sesiapapun di seluruh dunia. Kenyataannya, berbillion halaman web telah tumbuh daripada hanya segelintir saja pada masa awal kewujudannya  dulu.

“World Wide Web (WWW) adalah, setakat ini ia adalah sebuah aplikasi yang paling umum digunakan di Internet. (E-mail adalah aplikasi berbeza Internet )

Semua pengguna dari Web menggunakan HTTP, atau protokol pemindahan hypertext, untuk menavigasi dari satu laman web untuk ke laman web yang lain. Lihat di bar alamat di berhampiran bahagian atas pelayar web kita. korang akan mendapati bahawa www didahului dengan http://. Ini menceritakan laman web yang kita  gunakan di World Wide Web dan bahawa kita telah menggunakan protokol pemindahan menggunakan hypertext.

Sangat penting untuk memahami perbezaan antara Internet dan Web, barulah kita sepenuhnya memahami bagaimana mesin carian  ini bekerja. Walaupun enjin carian menggunakan Internet, mereka tidak mencari semua Internet. Biasanya, mesin carian hanya akan mencari laman web di World Wide Web.

The Players Search Engine Power, Semalam dan Hari Ini

Untuk industri yang masih muda, bidang mesin carian (search engine) sudah bertapak cukup lama! Berikut adalah ringkasan penting dan kecepatan pada baris waktu mesin carian. Jika korang penggemar sejarah nyata, kita akan menemui butiran lebih lanjut di FAQ ini untuk mata pelajaran ini.

  • 1993: Enjin carian pertama yang diiktiraf secara meluas, World Wide Web Wanderer telah muncul. Dibuat dan direka  di Massachusetts Institute of Technology oleh Matthew Gray dan sekarang beliau telah bekerja di google. ianya adalah untuk mengukur pertumbuhan dari laman2 web, ia melakukan gerak kerja bermula pada 1997. Statistik yang dikompilasi atau yang telah dikumpulkan oleh mesin carian ini masih terdapat sehingga sekarang di dalam sistem Web.

  • 1994: WebCrawler datang di tempat kejadian huhuhuhu. Database WebCrawler asli hanya mengandungi 6,000 data laman web. AOL : itulah korang mungkin sudah mengenalinya siapakah pembelian WebCrawler pada tahun 1995, tetapi menjualnya hanya dua tahun kemudian kepada Excite. Infospace, adalah pemiliknya yang baru sekarang, membeli WebCrawler ketika Excite menyatakan kebangkrupan.

  • 1994: loji tenaga elektrik lain, mesin carian Lycos, dengan melancarkan 54,000 dokumen untuk di indeks.Mesin carian Lycos masih wujud sehingga sekarang, tapi Lycos berpindah tangan beberapa kali. hari ini, Lycos dimiliki oleh anak syarikat dari Korea – Daum Communications Corporation.

  • 1995: Adengan AltaVista telah meletup. AltaVista (atau AV) adalah enjin carian pertama untuk memasukkan pelbagai bahasa kemampuan carian. Setelah berpindah tangan beberapa kali, AltaVista menjadi milik Overture Services sekarang. ( pemilik Overture adalah Yahoo, yang akan aku bahas dibawah! ) AltaVista mempertahankan statusnya sebagai raja Carian sampai sehingga terlancarnya Google.

  • 1998: Larry Page dan Sergey Brin memperkenalkan dunia dengan Google, yang dengan cepat untuk menembak apapun carian ke puncak Carian kedudukan enjin. ( Nama ini berasal dari kata Googol, adalah nama dan nombor 1 diikuti oleh 100 sifar ) database Google sekarang termasuk trilion halaman web, dan kebanyakan ahli bersetuju bahawa Google menikmati lebih dari 50% dari jumlah keseluruhan lalu lintas mesin carian. Ini bermakna bahawa kedudukan carian Google akan menghasilkan lebih banyak lalu lintas ke laman web kita daripada kedudukan utama dengan mesin carian lain … dengan tempoh waktu segera.
  • Di situlah hal yang termaktub pada masa sekarang, bahawa Google adalah merupakan mesin carian yang paling popular dan sering digunakan di laman Web.

Namun, banyak perkara akan berubah dengan cepat, dengan syarikat yang terus-menerus membeli, menjual, dan mencipta mesin carian. Sebagai hasilnya, kita akan dapat lihat apa sahaja jenis mesin carian yang telah mendapat tempat atau kehilangan populariti dari masa ke semasa.

Search Engine vs Direktori

Korang tertanya-tanya mengapa aku tidak membicarakan tentang Yahoo! Di bahagian terakhir? Ini kerana Yahoo! Telah dimulakan sebagai sebuah direktori, bukan mesin carian.

Sementara indeks enjin carian ‘yang dikompilasi oleh komputer, Direktori adalah senarai kategori daripada laman web yang disusun oleh manusia. Sebelum itu diterima, setiap laman web yang didaftar di dalam direktori dengan berhati2 dan diteliti dan dianggap boleh diterima untuk penempatan dalam satu kategori tertentu.

Beberapa orang telah berpendapat bahawa Direktori adalah disusun oleh manusia, ini terhad kerana mereka tidak menawarkan banyak hasil carian sebagai mesin carian. Namun, Pendapat aku, korang akan dapati bahawa keputusan carian yang dipaparkan oleh Direktori jauh lebih bermanfaat daripada keputusan carian yang dipaparkan oleh mesin carian.

Direktori paling popular di Web adalah Yahoo, ditubuhkan! Pada tahun 1994 oleh David Filo dan Jerry Yang. Mereka bermula dengan Yahoo! Pada beberapa komputer di dalam sebuah Trailer kampus di Stanford, Pada awalnya digunakan adalah untuk mengesan kepentingan mereka sendiri. Ini telah mengejutkan mereka, Lalu segera tidak melepaskan peluang dan bergabung dalam tahun 1995 dengan pelaburan awal sebanyak hampir $ 2 juta. Oleh kerana itu wujudlah Yahoo!. Adakah Yahoo hasil dari singkatan Yet Another Hierarchical Oracle ? ada sesiapa tahu?

Dalam usaha untuk kepelbagaian, Yahoo memutuskan untuk menggunakan mesin Google untuk membekalkan pengguna dengan hasil carian utama. Namun, pada tahun 2004, Yahoo! Meluncurkan mesin carian sendiri yang baru.

Korang masih boleh menekan ke Yahoo! Direktori, dan pendapat aku, korang akan menemui carian dengan cepat. Jika korang melakukan Carian di http://www.yahoo.com, korang akan dapati keputusan carian adalah berasal dari Yahoo Search Engine itu sendiri. Namun, korang boleh juga mendapatkan keputusan Direktori pencarian Yahoo dengan memulakan carian di http://dir.yahoo.com.

Open Directory Project mungkin adalah direktori kedua yang paling popular di laman Web. ia disusun oleh lebih daripada 50,000 orang sukarelawan yang telah mengindeks hampir 4 juta laman web. Direktori yang terkandung hanya di bawah 500,000 jenis media, semua carian adalah menurut kata kunci atau kategori. Kerana sumber dan keputusan amat terbatas melalui Open Directory untuk mendapatkan keputusan melalui laman web, mereka dapati time-consuming dan ia rumit. Namun, beberapa mesin carian termasuk Open Directory listing dalam carian engine kedua mempercepatkan keputusan carian mereka.

22 thoughts on “Sejarah Search Engine

  1. wazy

    Terima kasih bro untuk info ni,tetapi google masih tetap menjadi pilihan kalau nak cari info,hehe

    Reply
    1. hazlan Post author

      google memang paling mudah… lagipun versi terbaru lebih mesra pengguna…

      Reply
    1. hazlan Post author

      dulu aku rajin guna altavista… sekarang ni google je la yang bermain kat minda ni… huhuhuhu

      Reply
    1. hazlan Post author

      utk pengatahuan sesama je tujuannya pun… terima kasih

      Reply
  2. botak

    mcm mana lah agaknya org putih boleh creat bnda yg sgt complicated mcm ni..sedangkan kalau aku dapat faham artikel ni pun aku rasa aku ni dah hebat gila dah..huhu
    .-= botak´s last blog ..atm or vending machine =-.

    Reply
    1. hazlan Post author

      aku rasa hebatnya mereka.. atas sebab saling bekerjasama… support secara berpanjangan… kalau kita org melayu support sesama kita rasanya kita pun boleh mencipta pelbagai kejayaan… pendapat aku sahaja…

      Reply
    1. hazlan Post author

      bing tengah berusaha keras untuk mencari kepercayaan…

      Reply
  3. aktechpage.com

    Baru ku tau sejarah Search engine…
    Tp skrg Search engine telah di dominasikan oleh Google, Yahoo, dan yg terbaru Bing…
    X silap aku search engine yg pertama aku guna adalah Yahoo…
    ttp skrg Google is my favourite

    Reply
    1. hazlan Post author

      aku guna altavista pertama kali dulu2la….

      Reply
    1. hazlan Post author

      memang.. sekarang ni minded dah ke google… macam makan maggi walhal yang di beli mee jenama cintan…

      Reply
  4. suri cahaya cinta

    salam..
    uik dah macam mengikuti kelas it jer ni cikgu..huhuhu

    dah baca baru tahu selama ni ingat ada google je rupanaya dia byk gak edisi sblm ni yer..huhu

    Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu cikgu? sogan lak aku…. tak layak pun kot status cikgu tu… anyway thanks… memang banyak namun google amat terkenal dari yang lain… walaupun simple dan kosong je macam tak banyak content…

      Reply
    1. hazlan Post author

      gud2… study dan dapatkan info di mana saja…. terima kasih kerana menyinggah dan mengomen…

      Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhuhu… ok terima kasih…. kerana sudi menyinggah…

      Reply
  5. Syahdan

    Terima kasih dan syabas, ilmu yang amat bermanfaat. Banyak orang akui google memang hebat untuk pencari di laman web. Itu untuk pencari, bagaimana aku ni nak minta dicari agar orang dapat dengan mudah laman web aku sendiri. Ini aku minta bantu, tunjuk ajarlah sikit he he he.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *