Tag Archives: Hosting

pelayan web terpantas

Sebelum ini aku pernah menulis tentang  5 alternatif lain untuk pelayan web dan telah sedia maklum Apache dan IIS mendominasi diantara senarai pelayan2 web yang lain. Dari segi kepantasan hebat dibicarakan adalah pelayan web Nginx, yang memerlukan server berkuasa tinggi, Litespeed pula lebih pantas daripada Apache dan IIS. Manakala Lighttpd CPU berkelajuan cahaya. Pierre Gauthier… Read More »

mengenali internet routing

Internet routing adalah salah satu proses untuk menghantar atau menghalakan packet dengan menggunakan kaedah metric yang paling optimal ke destinasinya. Kaedah ini adalah menggunakan ROUTER. Router bekerja di lapisan ke 3 Open Systems Interconnection (OSI) layer. Penghantaran arah packet mungkin boleh dipelajari dari maklumat lapisan ke 3 OSI layer iaitu digelar sebagai IP address. Biasanya… Read More »

Nak tahu apakah Content Delivery Network?

Bagi blogger atau webmaster yang sudah terlalu ramai pengunjungnya sudah tentu respon blog/web korang semakin lambat dan lembab salah satu jalan penyelesaian adalah menggunakan Content Delivery Network (CDN). Content Delivery Network (CDN) adalah sebuah rangkaian penghantaran kandungan atau rangkaian pengedaran kandungan (CDN) ia adalah sebuah sistem komputer yang mengandungi salinan data, ditempatkan atau berpusat dipelbagai… Read More »

senarai 45 pembina laman web percuma yang terbaik

Korang mencari tempat untuk membina website secara percuma. Selain daripada wordpress dan blogspot yang rata2 ramai yang dah kenal tapi kat sini aku kongsikan dengan korang senarai pembina laman Web secara percuma dan terbaik untuk korang bina website sendiri tak kiralah sebagai blog, wiki ataupun laman sosial tanpa perlu mengatahui apa2 bahasa programming. Pembina laman… Read More »