Tag Archives: Web

pengenalan fungsi bahasa pengaturcaraan

Fungsi utama Bahasa Pengaturcaraan (Programming Language) ialah untuk membenarkan Juruaturcara menyampaikan hasratnya bagi proses perkomputeran, dengan lebih mudah berbanding dengan apa yang mereka boleh lakukan dengan Bahasa Tahap Rendah atau Kod Mesin. Disebabkan tujuan ini, Bahasa Pengaturcaraan secara amnya direkabentuk untuk menggunakan sintaks tahap tinggi, yang lebih mudah difahami oleh Juruaturcara. Bahasa Pengaturcaraan adalah peralatan… Read More »

falsafah dan semangat internet

Rangkaian Internet yang ada pada hari ini mula dibina pada akhir tahun 1969 oleh sebuah agensi penyelidikan, iaitu Advance Research Project Agency (ARPA). Rangkaian Internet ini dinamakan ARPANET. Walaupun ARPA merupakan sebuah agensi di bawah naungan Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat, penubuhan ARPANET sebenarnya tidak ada kaitan dengan usaha untuk mewujudkan sebuah rangkaian komunikasi tahan lasak… Read More »

pengenalan siapa hackers dan siapa crackers

Penggodam (Hackers) Hacker ialah seseorang yang bersifat mempunyai rasa minat dan pengetahuan yang mendalam terhadap sesuatu Operating System (OS). Beliau selalunya adalah seorang pengaturcara komputer atau jurutera sistem yang ‘advance’ dalam sesuatu sistem komputer sehingga mampu mengenalpasti kelemahan-kelemahan sistem berkenaan melalui kaedah uji cuba yang dilakukan beliau maklumat yang di perolehi ini selalunya dikngsi secara… Read More »

Hacker si penggondam dunia yang di segani

Hacker atau di kenali dalam bahasa melayunya adalah Penggondam. Mereka2 ini adalah diantara penggondam yang terkenal dan di segani di seluruh dunia, mari kita sama2 layan…. 1. Kevin Mitnick Kevin adalah hacker pertama dan wajahnya terpampang dalam poster2 sebagai “FBI Most Wanted”.Dia kemudiannya ditahan pada tahun 1995 oleh FBI dan dipenjarakan selama 5 tahun dan… Read More »

dokumentari web 3.0

Hari ini entry aku adalah bersifat agak santai… mari kita layan video dokumentari berkenaan web 3.0 dari Kate Ray ini, kenali dengan lebih dekat lagi mengenai penambahan kemajuan internet yang akan datang. Bagi yang belum atau baru sahaja mendengar berkenaan apakah sebenarnya web 3.0, bolehlah melihat pengenalan yang pernah aku kongsikan sebelum ini di sini:… Read More »

perkhidmatan online percuma pertukaran fail dan dokumen

Semasa bekerja ataupun belajar kadang2 teramat penat. Tiba2 muncul satu masalah dimana dokumen2 yang penting tak boleh di buka, terlalu besar dan harus dikecilkan, perlu diubah suai, dan macam2 lagi. Pulak tu dengan kadar segera. bagi pengguna yang mungkin tiada perisian lengkap atau perisian2 lama sudah semestinya perlu menangguhkan atau melambatkan kerja kerana perlu mencari… Read More »

speedtest untuk hosting

Ini adalah keputusan SpeedTest menggunakan streamyx connection ke hairilhazlan.com iaitu hosting yang aku gunakan sekarang ni. Korang juga boleh membuat SpeedTest ini di sini: Speed Test untuk melihat kelajuan Internet anda ke hosting hairilhazlan.com. …atau korang juga  boleh test sendiri kelajuan sebenar di hosting masing2, download file di: http://www.speedtest.net/mini.php

google, kata benda yang akan menjadi kata kerja

Google. Terang-terangan merangkul sebagai salah satu syarikat gergasi yang sentiasa berkongsi informasi dan maklumat dengan korang dan sesiapa pun … atau google mencuba sebaik mungkin untuk menjaga data korang yang disembunyikan daripada penyangak2 dan penjejak cyber? Selepas korang selesai menonton klip kat atas tu, cuba korang layan jugak infographic dibawah. Fakta dan angka Google (massive… Read More »