Hacker si penggondam dunia yang di segani

By | May 20, 2010

Hacker atau di kenali dalam bahasa melayunya adalah Penggondam. Mereka2 ini adalah diantara penggondam yang terkenal dan di segani di seluruh dunia, mari kita sama2 layan….

1. Kevin Mitnick

Kevin adalah hacker pertama dan wajahnya terpampang dalam poster2 sebagai “FBI Most Wanted”.Dia kemudiannya ditahan pada tahun 1995 oleh FBI dan dipenjarakan selama 5 tahun dan dibebaskan pada tahun 2000 dan kini membuka syarikat consultant mengenai sistem keselamatan komputer. Dia tidak menyifatkan dirinya sebagai “hackers @ hacking” tapi menggelar sebagai “Sosial Engineering”.Kevin juga seorang “Master of Deception” dan telah menulis buku yang berjudul “The Art of Deception”.Buku ini menjelaskan berbagai teknik social engineering untuk mendapatkan pengaksesan di dalam sistem2 komputer.

2. Kevin Poulson

Poulson pertama kali masuk ke dunia hacking melalui talian telefon di stesen radio KIIS-FM di bandar Los Angeles, dan ini membuatkan Poulson terkenal ketika melakukan penipuan digital dengan menyamar menjadi pemanggil lalu menembusi talian telefon yang ke 102 kali hanya untuk memenangisebuah kerata Porsche 944 S2. Kevin Poulson atau nama asalnya adalah Dark Dante,berhasil mengaktifkan kembali Yellow Page, kemudian menggunakan nombor telepon di dalamnya untuk menjadikan sebagai agen pengawal secara virtual. Pihak polis kemudian menangkap Poulson dan memenjarakannya selama 3 tahun setelah ia menggondam “hack”  database FBI, dan juga penyebab semua 1,800 talian telefon mengalami kerosakan dan pintasan yang teruk. Setelah beliau keluar dari penjara ia kini hanya menjadi seorang journalis.

3. Adrian Lamo


Adrian Lamo atau yang diberi jolokan sebagai ‘hacker tiada rumah’, biasanya menggunakan coffee shop, perpustakaan, dan café Internet sebagai kawasannya untuk menjalankaan kegiatannya. Kebanyakan aktivitinya adalah menerobos jaringan komputer dan kemudian melaporkan kelemahannya kepada syarikat2 yang memiliki jaringan tersebut. Kesalahan  terbesar Lamo yang menjadikannya terkenal adalah setelah ia memintas server New York Times dan meletakkan namanya di dalam database syarikat akhbar harian tersebut. Ia juga menggunakan account LexisNexis untuk mendapatkan laluan rahsia ke profail syarikat tersebut. Kini Lamo juga bekerja sebagai seorang journalis.

4. Stephen Wozniak


Terkenal sebagai co-founder Apple, memulai aktivitinya ‘white-hat’-nya dengan merobosi sistem talian telefon. Ketika belajar di University of California beliau membuat device untuk temannya bernama ‘blue box’ dan memperbolehkan semua rakannya boleh menggunakan talian telefon  selama mungkin tanpa bayaran, wah hebat. Namun, setelah Wozniak keluar dari universiti tersebut dan bekerja dengan rakannya Steve Jobs, merekalah yang telah menubuhkan syarikat Apple Computer.

5. Loyd Blankenship


Terkenal dengan nama ‘Mentor’, merupakan ahli daripada group elite hacker di tahun 1980. Aksinya yang terbesar adalah menjadi pengarang dari Hacker Manifesto (The Conscience of a Hacker), yang ia tulis di dalam penjara di tahun 1986. Dalam buku Hacker Manifesto (The Conscience of a Hacker), tersebut disebutkan bahwa hacker hanyalah tindakan yang dibuat oleh hacker hanyalah sekedar keingintahuan dan tidak hanya dijadikan moral hacker sekarang ini, namun juga menjadi paraadigma yang mutlak dari filosofi seorang hacker. Buku tersebut lalu diulas kedalam majalah Phrack, dan telah di filemkan  pada tahun 1995 bertajuk hacker, dibintangi oleh Angelina Jolie.

6. Linus Torvalds


Seorang hacker yang benar2 sejati, Beliaulah pegembang sistem operasi Linux yang merupakan gabungan daripada “LINUS MINIX”. Sistem operasi Linux telah menjadi sistem operasi “standard” bagi hacker.Bekerjasama bersama Richard Stallman dengan GNU-nya dalu membangunkan Linux versi yanr terawal dan berkolaborasi (berkersama) dengan programmer, developer dan hacker seluruh dunia untuk mengembangkan kernel Linux.

7. John Draper

Pencipta nada tunggal (single tone) 2600 Herz menggunakan peluit plastik yang merupakan sebuah hadiah dari kotak karier. Merupakan pelopor penggunaan nada 2600 Hz dan dikenali sebagai Phone Phreaker (Phreaker, bacaannya: frieker) Nada tunggal 2600 Hz digunakan sebagai alat untuk melakukan panggilan telefon secara percuma.Namun hari ini, sistem nada 2600 Hz tidak lagi dibuat dengan peluit plastik,diganti menggunakan alat yang disebut “Blue Box”.

8. Mark Abene

Sebagai salah seorang ahli “hacker groups Legion of Doom” dan “Master of Deception” dikenali sebagai Phiber Optik, menginspirasikan ribuan remaja untuk mempelajari sistem telefon dalam negara yang digunakan oleh Phibe Optic beliau telah dinobatkan sebagai salah seorang dari 100 orang yang Genius oleh New York Magazine. Beliau hanya menggunakan komputer jenis Apple, Timex Sinclair dan Commodore 64.Komputer pertamanya yang digunakan adalah Radio Shack TRS-80 (trash-80) dengan hanya 4kilobyte size RAM. Menggunakan jenis2 komputer ini untuk mengakses data ke CompuServe “CB Simulator” dan BBSes yang merupakan pelopor pertama dunia chating secara online. Abane meletakkan user account kedalam komputernya dan beliu juga penyebab sistem AT&T lumpuh selama seminggu kerana memasuki sistem US Secret Service. Sekarang beliau adalah penceramah terpilih untuk sistem keselamatan perisian diseluruh dunia.

9. Robert Morris

Seorang anak daripada saintis dari National Computer Security Center yang merupakan bahagian dari National Security Agencies (NSA).Pertama kali menulis Internet Worm pada tahun 1998.Menyebabkan kelumpuhan ribuan komputer yang berhubung dalam jaringan di seluruh dunia.

10. Richard Stallman

Salah seorang “Old School Hacker”, bekerja di dalam lab Artificial Intelligence MIT.Beliau merasa agak terganggu dengan perisian komersial dan dan hak cipta pribadi.Akhirnya mendirikan sendiri GNU (baca: guhNew) yang merupakan singkatan dari GNU NOT UNIX.Menggunakan komputer yang pertama pada tahun 1969 di IBM New York Scintific Center semasa berumur 16 tahun dengan menulis program lain iaitu sebuah prosessor untuk bahasa PL/1 sebagai pengaturcaraan di dalam IBM System/360.

11. Ian Murphy

Ian Muphy a.k.a Kapten Zap bersama 3 orang rakannya, menggondam sistem komputer syarikat AT&T dan menggubah setting jam dalamannya. Murphy memanipulasi pengguna telefon dengan memberikan diskaun pada waktu “tengah malam” yang disampaikan pada waktu tengah hari. Akibatnya pengguna mendapat bil yang amat tinggi. Wujudlah filem bertajuk Sneakers. Sekarang beliau menjadi pereka keselamatan untuk sistem pengoperasiannya sendiri : IAM Secure Data System INC. Selain itu beliau membantu para penyelidik berkaitan pembunuhan dan mengkaji sistem keselamatan penerbangan (anti pengganas).

12. Vladimir Levin


Beliau berhasil melakukan penipuan di dalam sistem pengoperasian milik CitiBank dan mendapatkan keuntungan sebanyak 10 juta dollar juga merupakan seorang berkelulusan St. Petersburg Technology University, dan kemudian ditangkap Interpol di Heathrow Airport pada tahun 1995.

13. Tsutomu Shimomura

Merupakan ahli keselamatan komputer yang popular dan berhasil menjejak dan membantu FBI mencari Kevin Mitnick pada 15 Februari 1995 oleh kerana Mitnick memceroboh komputer miliknya dan mencuri gambar peribadinya lalu disebarkan di internet kepada umum .  Tahun 1996 beliau menulis pengalamannya itu di dalam buku yang berjudul Takedown dan kemudian telah diapditasi menjasi sebuah filem.

14. Dennis Ritchie dan Ken Thomson

Dennis Ritchie adalah seorang penulis C language, bersama Ken Thomson menulis sistem operasi UNIX pada tahun 1969 yang elegan dan perincian operasi yang lebih ketat dan selamat.

15. Eric Steven Raymond


Bapa segala hacker. Seorang hacktivist dan pelopor kepada opensource movement. Menulis banyak panduan mengenai hacking, salah satunya adalah: “How To Become A Hacker” dan “The new hacker’s Dictionary”. Begitu fenomenal dan dikenali oleh seluruh masyarakat hacking sedunia. Menurut Eric, “dunia mempunyai banyak persoalan menarik dan menanti untuk dipecahkan”.

16. Onel A. de Guzman

Seorang mahasiswa berasal Filipina yang menjadi Greatest Hacker. Beliau telah mencipta virus ‘Love Bug’ untuk menembusi system layanan email di seluruh dunia.

17. Mudge

Mudge atau nama sebenarnya adalah Peiter Zatko bersama pengikutnya berhasil mematikan sistem trafik Internet di syarikatnya selama satu setengah jam.Beliauu adalah ahli daripada kumpulan hacker The Cult of the Dead Cow. Sekarang beliau telah di ambil bekerja oleh syarikat DARPA sebagai Pengurus bahagian Strategic Technologies. Bertanggungjawab membantu daripada dana penyelidikan untuk menangkis serangan cyber dan menkaji berkenaan kerenah keselamatan perisian yang dikenali sebagai “buffer overflow”

18. Chen Ing-Hau

Beliau adalah  merupakan pembuat virus komputer untuk mematikan virus ‘Chernobyl’ yang boleh mematikan kebanyakan sistem pengoperasian di seluruh dunia.

19. Dennis Moran


Terkenal dengan nama ‘Coolio’, dihukum kerana didapati  bersalah atas dakwaan menggondam sistem keselamatan negara, antaranya adalah kesatuan militan, Air Force dan Anti Drug dari Dare.com.

20. David L. Smith

Smith merupakan seorang programmer dan mencipta virus worm Melissa yang sempurna menjadi virus email pertama yang di hantar di dalam forum Usenetalt.sex. Bentuk virus aslinya dikirimkan juga ke email Microsoft outlook. Smith akhirnya ditahan dan dihukum penjara atas tuduhan menyebabkan kerugian besar sebanyak $80 juta.

21. Sven Jaschan

Jaschan didakwa bersalah atas pembuatan worm Netsky dan Sasser di tahun 2004 ketika belaiu masih lagi seorang remaja. Virus tersebut yang bertanggungjawab keatas 70 % penyebaran malware melalui Internet pada waktu itu. Jaschan menerima hukuman selama 3 tahun atas kesalahannya, dan setelah bebas lalu diambil bekerja oleh sebuah syarikat keselamatan pengoperasian komputer.

22. Michael Calce

Calce baru berusia 15 tahun dan berjaya menceroboh website komersial terbesar di dunia. Hacker ini memiliki nama jolokan sebagai MafiaBoy, pada tahun 2000 telah menyasarkan serangan DDoS ke 75 komputer di 52 jaringan, juga termasuk laman eBay, Amazon dan Yahoo. Ia akhirnya ditahan setelah ia menyebarkan maklumat dan aktivitinya di dalam ruangan online chatroom . Ia dihukum penjara selama 8 bulan dan hanya membayar denda yang sikit nilainya.

23. Robert Tappan Morris

November 1988, sebuah virus computer telah ditemui dari Cornell University, melumpuhkan lebih kurang 6,000 unit pengoperasian, dan menimbulkan kerugian jutaan dollar. Pembuat virus tersebut dikenali sebagai Robert Tappan Morris. Morris menyatakan bahawa virus ‘worm’-nya tidak ditujukan untuk merosak apapun sistem,walaupun begitu beliau telah menjalani hukuman penjara 3 tahun. Sementara itu perisian yang mengandungi source code worm Morris kini disimpan di Boston Museum of Science.

25. Johan Helsingius

Beliau pengguna juga pengoperasi anonymous remailer (remailer tanpa nama) iaitu Penet remailer (anon.penet.fi) ataupun  anon@penet.fi (type 0) paling terkenal di dunia pada September 1996. Johan “Julf” adalah Helsingius pengasas EUnet Finland, ISP komersial pertama besar di Finland. Dia juga salah satu pengasas Pan-Eropah ISP pertama, EUnet Antarabangsa, dan Chief Technology Officer dan Executive Vice President dari pembekal rangkaian KPNQwest. Beliau digelar “Pioneer The Electronic Frontier” oleh EFF pada tahun 1997 untuk memulakan dan menjalankan perkhidmatan internet Anon.penet.fi remailer yang ditutup di bawah ancaman undang-undang pada tahun 1996. Sejak tahun 2002, Julf Helsingius telah bertindak sebagai penyelamat perniagaan dan penasihat syarikat berteknologi tinggi. Dia adalah ahli dewan BaseN Networks dan Compass Projek, dan Chairman untuk Viola System. Beliau juga tersenarai di non-profit organisations Bits of Freedom dan Bridges.org.

Eh! ada yang dah berniat nak jadi penggondam ke?

67 thoughts on “Hacker si penggondam dunia yang di segani

    1. hazlan Post author

      huhuhu malaysia pun banyak gak golongan2 ni tapi diam2 ubi jek…

      Reply
        1. hazlan Post author

          hack la web pengganas2 baru berbaloi… huhuhuhu

          Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu… kekadang suka gak nak refresh balik citer dulu2 ni…

      Reply
    1. hazlan Post author

      memang cool… derang2 yang terror ni semua dah merasa kena tangkap pastu berjaya2 pas keluar… mana taknya mata syarikat2 gergasi perisian la yang berebut

      Reply
    1. hazlan Post author

      Die Hard 4 erk bro… kena tengok ni… tq2

      Reply
    1. hazlan Post author

      gud2… nick name tu pelan2 bro… tapi jgn menggondam kekawan nyer lokasi dah la bro erk…

      Reply
  1. Azizi Zulkefli

    Kat Malaysia pun rasanya ramai jgk hackers ni. Pernah sekali dulu laman web JPM kena hack. siap ada gmbr tengkorak lagi. Ada jgk hacker yg bagi amaran yg laman ni tak kuat dari segi keselamatan.

    Reply
    1. hazlan Post author

      sekarang nie bukan lagi dipanggil hackers kalau ceroboh laman orang lain derang dipanggil “crackers”… bukan itu jek banyak lagi site kena crakers ni kat malaysia dan terjadi kat hosting milik company aku sendiri… nasib baik bukan aku yang handle… kalau tak pening gak… hahahah

      Reply
    1. hazlan Post author

      tu la tu.. warga wanita ada gak suri, tapi entry ni pasal derang ni extreme bebenor…

      Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu.. jejak menjejak… kalau tak ada derang keselamatan alam cyber ni tak sampailah ketahap web 3.0 sekarang ni..

      Reply
  2. wazy

    perghhh mantap gak latarbelakang hackers-hackers ni,kalau la skill dorang digunakan pada jalan yang betul,mesti safe je dunia internet ni kan,agak-agak kat malaysia ni dah ada yang femes ke belum ek,hehe
    .-= wazy´s last blog ..Helmet Bergaya Untuk Penunggang Motor =-.

    Reply
    1. hazlan Post author

      kat malaysia memang ramai gak para2 otai.. cuma derang banyak ke jalan yang benar.. jalan yang salah di panggil crackers sekarang nie

      Reply
    1. hazlan Post author

      syarikat2 malaysia patutnya cari hacker2 malaysia ni… baru le fight dengan product2 luar negara…

      Reply
    1. hazlan Post author

      wah berminat gak ke?… underground jek.. kang sabit kesalahan masak lak… tapi kalau nak glemer dan pendapatan lebih hackers2 ni wat salah besar pasti ader orang nak… huhuhu

      Reply
    1. hazlan Post author

      hasker malaysia banyak yang underground… susah gak nak dapt info2 derang ni… kalau tau kat maner2 roger2 la bro…

      Reply
    1. hazlan Post author

      hackers sekarang ok lagi, tapi crackers yang buat masalah banyak..

      Reply
  3. paan

    mantap la maklumat yg bro bagi..

    aku tingin gak nak jadi hebat macam hacker2 nie…tapi masih kurang mahir tentang sistem keselamatan nie….

    Reply
    1. hazlan Post author

      kena banyak lagi menggerudi ilmu tu… tak per pelan2… kalau faham basic yang lain tu akan mengikut dari belakang… gud luck bro

      Reply
    1. hazlan Post author

      hahahaha…. dua kali tengok muka agak skema jek derang ni…

      Reply
  4. Nine

    tq info nih bro, mantap, menarik..takut ngan diorang nih kdg2..muka mmg nampak nerd, tapi it dah terlalu mahir…sudah semestinya hackers2 power dlm Linux …sebab ada org cakap Linux kebanyakkan hackers yang guna…

    Reply
    1. hazlan Post author

      u r welcome… nerd bukan sebarang nerd… nerd banyak makna tu… huhuhu

      Reply
  5. lolok

    erm esok aku nak cari kayu……….nak cari kayu, nak cari kayu…….nak cari kayu, nak cari kayu……….ehhehehehhe dengar best la,,,penat bukan main……erm informasi ni macam sejarah la pulak….hehhehe tapi ok ni….tq

    Reply
      1. lolok

        Korang nak sangat hack..ni trik lama lah dah old school pon…ni nak hack Israel lah
        First 2 software korang mesti ada
        1. Google_URL_Extractor_Version_1
        2. SQLExploiterProv2.10
        Firsa buka google extractor dan masukkan product.asp?id= site:il dan scan lah pastu bila mncul linck klik kanan then remove duplicate

        *Pastu krang pegi sql injctor query builder
        *Gantikan aggrument dengan tanda soal (?)
        *Then korang klik built dan scan

        *trus ke tab sterusnya tab attack victim
        *cari error result : unclosed quotation mark
        before the character

        Tahap pemakaian sql exploiter2
        *buka sql exploiter trus ke tab attacker for the hackable Sites!!
        *klik add manualy , masukan url yg victim tadi, trus paste (slalu
        tanda ‘ harus di hilangkan)

        *kalau dah klik site info sampai info nya keluar
        *kalau udah keluar jadi tingal get table, maka akan muncul table”

        *pilih salah 1 yg ada di table tsbt, yg kira” dimana letak CC nya, trus get columb
        untk mngetahui colum apa di table tsb,
        *kalau dah muncul smua colomb , drag smua colom trus get data

        !!!!!!!Pandai makan pandai simpan erk!!!!!!!!!!!!
        aku tak suka trik ni lah..macm nak install antivirus la….hehehe

        Reply
        1. hazlan Post author

          wah bro tq… trick mantap ni… sesapa meh aa test..

          Reply
  6. lolok

    oh altantuya…kalo lah aku dapat video pembunuhan kau…ko sangat cantik la..hehehehhe

    Reply
  7. lolok

    Malaysia nak cari hacker????soalan 2 SPM dan PMR kena hack oleh pelajar sekolah menengah tak kena kesan…so nak cari hacker lagilah payah…banyak hacker kat malaysia ni…salah satu pensyarah aku….tapi malaysia tak endah pon…walhal dia dah penah hack rahsia kerajaan jepon…dan tertangkap..balik malaysia jadi pensyarah ja…gaji pon ala kadar…so korang rasa macam mana??? malaysia ni nak cari hacker kah atau nak cari…….korang pkirlah sendiri

    Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhuhu… entahlah lolok, rasanya ada kot untuk selamatkan sistem kat malaysia sendiri dari pengatahuan negara2 samseng

      Reply
  8. lolok

    jangan korang download mana2 software diaorang ni….saja aku nak kenalkan kamu kepada musuh kita sorang ni…sila nak mam?x#** !!!!! tutntut la ilmu musnahkan negara degil dan sombong ni…

    Reply
    1. hazlan Post author

      tq2… walaupun gitu kita kena atasi macamana melebihkan bijak dari derang ni… sam2lah kita fikirkan…

      Reply
      1. lolok

        di sinilah virus memainkan peranannya….ok la man seronok jugak tgok blog2 korang ni….hope the best for u all semua…

        Reply
  9. onetrg

    wakaka..nickname hacker BOBOY ape la admin ni..tp ok gak…kiut je…cadangan yg bgus bro.. 😉

    p/S:klu hacker sejati pling kurang pn msuk jail skali bru true hacker..

    Reply
    1. hazlan Post author

      hahahah… masuk jel..keluar kalu terus jadi kayo.. org dah aim nak ambik jadi menantu… hahaha

      Reply
  10. Sempoi

    pewh..hebat tol dorang nie…
    jeles pon adew…
    nak jew aku jadik zombie..patu mkan otak dorang nie…
    biak aku pndai cm dorang…

    aku pon dh mule skew ngan hack nie…
    aku adew bce byak bku psal hacker2 nie…
    tpi bce kat internet la…
    cntoh mcm “How To Become A Hacker”…
    mmg sronok la…
    tpi d gak yg memeningkan kpale..

    Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu elok tu… kalau dah pro mintak je kerja ngan bank2… pasti derang ambik gaji kaw2 mahal… setakat ni sebuah bank malaysia ader 30 dan keatas orang hacker…

      Reply
      1. sempoi

        bilenye aku nk jadik pro nie…
        dh tua baru aku terer..
        tu pon klo aku terer la…
        skang nie..spatah hram pon aku xpham psal nmbr2 hacker tu…

        Reply
        1. hazlan Post author

          huhuhu… boleh tu bro… kalau nak jadi pro kena cari team… kalau sesorang jenuh juga…

          Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu.. sekuran2nya dah ada info dan pengatahuan tu dah memadai kan bro…. tak la kang orang lain buta2 belit kita…

      Reply
  11. Pingback: Hacker/ Penggondam Dunia Yang Di Segani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *