Tag Archives: Minda

Sembang kuat

Sembang bisnes bukan main. Member jual lemang sebatang RM10 pun tak ‘support‘. Siap kutuk lagi kot belakang kata lemang kawan tu tak sedap. Makan pun belum sudah pukul canang. Kalau betul kata mahu ‘support‘ bisnes member dan perjuangkan ekonomi orang Melayu, pergi beli dulu barang dagang dan jualan orang Melayu. Jika tak sedap atau tidak… Read More »

7 perkara rahsia yang selalu difikir oleh lelaki

Aku bocorkan rahsia orang lelaki. Ini antara 7 perkara yang kami selalu fikir dan mungkin wanita tidak pernah tahu. 1. Aku mahu anak isteri aku kenyang dan cukup makan di rumah. Aku berlapar tak apa, aku lelaki dan aku kuat. Sesekali aku nak juga bawa mereka makan sedap di restoran. 2. Aku mahu lihat anak… Read More »

Tiga Tips Cara Menghadapi Kesukaran

1. Kenali bahawa kamu akan menghadapi masalah, jadi kamu dapat bersedia untuk menghadapi cabaran dan kegagalan yang tidak dapat dielakkan.2. Sediakan untuk kesulitan dengan melengkapkan diri kamu berdaya tahan, lakukan perkara yang memaksa kamu lakukan mengatasi ketakutan kamu itu.3. Apabila kamu mendekati cabaran, teruskan dengan penuh keyakinan.

Petua berkeyakinan dalam diri

Fikirkan sesuatu yang menggembirakan Sekiranya korang gugup atau berasa tidak pasti mengenai situasi yang akan datang, cuba membayangkan pencapaian baru-baru ini atau hasil daripada keadaan yang menggembirakan korang. Mereka yang ingin belajar bagaimana untuk menjadi lebih yakin sering lupa bahawa mereka mempunyai banyak masa di mana mereka telah memancarkan keyakinan pada masa lalu, dan menghidupkan… Read More »

Jangan memulakan bisnes jika tidak ada lima perkara ini

Jangan memulakan bisnes jika tidak memiliki wang. Kerana bisnes memerlukan masa dan usaha untuk berkembang bagi menghasilkan keuntungan. Jika tiada wang, haruslah cari pekerjaan dahulu dan jaga urusan kewangan untuk bertindak memulakan bisnes. Jangan memulakan sebuah bisnes jika kita tidak faham dan tidak tahu bidangnya. Jika tidak tahu harus belajar dahulu bidang itu. Jangan memulakan… Read More »

Jana Pendapatan RM100 Sehari

Jana pendapatan RM100 sehari? Siapa Mahu RM10,000 setiap bulan? Modal kecil untung besar! Peluang membebaskan diri dari masaalah kewangan! Wah! Tentunya kita akan rasa teruja. Bagi yang sentiasa terjumpa dengan cara pengiklanan seperti ini biasanya akan berlalu pergi sahaja. Namun sesekali akan tersangkut juga untuk mengetahui dengan lebih dekat. Bayangkan jika golongan yang benar-benar memerlukan… Read More »

2 idea inovasi untuk produk perniagaan

Di sini aku memilih 2  idea inovasi  untuk produk perniagaan sebagai menambah aspirasi kepada bakal usahawan. Ianya diambil secara rawak di sekitar perkembangan inovasi beberapa negara di seluruh dunia. Diharapkan dengan adanya konsep-konsep yang di tonjolkan ini akan mencetuskan pelbagai idea dalam inovasi di masa yang akan datang. 1. Di negara Sweden: Topi keledar basikal… Read More »

10 cara memulakan kerja di tahun baru

Seringkali kita lupa untuk mengiktiraf kejayaan kita sendiri sebelum proses peralihan kepada perkara yang lebih besar di masa yang akan datang. Membina pelan tindakan adalah amat penting untuk mencapai sebarang matlamat walau kecil ataupun besar manapun ianya merangkumi apa sahaja demi diri sendiri. Berikut adalah  10 cara memulakan kerja di tahun baru ini : Mengkaji … Read More »