Tag Archives: Posting

status halal dan haram dalam ramuan makanan

Antara faktor utama halal dan haram sesuatu makanan, terutamanya yang telah diproses terletak kepada bahan dan ramuan yang digunakan dan dari mana bahan dan ramuan itu diperolehi secara jelas  dan pasti tidak halal atau meragukan, maka bahan dan ramuan tersebut juga adalah haram atau meragukan. “Hai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik dari apa2… Read More »

hebatnya komputer kuantum

Teknologi perkomputeran memang akan sentiasa berubah-ubah dengan kepelbagaian kemajuan terkini. Bermula dengan saiz yang sebesar bilik, namun pada hari ini ia boleh dikecilkan hanya sebesar tapak tangan sahaja. Bukan hanya pada saiz, kemampuan komputer itu sendiri dengan memproses data2 sememangnya hebat dan mengagumkan sehinggakan aktiviti dan kerja harian kita tidak dapat dilakukan dengan tiadanya komputer.… Read More »

arahan komputer

Teringat aku di mana zaman pembelajaran aku di dalam kejuruteraan elektronik di mana antara bahasa yang digunakan dalam arahan peralatan elektronik adalah sangat mudah iaitu  bahasa pengiraan 1 dan 0 sahaja. Sama juga dengan komputer, kerana ia juga adalah salah satu daripada peralatan elektronik. Apakah persamaan komputer dengan pengiraan? Komputer dan pengiraan memang tidak boleh… Read More »

memahami perkara asas fiber optik

Aku pernah membincangkan berkenaan Teknologi Fiber Optik sebelum ini. Kali ini aku kongsikan pula perkara asas berkaitan fiber optik. Topik ini mungkin sedikit serius bagi sesetengah pembaca, aku cuba jelaskan mengenai tajuk ini secara sederhana untuk memudahkan pemahaman. Konsep Fiber Optik “Fiber Optik” sebagai perkataan yang telah disarankan, ianya adalah kombinasi ayat atau perkataan dari… Read More »

kembali lagi

Salam dan selamat sejahtera pada semua, rasanya dah berabad tak berupdate blog aku ni. Syukur Alhamdulillah laptop aku semenjak dari pengakhir bulan puasa hari tu telah nazak dan sekarang sudah pulih setelah sihat dan kini telah kembali dari hospital. Itulah akibat salah sendiri juga, terlalu exited untuk menyambut hari raya sampai terlupa perkara asas yang… Read More »

10 Syarikat Gergasi yang dibina oleh Remaja

Semangat dan keusahawanan bermula daripada peringkat awal remaja, Kadang2 ada sebilangan anak2 muda dan remaja terdorong untuk mencipta sebuah syarikat sebelum mereka dikategorikan masih lagi memerlukan pembelajaran di peringkat alam persekolahan dan meneruskannya diperingkat Universiti. Namun begitu, di sini aku kongsikan sebagai aspirasi bersama dimana 10 orang anak muda mempunyai kelebihan dan bakat yang di… Read More »

Teknologi Fiber Optik

Fiber Optic atau juga dikenali sebagai Gentian Optik merupakan sebuah teknologi yang menggunakan kaca (atau plastik) benang (serat) untuk menghantar data. Sebuah kabel fiber optic terdiri daripada seikat benang kaca yang masing-masing mampu memancarkan mesej diatur ke gelombang cahaya. Gentian optik mempunyai beberapa keunggulan dibandingkan dengan logam tradisional komunikasi baris. Kabel fiber optic mempunyai jauh… Read More »

aku di Kursus Database Management

Aku adalah salah seorang yang terlibat menjadi tenaga pengajar Kursus Database Management Bahagian Latihan Kerjaya Jabatan Pengajian Politeknik dan Kolej Komuniti Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia. Peh! Panjang nak menyebut tu. Kursus ni telah dianjurkan tak lama dulu pada 8hb Jun – 13hb Jun 2009 bertempat di Quality Hotel Kuala Lumpur. Kursus ini adalah siri pertama… Read More »