Teknologi Fiber Optik

By | May 4, 2010

Fiber Optic atau juga dikenali sebagai Gentian Optik merupakan sebuah teknologi yang menggunakan kaca (atau plastik) benang (serat) untuk menghantar data. Sebuah kabel fiber optic terdiri daripada seikat benang kaca yang masing-masing mampu memancarkan mesej diatur ke gelombang cahaya. Gentian optik mempunyai beberapa keunggulan dibandingkan dengan logam tradisional komunikasi baris.

  • Kabel fiber optic mempunyai jauh lebih besar bandwidth daripada kabel logam. Ini bermakna bahawa mereka boleh membawa lebih banyak data.
  • Kabel fiber optic kurang terdedah daripada gangguan berbanding kabel logam.
  • Kabel fiber optic jauh lebih tipis dan ringan daripada kabel logam.
  • Data boleh dihantar secara digital (bentuk alami untuk data komputer) daripada analog.

Masalah utama daripada serat optik adalah harga kabel yang mahal untuk pemasangan. Selain itu, ianya lebih rapuh berbanding kawat dan sukar untuk membuat penyambungan.

Fiber optic adalah teknologi yang sangat popular untuk LAN (Local Area Network). Selain itu, syarikat telefon kini giat menukar saluran telefon biasa kepada kabel fiber optic. Di masa depan, hampir semua komunikasi akan menggunakan fiber optic. Sudahpun di jalankan oleh Syarikat Telekom Malaysia dengan melancarkan HSBB tetapi masih lagi diperingkat awalan dan hanya di pasang beberapa kawasan di Lembah Klang ianya akan di buat secara berperingkat-peringkat.

Laman Web Unifi teknologi HSBB dari Syarikat Telekom Malaysia

Fiber optic adalah sebuah kaca atau plastik serat yang membawa cahaya sepanjang kabel. Fiber optic adalah tumpang tindih ilmu gunaan dan teknik berkaitan dengan rekabentuk dan pelaksanaan fiber optic. Fiber optic banyak digunakan dalam komunikasi fiber optic, yang membolehkan penghantaran melalui jarak yang lebih jauh dan lebih qualiti bandwidth (data rates) daripada bentuk-bentuk komunikasi lain. Fiber digunakan sebagai pengganti logam kabel kerana isyarat di kabel logam akan berkurangan untuk jarak yang jauh, dan gangguan elektromagnet juga menjadi faktor kemerosotan isyarat apabila menggunakan kabel logam. Fiber juga digunakan dengan cara menghantar data secara pukal sehingga ianya boleh digunakan untuk membawa foto, dan melalui ruangan yang sesak. Fiber yang direka secara khusus digunakan untuk pelbagai aplikasi lain, termasuk sensor dan fiber laser.

Cahaya adalah disimpan di ‘core’ di dalam fiber optic oleh keseluruhan pantulan dalaman. Hal ini menyebabkan fiber bertindak sebagai Waveguide. Fiber yang menyokong banyak mode disebut fiber multi-mode (MMF), sekiranya  ia hanya boleh menyokong satu mode, fiber ini akan dipanggil fiber mode tunggal (SMF). Fiber Multi-mode umumnya memiliki diameter ‘core’ yang lebih besar, dan digunakan untuk capaian komunikasi jarak pendek dan untuk aplikasi di mana kekuatan qualiti mesti diperolehi. Fiber Single-mode digunakan bagi kebanyakan komunikasi yang jauh lebih daripada 550 meter (1.800 kaki).

Sejarah

Tesis PhD Charles Kao pada tahun 1966 menganggarkan bahawa gentian kaca memerlukan attenuasi kurang daripada 20 dB per kilometer bagi menjadikannya berguna untuk perhubungan jarak jauh. Gentian optik berguna yang pertama telah direka pada tahun 1970 oleh para penyelidik Maurer, Keck, Schultz dan Zimar yang bekerja di bawah syarikat pembuat kaca Amerika Corning Glass Works. Mereka menghasilkan gentian yang mempunyai attenuasi optik per kilometer sebanyak 17 dB, dengan mendopkan kaca silika dengan titanium. Telefon kabel merentasi lautan Atlantik yang diperbuat daripada gentian optik yang pertama adalah TAT-8, yang mula beroperasi pada tahun 1988.

Kiri Prof. Charles Kao menerima Anugerah Nobel kategori Fizik

Pelbagai aplikasi yang menyokong penggunaan fibre optic. Di bawah ini di nyatakan beberapa aplikasi yang menyokong teknologi fibre optic ini secara ringkas.

1. Komunikasi Fibre Optic:

Fibre optic boleh dijadikan prasarana kepada telekomunikasi dan rangkaian kerana kerana fleksibel dan boleh digabungkan sebagai kabel. Hal ini menguntungkan bagi komunikasi jarak jauh kerana penyebaran cahaya mempunyai redaman kecil berbanding menggunakan kabel elektrik (menggunakan teknologi copper). Setiap serat boleh membawa banyak pusat yang bebas, masing-masing menggunakan berbeza panjang gelombang cahaya – panjang gelombang-division multiple (wavelength-division multiplexing (WDM)). Tingkat data bersih (data rate tanpa overhead bait) per fibre adalah channel data rate per dikurangkan dengan overhead FEC, didarabkan dengan jumlah saluran (biasanya sampai dengan lapan puluh dalam komersil WDM padat sistem sebagai tahun 2008).

2. Sensor Fibre Optic

Fibre optic banyak kegunaan bagi penginderaan jarak jauh. Dalam beberapa aplikasi, sensor itu sendiri merupakan sebuah fibre optik. Dalam kes lain, fibre yang digunakan untuk menyambung sensor bukan-fibre optik dengan sistem pengukuran. Bergantung pada aplikasi, fibre boleh digunakan kerana saiz kecil, atau fakta bahawa tidak ada kuasa yang diperlukan di lokasi terpencil, atau kerana banyak sensor boleh pelbagai sepanjang fibre dengan menggunakan panjang gelombang cahaya yang berbeza untuk masing-masing sensor, atau dengan merasakan masa tunda sebagai melewati cahaya di sepanjang serat melalui sensor masing-masing. Masa tunda dapat ditentukan dengan menggunakan device seperti  optical time-domain reflectometer.

Fibre optik boleh digunakan sebagai sensor untuk mengukur regangan , suhu , tekanan dan kuantiti lain dengan mengubahsuai fibre sehingga kuantiti yang akan diukur memodulasi intensitas , fasa , polarisasi , panjang gelombang atau masa transit cahaya dalam fibre. Sensor yang bervariasi intensitas cahaya yang paling mudah, kerana hanya merupakan sumber sederhana dan pengesan diperlukan. Sebuah ciri yang sangat berguna seperti sensor fibre optik adalah ianya dapat, jika perlu, memberikan pengedaran penderiaan jarak sampai dengan satu meter.

3. Kegunaan Lain Daripada Fibre Optic

  • Fibre banyak digunakan di dalam aplikasi pencahayaan. Ianya digunakan sebagai panduan ringan dan lain-lain aplikasi perubatan di mana cahaya yang terang perlu menyinari sasaran tanpa jelas garis-pandang-jalan. Dalam beberapa bangunan, fibre optik digunakan untuk laluan sinar matahari dari atap sampai bahagian lain dari bangunan (optik non-imaging).
  • Dalam spektroskopi, bundel fibre optik yang digunakan untuk menghantar cahaya dari spektrometer untuk suatu zat yang tidak dapat ditempatkan di dalam spektrometer sendiri, untuk menganalisis komposisinya. Dengan menggunakan fibre, spektrometer boleh digunakan untuk mempelajari objek yang terlalu besar untuk muat dalam, atau gas, atau reaksi yang terjadi dalam pembuluh tekanan.
  • Gentian boleh digunakan sebagai pemandu cahaya dalam bidang perubatan dan penggunaan-penggunaan yang lain yang memerlukan cahaya terang untuk dibawa ke suatu sasaran yang tidak mempunyai haluan garis penglihatan yang lapang.
  • Gentian optik boleh digunakan sebagai alat pengesan untuk mengukur keterikan, suhu, tekanan, dan lain-lain parameter.
  • Berkas-berkas gentian optik digunakan bersama-sama dengan kanta dalam pembuatan alat penghasilan imej yang dipanggil endoskop, dan ia digunakan untuk melihat objek melalui lubang yang kecil. Endoskop perubatan digunakan untuk pemeriksaan minimally invasive atau prosedur pembedahan (endoskopi). Endoskop perindustrian (lihat fiberskope atau boreskope) digunakan untuk memeriksa sesuatu yang sukar dicapai, contohnya bahagian dalam enjin jet.
  • Dalam sesetengah bangunan berteknologi tinggi, gentian optik digunakan untuk menghalakan cahaya matahari daripada bumbung ke bahagian-bahagian bangunan yang lain.
  • Gentian optik mempunyai banyak kegunaan untuk perhiasan, termasuk tanda isyarat dan kesenian, pokok Krismas buatan manusia, dan pencahayaan.
  • Sesetengah golongan masyarakat mempunyai teknologi Gentian kr Rumah yang membekalkan perkhidmatan Internet, Telefon dan Televisyen Kelajuan Amat Tinggi kepada para pelanggan.
  • Gentian optik dalam pemandu gelombang (waveguide): Pemandu gelombang (Waveguide) adalah cip silikon yang mempunyai gentian optik yang amat nipis dan amat lentur di atasnya. Syarikat-syarikat seperti JDS Uniphase menghasilkan pemandu gelombang untuk penggunaan dalam komputer-komputer dan kotak-kotak spliting. Pemandu gelombang menyerakkan warna-warna dalam cahaya, dan pendek kata, ini membolehkan isyarat yang sama dihantar ke arah-arah yang berlainan.

49 thoughts on “Teknologi Fiber Optik

  1. aktechpage.com

    Thx for info…
    Ni yg aku suka lawat blog ni…
    Seakan ensiklopedia pulak….

    Reply
    1. hazlan Post author

      hahaha… ensiklopedia? lebih a kurang cam tu kot… tq banyak2 kerana lawat melawat…

      Reply
    1. hazlan Post author

      pernah tengok national geographic hujung tahun lepas, katanya Malaysia ketinggalan 10-15 tahun kebelakang ya ke tidak tak tau la tu…

      Reply
    1. hazlan Post author

      aku pun belajar bidang yang sama masa study dulu… secara senang nak faham kena tau ilmu fizik… fizik aku pun cukup2 makan masa SPM dulu… aduhai… tapi tak apalah aku cuma nak berkongsi

      Reply
    1. hazlan Post author

      tak silap Malaysia ader buat research berkenaan fiber optic kelajuan lebih tinggi dipanggil “fotong” tu pun tau kat majalah 3 .. beberapa tahun lepas… search internet tak wujud la pulak… ke masih dalam research lagi… tak tau laaa

      Reply
    1. hazlan Post author

      salah sikit kena ganti semua sekali… huhuhu

      Reply
  2. faizal

    salam..
    aku xbaca semua pun artikel ko…tapi aku faham la benda tu
    fiber optik tu a kind of nanotechnology kn?
    now dunia dah move to the nanotechnology area, maybe dlm masa 10 thaun akan datang, akan pesatbidang ni

    aku ingt dalm buat master dlmbidang tu gak..cita2 tapi tak sure lagi..hehehe

    Reply
    1. hazlan Post author

      nano peh memang sekecil2 benda punya technology… saya amat sokong untuk bro terus blajar… akan datang boleh gak nak buat entry pasal nano technology ni

      Reply
    1. hazlan Post author

      cam aku gak kekadang terlepas beberapa perkara sekeliling kita….

      Reply
    1. hazlan Post author

      sama2… belajar selagi terdaya adalah satu amalan yang baik… aku pun ada perkara2 yang harus ditambah dan belajar lagi… kat blog bro etomyam pun banyak gak perkara2 baru yang aku dapat timba ilmu… terima kasih jugak banyak2 bro…

      Reply
  3. Pingback: Tweets that mention Teknologi Fiber Optik | hairilhazlan.com -- Topsy.com

    1. hazlan Post author

      tu la tu, ianya dah lama ada cuma perkembangan agak lambat… dulu TM gunakan adalah untuk intranet sahaja… tapi sewanya agak mahal…

      Reply
  4. botak

    cool laa telekom malaysia!
    HSBB tu x de effect manusia pny sistem badan ke?
    kalau mcm gelombang telefon or wireless kn ade..
    so kalau pakai fiber optik ni,adakah ianya lebih sihat?
    .-= botak´s last blog ..USB Flash Drive =-.

    Reply
    1. hazlan Post author

      erm HSBB tak ada risiko kot pasal fiber optik… di tanam dalam tanah je…

      Reply
  5. BAGAK

    info yang menarik tentang fiber. moga Malaysia banyak guna fiber optik tak lama lagi

    Reply
    1. hazlan Post author

      Malaysia memang dah lama guna fiber optik cuma untuk pengguna2 biasa sahaja ianya baru bermula iaitu HSBB.. sebelum ni biasanya untuk2 syarikat2 yang memerlukan intranet .. tapi kosnya agak tinggi…

      Reply
  6. jimmy

    salam bro….
    artikel yang menarik..sye bru nak blaja sndri tentang fibr optk ni.. masih byk lg yg sye xtau..ble x bro tlg sye:-

    1)ble x cable fibr optk ni menggantikan cable tembaga yang biasa digunakan dlm pendawaian elektrik?
    2)de prubahan x terhadap volt,amp or watt?
    3)dr segi kos?

    diharap bro or sesaper dpt mmbantu sye…tq..

    Reply
    1. hazlan Post author

      tima kasih, wh soalan cepumas ke ni?
      1. boleh rasanya kalau nak, tapi ketahanan untuk arus eletrik lalu melalui sumber fiber (kaca) perlu diambil kira, risiko kerosakan adalah lebih tinggi dan tahap kerosakan adalah lebih kerap… jadi kos akan lebih berlipat ganda tentu kita yang membayar bil ni pastinya tak termampu. Jadi arus elektrik yang paling berkesan adalah tembaga dan nuklear (alternatif baru)… sekadar pendapat

      Reply
      1. jimmy

        thanks bro atas maklumt yg dbrikan..
        sbnrnye sye tgh cr mklumt tntang system photovoltaic(PV)..sye tgh cr kot2 de cable lain yg ble dgantikn ngn cable wiring biasa..
        papehal tima kasih ye..
        byk mklumt yg ble sye blaja dlm blog sdare ni.. truskan usaha murni ni bro…

        Reply
        1. hazlan Post author

          tak derk hal jimmy… ooo… photovoltaic peh itu subjek aku pun tak berapa pro…. cari alternatif cable lain rupanya… mudah2an berjaya mencari, ada tu rasanya… insya-Allah … aku doa2kan… dan terima kasih juga menyinggah…

          Reply
  7. Asrul Shazli

    Salam En Hairil,
    Saya turut menyediakan blog berhubung fiber optik ini.
    Silalah lawat blog perkongsian ilmu kami di

    malaysiafiber.blogspot.com

    Salam

    Reply
  8. fakhrul

    saya masih belajar di tahap 3 bidang sistem komputer so saya nak tahu lebih lanjut tentang fiber optik seperti perkakasan yang digunakan untuk menyambung kabel fiber optik….

    Reply
  9. diana

    info yg menarik..
    nk tye blh..
    mcm mne fiber optic sensor blh mengukur refractive index of solution when direndam dlm solution trsebut?tq:-)

    Reply
    1. hazlan Post author

      soalan ni boleh ditanya di malaysiafiber.blogspot.com.. mereka2 sahaja yang terror bab ni…

      Reply
  10. miki

    hello..nak tnya soalan.
    ape kegunaan fiber optik ni dlm game?
    boleh tolong terangkan x bagaimana?
    tq.

    Reply
      1. miki

        yeah apa2 pun boleh .. asalkan untuk game..
        macam Wii (game) tu ada kaitan x dlm penggunaan fiber optik ni? (juz nak pasti)

        Reply
        1. hazlan Post author

          google search :
          fiber optik for game
          fiber optic for wii game
          fiber optic for online game
          …dll

          Reply
  11. ain

    hye…
    bole gtau x selain tm company maner lg yg gnkan fiber?
    sy kene wat asgmnt fber nih…

    Reply
    1. hazlan Post author

      maaf lambat reply, maxis, vcomm, cellnet, timebroadband, shtech, samsung dan banyak lagi…

      Reply
  12. omy

    salam ,
    best la blog ni . sy tgh study bab Fiber Optik ni.
    thnks 4 info ni ye.. :)
    sgt2 suka . dan mudah faham .

    Reply
    1. hazlan Post author

      thanks.. semoga akan beroleh kejayaan yg cemerlang…

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge