aku di Kursus Database Management

By | December 22, 2009

bilik mengajar

Aku adalah salah seorang yang terlibat menjadi tenaga pengajar Kursus Database Management Bahagian Latihan Kerjaya Jabatan Pengajian Politeknik dan Kolej Komuniti Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia. Peh! Panjang nak menyebut tu. Kursus ni telah dianjurkan tak lama dulu pada 8hb Jun – 13hb Jun 2009 bertempat di Quality Hotel Kuala Lumpur. Kursus ini adalah siri pertama dalam kategori Database Management.

kursus database1Bilik Aseana 2 lokasi aku mengajar

kursus database2Nilah biliknya yang sarat dengan aksesori2

Antara peserta2 yang terlibat dalam kursus ini adalah tenaga2 pengajar Jabatan Pengajian Politeknik dan Kolej Komuniti Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia yang rata2 datangnya dari seluruh Malaysia. Ianya telah dianjurkan selama 5 hari. Hari pertama hingga hari keempat adalah sesi pembelajaran manakala hari kelima adalah sesi peperiksaan/ujian dan penyampaian sijil.

kursus database3Sesi aku membebel selama 4 hari… sok sek sok sek… Mysql pot pet pot pet php… bla… bla… bla

kursus database4Sesi berkumpulan dan perbincangan.. oit! korang bincang ke bersembang?

Cuak juga nak mengajar barisan2 pendidik ni. Mana taknya mereka lebih cekap mendidik. Bertahun2 tu beb! Mereka ada teknik, syle dan strategy mereka sendiri. Paling ditakuti kalau mengajar peserta jadi boring. Bermula 8 pagi sampailah 5 petang selama 4 hari berturut2 dengan hanya seorang tenaga pengajar. Kursus ini adalah wajib dan bertujuan untuk kenaikan pangkat, senang cerita naik pangkat naiklah gaji. Juga diwajibkan lulus 95% kesemua peperiksaan/ujian yang dijalankan dan layak menerima sijil kursus. Pendidik2 ni Wajib lulus dan sekiranya tak lulus mereka dikehendaki mengambilnya semula. Tapi kena tunggu Q lah. Jadi sapalah nak tunggu Q yang entah bila2 lagi tu.

kursus database5Upacara terakhir penyampaian Sijil… masing berdebar lulus ke tidak… hahaha cuak!

kursus database6Tahniah! ini sijil korang…

Alhamdulillah peserta2 (pendidik) kursus aku kesemuanya lulus dengan cemerlang. Korang tak boring kan aku mengajar? Tahniah! aku ucapkan kat diorang dan  Penyelia aku. Tak lupa kepada   Mimos yang bertungkus lumus menyediakan peralatan yang aku nak selengkapnya.

16 thoughts on “aku di Kursus Database Management

    1. hazlan Post author

      huhuhu… ambik jgn tak amik… penyelia yang amik gambar ni… ader lagi tp banyak yg tak jd…

      Reply
  1. diden

    wohoho… kena blaja ngan bro mancai nie, hehe
    nak tau lbih mndalam pasal Ajax,Jquery,Wamp dan php
    hehe msti best.

    Reply
  2. mesticun

    Senang-senang je dapat sijil.mana boleh macam ni.kalau macam tu kak cun pun nak pergi kursus jangka pendek ni.dapat sikit pun jadilah.

    tua-tua baru nak belajar.hehee….. janji boleh naik pangkat dan gaji.
    .-= mesticun´s last blog ..Mata Satu Unsur Masonic Di AJL? =-.

    Reply
    1. hazlan Post author

      hehehe… pigi jgn tak pigi… tul tu naik pangkat dan naik gaji… yg penting soru tak miss kak cun…

      Reply
  3. AyieBlog

    salam,bro mancai kolej komuniti pengajian tinggi??.. wa bagus ayie student kolej komuniti cawangan kemaman,mantaplah bro.. tak sangka dapat berkenalan dengan bro mancai.. 🙂
    .-= AyieBlog´s last blog ..Domain+hosting+theme baru.. =-.

    Reply
    1. hazlan Post author

      oo ye keee? laaa tak kemana rupanya… Kemaman? jauh tu… ada berapa lama lagi belajar kat sana tu? selamat berkenalan jugak…

      Reply
  4. Ali ridha

    mana nak aku cari kelas
    belajar pengaturacara
    php & mysql.
    senang sikit boleh ubah
    suai sendiri.

    tak payah upah orang.

    Reply
    1. hazlan Post author

      banyak kelas ada… otai2 internet marketing pun ada buat… cuba layan kat wangcyber.com.

      Reply
    1. hazlan Post author

      peh betul2 dah lama tu suri… ni aku conduct tenaga2 pengajar gomen nak naik pangkat punya kursus…

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *