nak tahu apa itu Apache?

By | December 21, 2009

apache

Kali ni aku kenalkan Apache… Woit! ini bukan group dan kugiran apache erk… Dengan topik2 yang aku sebut sebelum ni open source, php dan mysql adalah tidak mungkin kalau tak ada Apache. Apache adalah perisian yang menyokong untuk pelayan web dan ianya adalah paling banyak digunakan di dalam jaringan. Ia juga bersifat open source. Kalau windows sinonim Microsoft IIS maka apache sinonim dengan Linux. Sudah pastinya Apache boleh digunakan di pelbagai platform seperti unix, linux dan windows. Maka kalau tak ada si Apache atau IIS tak mungkin kita dapat membaca, melihat dan mendengar web atau weblog dan apa2 sahaja keinginan korang yang ada dalam jaringan.

Sedikit sejarah mengenai Apache:

  • Apache Web Server adalah server HTTP berasaskan Open Source yang boleh digunakan di pelbagai platform seperti unix, linux dan windows.
  • Apache dimulakan oleh pembangun veteren NCSA (National Centre for Supercomputing Application) dan keluaran pertamanya adalah versi 0.6.2.
  • Pertama kali digunakan untuk sistem operasi lingkungan UNIX.
  • Nama Apache diambil dari perkataan ” A Patchy Server” yang bermaksud pelayan perbaikan yang penuh dengan tampalan (patch).

Apache menyokong fungsi dan bahasa pengaturcaraan laman web:

8 thoughts on “nak tahu apa itu Apache?

    1. hazlan Post author

      ya easy php memang dah all set sume ader…tinggal klik… klik je… sama jugak macam wamp dan xampp

      Reply
    1. hazlan Post author

      Nanti kalau aku sampai sana boleh roger2… lebih2 lagi utk org umah ni… ada diskaun kaaa?

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *