kelebihan mengetahui PHP dan MySQL?

By | December 19, 2009

php_mysql

Meh kita layan apa kelebihan2nya…

PHP apabila disatukan dengan MySQL, kita boleh membangunkan sistem yang dinamik dengan membolehkan interaksi diantara browser dan database.

  • Korang boleh membina sistem berasaskan web bersama pangkalan data dan dijual kepada pihak yang berminat. Contohnya sistem yang boleh dibangunkan ialah seperti sistem cuti, sistem klinik, sistem tempahan bilik atau apa sahaja sistem mengikut sasaran dan kemahiran masing-masing. Bukanlah untuk website atau blog semata2.
  • Korang juga boleh menjadi ‘freelancer’ (pengaturacara bebas) dan mengambil upah membangunkan sesebuah sistem yang berasaskan web (zaman sekarang sistem berasaskan web paling digemari oleh pelanggan).
  • Korang juga boleh mengubahsuai laman web dinamik CMS (Content Management System) yang sedia ada di pasaran seperti Joomla, PHP-Nuke, phpBB (yang popular) dan lain-lain dan yang seangkatan dengannya. Ini kerana kod laman web tersebut adalah dalam kod PHP.
  • Korang boleh mengubahsuai mana-mana laman web berasaskan kod PHP. Sudah banyak syarikat yang beralih arah kepada membangunkan sistem menggunakan PHP & MySQL kerana kosnya yang sangat rendah. Percumalah katakan… korang sendiri atau mana-mana syarikat boleh menjimatkan kos pembangunan sesebuah sistem daripada membeli perisian dan pangkalan data yang mahal harganya.
  • Contoh pangkalan data berbayar seperti Oracle, MSSQL, SyBase dan lain-lain tetapi ianya terlalu mahal harganya. Korang boleh meningkatkan kemahiran dan pengetahuan yang hebat dalam membina sistem berasaskan web sendiri atau dalam organisasi sendiri.
  • Tahukah korang….?
    PHP merupakan satu bahasa skrip yang popular dan paling banyak digunakan pada ketika ini. Ia dibangunkan dalam sekitar tahun 1994/95.

    Apa yang menarik sangat tentang PHP ini?

    • Menurut kajian Netcraft.com, pengguna PHP telah meningkat mendadak daripada hanya 7,500 host pada tahun 1998 kepada 410,000 host pada Mac 1999. Dan kini telah mencecah kepada 52 juta host.
    • Banyak pembangunan sistem dalaman dan portal Content Management System (CMS) luar negara kini beralih arah kepada sumber terbuka seperti PHP dan MySQL.
    • CMS yang popular ialah seperti Drupal, Joomla, PHP-Nuke, phpBB begitu juga WordPress yang kini sudah dibangunkan sebagai kategori CMS. WordPress juga sudah mendapat anugerah keseluruhan terbaik CMS 2009.

    wp award

    Kelebihan utama menggunakan PHP dan MySQL ini ialah sistem dapat diakses menggunakan web browser (contoh web browser yang selalu kita gunakan seperti Internet Explorer, Firefox dan sebagainya). Datanya pula akan disimpan di dalam pangkalan data.

    Jadi ia banyak menjimatkan kos pelaksanaannya (deployment) berbanding jika menggunakan sistem ‘stand-alone’ yang memerlukan pemasangan (installation) pada setiap buah komputer (satu persatu).

    Kos pembangunan sistem dan Total of Ownership (TOC) juga jauh lebih murah berbanding aplikasi lain kerana kedua-duanya iaitu PHP dan MySQL adalah sistem Sumber Terbuka (Open Source). Bermakna ia tidak memerlukan sebarang kos untuk memilikinya secara sah. Dengan kata lain ia boleh dimiliki dengan PERCUMA!

    PHP apabila disatukan dengan MySQL, kita boleh membangunkan sistem yang dinamik dengan membolehkan interaksi diantara browser dan database.

    16 thoughts on “kelebihan mengetahui PHP dan MySQL?

      1. hazlan Post author

        no hal… ok jek.. time kasih menyinggah dan mengomen jugak…

        Reply
      1. hazlan Post author

        ya betul sesangat tu… paling utama menjimatkan kos… yang penting ilmu…huuhuhu *elephant=out of stock (sorry)

        Reply
      1. hazlan Post author

        aku rasa pengatahuan basic sudah cukup, pasal adobe dreamweaver dan adobe photoshop kalau digabungkan lagi menawan.

        Reply
          1. hazlan Post author

            huhuhu… betul3…. yang penting minat nak belajar juga kena ada

            Reply
      1. hazlan Post author

        huhuhuh… salam kenal jugak… study pelan2… dapatkan apa yang penting2 dulu…

        Reply
      1. hazlan Post author

        huhuhuhu… penah satu ketika dulu otak blank seminggu pasal sql ngan php ni (terkejut kot)… cam org lupa ingatan… jgan tiru maacam aku diden…

        Reply
    1. ratu

      numpang mampir , Semua pada ok yang pentig minat dan kemauan, mampir coy ketempatku sapa tahu ada yang cocok, TQ

      Reply
    2. zul

      Dah 3 tahun dengan blogspot, teringin nak belajar lebih lagi tentang buat blog atau website ni. Boleh ke share sedikit ilmu. saya amat menghargainya..

      Reply
      1. hazlan Post author

        ada diselitkan di ruangan tutorial dan kategori skrip…. harap membantu dan insya Allah akan ditambah sedikit masa lagi…

        Reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *