Tag Archives: Hosting

http?

HTTP (HyperText Transfer Protocol) adalah protokol digunakan untuk memindahkan dokumen dalam World Wide Web (WWW).Protokol ini adalah berbentuk protokol yang ringan, tidak berstatus dan ianya umum yang boleh digunakan dengan berbagai macam jenis dokumen. Perkembangan Http dikordinasikan oleh Konsortium World Wide Web (W3C) dan Pasukan Petugas Kejuruteraan Internet Engineering Task Force (IETF). RFC adalah satu… Read More »

kenali WWW

ok mari kita start…. Bagi mereka yang tidak mempunyai pemahaman yang jelas tentang teknologi, mereka akan menyatakan bahawa istilah melayari internet adalah sama seperti istilah layari web. Namun, kedua2 istilah ini mempunyai definisi yang berbeza. Pengenalan HTML adalah kata singkatan kepada Hyper Text Markup Language. Ia adalah bahasa sejagat yang digunakan untuk memaparkan dan menjalin… Read More »

kelebihan mengetahui PHP dan MySQL?

Meh kita layan apa kelebihan2nya… PHP apabila disatukan dengan MySQL, kita boleh membangunkan sistem yang dinamik dengan membolehkan interaksi diantara browser dan database. Korang boleh membina sistem berasaskan web bersama pangkalan data dan dijual kepada pihak yang berminat. Contohnya sistem yang boleh dibangunkan ialah seperti sistem cuti, sistem klinik, sistem tempahan bilik atau apa sahaja… Read More »

apa itu MySQL?

MySQL adalah pangkalan data RDBMS (Relational Database Management System) yang akan menyimpan data-data sistem yang dibangunkan. Terdapat banyak pangkalan data RDMS lain yang ada dipasaran seperti Oracle, Informix, Sybase, DBase, MS SQL, MS Access dan banyak lagi.Pangkalan data tersebut kesemuanya perlu dibeli dengan kos yang tinggi. Tetapi, MySQL tetap menjadi pilihan kerana ia adalah Sumber… Read More »

apa itu CMS

Hari ni aku nak kongsi pulak salah satu contoh open source yang hebat dan amat diperlukan pada masa ini. Rujuk >disini < Sistem Pengurusan Kandungan (Content Management System ( CMS ) ialah sebuah perisian komputer pengurusan kandungan. Sebuah CMS menguruskan pelbagai dokumen dan kandungan yang lain seperti imej dan sumber-sumber multimedia. Sebuah sistem pengurusan kandungan… Read More »

macamana nak buat website sendiri?

Ramai juga yang tanya kat aku pasal ni. Almaklumlah, lain orang lain bidang. Tak semua orang tau. jadi aku yang agak2 tau sikit2 ni nak kongsikan sama2. Apa yang korang mesti tau adalah: Apa tu Domain dan Hosting? Apa itu domain Domain ni adalah alamat atau nama untuk sesebuah laman web.Contohnya laman web ni http://hairilhazlan.com.… Read More »

macamana nak mula ni?

Kalau boleh aku nak kongsikan dengan korang macamana nak melibatkan diri dengan dunia internet dari peringkat awal sampailah menjadi seorang yang benar2 serius, lebih2 lagi ianya bagai satu keperluan yang wajib sekarang ni.Tak kiralah apa bidang sekalipun korang ceburi, rata2 mesti ada keperluan dan kehendaknya tersendiri. Maklumlah perhubungan dalam jaringan internet ni amatlah meluas tersepah.… Read More »