Tag Archives: Hosting

Sejarah WordPress

WordPress merupakan sistem penerbitan blog yang ditulis dalam bahasa pengaturcaraan PHP dan disokong oleh pangkalan data MySQL. WordPress merupakan evolusi yang paling berjaya dari induk sistem penerbitan blog b2/cafelog dan memiliki sejumlah besar pengguna dan pemaju untuk perisiannya. b2 b2 merupakan sistem induk yang membawa kepada perkembangan WordPress. Ditulis dalam bahasa pengaturcaraan PHP dengan penggunaan… Read More »

AJAX apa tu?

Apakah sebenarnya AJAX? AJAX atau singkatan kepada Asynchronous Java and XML (bermaksud JavaScript dan XML mampan), adalah teknik pembangunan web (web development technique) untuk menghasilkan aplikasi laman web yang interaktif. Apa yang menarik tentang AJAX ialah, kita dapat menghasilkan laman web yang dapat menghantar request tanpa reload/refresh. Samalah seperti kita menggunakan software di dalam komputer… Read More »

Mengenal JAVA

Lama aku tak update blog ni peh kesibukan melanda al-maklum tangan ni ader 2 jer kanan dan kiri… permintaan melampaui kemampuan tangan yang ada… namun aku tetap gagahkan diri ni nak updatekan blog… huhuhu mari kita teruskan Mari kita mengenal JAVA.Java ialah sebuah bahasa pengaturcaraan berorientasi objek yang dibangunkan oleh James Gosling dan rakan-rakan sekerjanya… Read More »

penyedia script sistem laman web

Aku rasa kalau korang search kat google memang melambak2 dan bermacam2 jenis Penyedia Script Sistem Laman web samada percuma ataupun yang berbayar. Tapi rata2 pun ramai yang berkenan dengan yang percuma. Sungguh pun sebilanganya ada yang percuma bukan bermakna ianya tak hebat, tak menarik, tak ada kelas hahahaha! Jangan memandang rendah keupayaannya. Mari jenguk bersama2…… Read More »