Category Archives: Blog

kembali lagi

Salam dan selamat sejahtera pada semua, rasanya dah berabad tak berupdate blog aku ni. Syukur Alhamdulillah laptop aku semenjak dari pengakhir bulan puasa hari tu telah nazak dan sekarang sudah pulih setelah sihat dan kini telah kembali dari hospital. Itulah akibat salah sendiri juga, terlalu exited untuk menyambut hari raya sampai terlupa perkara asas yang… Read More »

hari kemerdekaan Malaysia dan teknologi

Situasi ekonomi negara yang semakin pulih dan berkembang baik, musim Ramadhan dan nuzul Quran,lalu Hari Kemerdekaan Malaysia kali yang ke-53 dan akan datang pastinya sambutan Hari Raya mendapat ulasan seluruh penulisan rakan2 blog. Apa yang berlaku dan tengah berlaku dan pastinya akan berlaku itu semua adalah dengan keizinan-Nya. Aku amat bangga menjadi rakyat dan warganegara… Read More »

senarai 45 pembina laman web percuma yang terbaik

Korang mencari tempat untuk membina website secara percuma. Selain daripada wordpress dan blogspot yang rata2 ramai yang dah kenal tapi kat sini aku kongsikan dengan korang senarai pembina laman Web secara percuma dan terbaik untuk korang bina website sendiri tak kiralah sebagai blog, wiki ataupun laman sosial tanpa perlu mengatahui apa2 bahasa programming. Pembina laman… Read More »

Sejarah WordPress

WordPress merupakan sistem penerbitan blog yang ditulis dalam bahasa pengaturcaraan PHP dan disokong oleh pangkalan data MySQL. WordPress merupakan evolusi yang paling berjaya dari induk sistem penerbitan blog b2/cafelog dan memiliki sejumlah besar pengguna dan pemaju untuk perisiannya. b2 b2 merupakan sistem induk yang membawa kepada perkembangan WordPress. Ditulis dalam bahasa pengaturcaraan PHP dengan penggunaan… Read More »

penyedia script sistem laman web

Aku rasa kalau korang search kat google memang melambak2 dan bermacam2 jenis Penyedia Script Sistem Laman web samada percuma ataupun yang berbayar. Tapi rata2 pun ramai yang berkenan dengan yang percuma. Sungguh pun sebilanganya ada yang percuma bukan bermakna ianya tak hebat, tak menarik, tak ada kelas hahahaha! Jangan memandang rendah keupayaannya. Mari jenguk bersama2…… Read More »

macamana nak buat website sendiri?

Ramai juga yang tanya kat aku pasal ni. Almaklumlah, lain orang lain bidang. Tak semua orang tau. jadi aku yang agak2 tau sikit2 ni nak kongsikan sama2. Apa yang korang mesti tau adalah: Apa tu Domain dan Hosting? Apa itu domain Domain ni adalah alamat atau nama untuk sesebuah laman web.Contohnya laman web ni http://hairilhazlan.com.… Read More »

macamana nak mula ni?

Kalau boleh aku nak kongsikan dengan korang macamana nak melibatkan diri dengan dunia internet dari peringkat awal sampailah menjadi seorang yang benar2 serius, lebih2 lagi ianya bagai satu keperluan yang wajib sekarang ni.Tak kiralah apa bidang sekalipun korang ceburi, rata2 mesti ada keperluan dan kehendaknya tersendiri. Maklumlah perhubungan dalam jaringan internet ni amatlah meluas tersepah.… Read More »

Bookmarks

Pagi yang hening ni aku nak buat story pasal : Bookmarks (penanda buku) atau di kenali juga sebagai bookmarking yang kini telah digunakan didalam perhubungan internet, Ia adalah satu kumpulan link yang dapat menghubungkan beberapa sub dalam Satu web atau blog. Biasa digunakan sebagai pengumpul link web atau blog yang diminati. Bagi aku dengan adanya… Read More »