senarai 45 pembina laman web percuma yang terbaik

By | March 10, 2010

Korang mencari tempat untuk membina website secara percuma. Selain daripada wordpress dan blogspot yang rata2 ramai yang dah kenal tapi kat sini aku kongsikan dengan korang senarai pembina laman Web secara percuma dan terbaik untuk korang bina website sendiri tak kiralah sebagai blog, wiki ataupun laman sosial tanpa perlu mengatahui apa2 bahasa programming. Pembina laman web percuma ini membenarkan korang membina website dengan mudah dan cepat seperti custom design, add content juga boleh menggunakan custom url dan banyak lagi.

Mari kita layan bersama2 dengan 45 pembina website percuma yang terbaik:

1. Windows Live Spaces

2. Google Sites

Google  memberikan kemudahan untuk pembinaan website percuma korang sendiri dengan intipati yang menarik dengan penyediaan yang sedia ada seperti dokumen, kalender dan RSS

3. Webs

4. Google Knol

Google knol baru bertapak dalam tempoh masa 2 tahun sahaja.

5. Jimdo

Jimdo baru dilancarkan ia adalah pembina laman web yang bercirikan web 2.0 dan amat mudah digunakan. Bina laman web korang sendiri dan masukkan apa sahaja seperti custom url text, gambar dan korang dibenarkan memboleh ubah design asal.

6. AngelFire

7. Edicy

8. Squidoo

Salah satu kegemaran para bloggers dengan membina laman web sosial percuma di Squidoo. Bukan sahaja memberikan page rank yang baik untuk search engine malahan banyak kemudahan seperti membenarkan affilite product link dan share ke facebook juga ke twitter.

9. Yola

10. Tripod

11. Wetpaint

Wetpaint adalah tempat bagi korang membina wiki sendiri dalam masa yang singkat. Seperti wiki yang lain sesiapa pun boleh mengubah, memasukkan dan membuah content korang tadi. Dah nama pun wiki kan?

12. WikiSpaces

13. Blogsome

14. Weebly

15. Wix

Aku pernah menggunakan dan mencuba website builder ni. Sesiapa yang berminat dengan flash tanpa mengatahui script korang boleh bina laman web korang kat sini. Setelah korang siap membina website dengan Wix, korang akan diberikan script HTML sahaja untuk korang publishkan website flash yang korang buat tadi. Mudahkan…

Contoh:


16. Hubpages

Hubpages sangat serupa seperti squidoo. Korang dibenarkan membina pages sendiri dan sangat baik untuk ranking di search engine. Korang boleh mandapat pendapatan dengan membina produk affiliate korang sendiri, lain2 link dan terutamanya adsense. Ertikata laman ini adalah cool features dimana korang dapat memasukkan gambar, video, rating dan komen.

17. Piczo

18. Webnode

19. Moonfruit

20. Let’s Eat

Untuk korang yang berminat dengan industri permakanan seperti restoren. Bina laman restoren online korang sendiri dengan menyediakan informasi, menu, masa dan banyak lagi…

21. Sauropol

22. GoGoFrog

23. Launch Splash


24. Nexo

25. Roxer

26. Viviti

27. Ever

28. DevHub

29. SnapPages

SnapPages adalah mudah cuma drag and drop sahaja apabila korang ingin meletakkan gambar, content dan lain2 lagi. Tidak perlu pandai dan expert dalam CSS… huhuhuhu… senangnya

30. 350

31. WebStarts

32. BlinkWeb


33. Thoughts

34. ClutterMe

35. DoTemplate

36. ComfyPages

37. Moogo


38. GetShopped

GetShopped berasaskan e-commerce bagi korang yang ingin menjual barangan secara online.


39. Groupie Guide

40. Hyper Web Enable


41. Notanant

42. Blogetery

43. Blogster


44. Flooha


45. FreeWeb

Macamana? dah cuba ke? Kalau sudah, bolehlah dan sudi2kanlah info kat sini… boleh kita sama2 bertukar2 pengalaman juga pengatahuan .

47 thoughts on “senarai 45 pembina laman web percuma yang terbaik

  1. RozaniGhani

    bagus info ni. Two thumbs up.

    Tapi googlepages dah tak ada la sekarang. Servis tu google dah tutup. Cuma terhad kepada user yang telah mendaftar googlepages 2 tahun lepas.

    Anyway, keep up the good work!
    .-= RozaniGhani´s last blog ..Nice Stars Theme Menarik =-.

    Reply
    1. hazlan Post author

      terima kasih menyinggah dah tambahkan info… aku guna google pages lagi tu yang tersenarai tu… tq2 kerana memberitahu…

      Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu… cam menarik tu, leh aku tengok tak website tu?

      Reply
    1. hazlan Post author

      dulu2 tahun ’90an kot… aku pernah gak pakai tripod ni… saja belajar2…loading punyalah slow… sekarang dah okay kot

      Reply
    1. hazlan Post author

      tu la tu…. kalau nak buat semua ni memang tak terlayan… cam ne dengan freeweb ok ke? aku tak penah guna lagi…

      Reply
    1. hazlan Post author

      yela… kalau diikutkan banyak lagi yang macam2… pilihan adalah ditangan sendiri… huhuhu…

      Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu… pelan2 bro, cuba satu2 aku pun dah terngiur lak ni…

      Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu… tak derk hal bookmark tu… aku pun tengah try satu2 ni… nak tau jugak mana yang paling best dengan easy user ni… nanti bolehla aku review balik…

      Reply
  2. Amir3j

    thanks atas info bro,

    web free ni yg aku pernah guna, tripod (lembab loading..teruk), freewebs (laju juga loading) ni pun masa baru nk bljr2 tenet dolu2..yg lain2 tu tk pernah, ada yg tk pernah dgr pun..yg wix flash tu mgkin nk try nnti..hehe..

    Reply
    1. hazlan Post author

      tq bebanyak tentang info ni… tripod memang slow gila2… wix kalau nak full akses kena bayar yang free pun banyak kelebihan… mudah nak buat editing… cuma kena pandai main dengan grafik jek…

      Reply
    1. hazlan Post author

      suatu masa dulu google sesuka ati mendelete acc blogspot sesiapa sahaja… tak tau la sekarang.. dah ok kot. Blogspot memang rata2 ramai dah kenal dan google pun buat penambahan baru kat blogspot tu sekarang… manalah tau kalau nak cuba citarasa yang berlainan pulak… huhuhu

      Reply
    1. hazlan Post author

      ac mizal punya company pun guna yola… wazala pun boleh tahan… cuma ianya berbayar dan tiada script untuk di download, namun untuk blogger kebanyakannya lebih suka dengan wordpress dan untuk webpage guna joomla atau drupal…sebab ianya open source

      Reply
  3. arshad19

    saye dh byk gune website yg free… tapi satu pun saye tk berminat blh cdgkn yg mana lagi bgs .
    saye ade lebih 10 website
    thanx you

    Reply
    1. hazlan Post author

      oh bagus tu.. cuma kalau free tu yang mudah setakat ni adalah blogspot… kalau nak buat jual beli tu lot.my… tapi kalau yang ini pun dah guna rasanya kena layan domain dan hosting guna wordpress. Yang free pun ada guna 000webhost.com. Pandangan aku gunakan website yang banyak info cara gunakannya lebih mudah dari yang susah nak dapat info. Lebih2 lagi dalam bahasa melayu. sekadar pendapat.

      Reply
  4. ANNA JUDA

    best la, kne cuba satu persatu ni… best best.. thanks Hazlan.. rajin betul kan.. huhu

    Reply
    1. hazlan Post author

      cuba jangan tak cuba… aku sendiri pun tak larat nak abiskan 45 ni rasanya…

      Reply
  5. basser

    sanggup kau nak cuba semua bro? Buat memang sedap,tapi nak update tu yang malas.
    Tak sangka lak tripod tu ada lagi, dulu aku ada pakai, ok gak. Yang bencinya iklan judi dia tu..Ni nak survey balik, he.. he..

    Reply
    1. hazlan Post author

      tu la tu.. tripod nipun dah berwajah baru.. lycos yang empunya… aku pun 1, 2 blog jer yg rajin nak update yang lain sekadar dipinggiran je…

      Reply
  6. ady

    Salam bro..
    Den mmg tgh ushar cara nak buat web nih.. Kalo nak buat utk
    department mana yg mudah & sesuai ye? Thanks bro..

    Reply
    1. hazlan Post author

      salam ady, nak sonang dan cepat guna jer wordpress. cuma kena bayar hosting dengan domain. budget dalam rm200 kebawah jer… silap2 rm100 boleh dapat up website. Senarai yang aku kasi tu cuma alternatif lain yang boleh juga digunakan.

      Reply
      1. ady

        salam bro, erm.. freew web yg 45 ni boleh edit online @ offline? td try edit wix mcm kena online..

        tq

        Reply
        1. hazlan Post author

          ada yang online dan ada yang offline… go true laa satu2… aku pun tak dapat nak abiskan semuanya nie… wix memang kena online…

          Reply
  7. nizam

    info yg menarik bro.. sy nk tanya.. jika sy buat miniweb/ landing page.. ade apa2 masalah x??

    Reply
    1. hazlan Post author

      aku tak pernah cuba lagi landing page.. rasanya ok jer kot… janji fungsi2 lain saling berkaitan macam contact form contohnya…

      Reply
  8. Watashiwa

    Salam sejahtera :)
    saya punya persoalan disini …
    apakah pembina web yg sesuai untuk web yg memerlukan sistem pengisian borang sebagai contoh borang keahlian kelab/persatuan?
    saya ingin membina sebuah laman web yg bersifat online, tapi masih buntu cara untuk membangunkannya
    Tq ya ^^

    Reply
    1. hazlan Post author

      boleh juga manggunakan plugin sahaja untuk borang2 nie… membangunkan menggunakan wordpress, joomla dan drupal juga ada plugin2 percuma yang boleh digunakan untuk pengisian borang2 kalau agak complicated mungkin memerlukan plugin berbayar atau juru coding bagi membantu anda. script borang keahlian 3rd party daripada google document juga boleh digunakan hanya copy paste codenya sahaja.

      Reply
  9. Farezz

    Kalau sy nak buat laman web untuk Bolasepak. Ape yg sesuai untuk saye pilih?

    Reply
    1. hazlan Post author

      guna wordpress jer… banyak plugin2 yang boleh digunakan

      Reply
  10. puterimarina

    salam. kalo saya nak buat laman web untuk jual barang. mane yang sesuai , senang digunakan?

    Reply
    1. hazlan Post author

      salam puterimarina… ada tiga pilihan yang sesuai dan mudah wordpress woocommerce, openchat dan prestashop. kesemua ni free jer dan open source… bergantung pada modul atau plugin sesetengahnya ada yang berbayar dan ada yang free.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge