Category Archives: Hosting

Nak tahu apakah Content Delivery Network?

Bagi blogger atau webmaster yang sudah terlalu ramai pengunjungnya sudah tentu respon blog/web korang semakin lambat dan lembab salah satu jalan penyelesaian adalah menggunakan Content Delivery Network (CDN). Content Delivery Network (CDN) adalah sebuah rangkaian penghantaran kandungan atau rangkaian pengedaran kandungan (CDN) ia adalah sebuah sistem komputer yang mengandungi salinan data, ditempatkan atau berpusat dipelbagai… Read More »

speedtest untuk hosting

Ini adalah keputusan SpeedTest menggunakan streamyx connection ke hairilhazlan.com iaitu hosting yang aku gunakan sekarang ni. Korang juga boleh membuat SpeedTest ini di sini: Speed Test untuk melihat kelajuan Internet anda ke hosting hairilhazlan.com. …atau korang juga  boleh test sendiri kelajuan sebenar di hosting masing2, download file di: http://www.speedtest.net/mini.php

senarai 45 pembina laman web percuma yang terbaik

Korang mencari tempat untuk membina website secara percuma. Selain daripada wordpress dan blogspot yang rata2 ramai yang dah kenal tapi kat sini aku kongsikan dengan korang senarai pembina laman Web secara percuma dan terbaik untuk korang bina website sendiri tak kiralah sebagai blog, wiki ataupun laman sosial tanpa perlu mengatahui apa2 bahasa programming. Pembina laman… Read More »

penyedia script sistem laman web

Aku rasa kalau korang search kat google memang melambak2 dan bermacam2 jenis Penyedia Script Sistem Laman web samada percuma ataupun yang berbayar. Tapi rata2 pun ramai yang berkenan dengan yang percuma. Sungguh pun sebilanganya ada yang percuma bukan bermakna ianya tak hebat, tak menarik, tak ada kelas hahahaha! Jangan memandang rendah keupayaannya. Mari jenguk bersama2…… Read More »