Tag Archives: PHP

kenali WWW

ok mari kita start…. Bagi mereka yang tidak mempunyai pemahaman yang jelas tentang teknologi, mereka akan menyatakan bahawa istilah melayari internet adalah sama seperti istilah layari web. Namun, kedua2 istilah ini mempunyai definisi yang berbeza. Pengenalan HTML adalah kata singkatan kepada Hyper Text Markup Language. Ia adalah bahasa sejagat yang digunakan untuk memaparkan dan menjalin… Read More »

aku di Kursus Database Management

Aku adalah salah seorang yang terlibat menjadi tenaga pengajar Kursus Database Management Bahagian Latihan Kerjaya Jabatan Pengajian Politeknik dan Kolej Komuniti Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia. Peh! Panjang nak menyebut tu. Kursus ni telah dianjurkan tak lama dulu pada 8hb Jun – 13hb Jun 2009 bertempat di Quality Hotel Kuala Lumpur. Kursus ini adalah siri pertama… Read More »

kelebihan mengetahui PHP dan MySQL?

Meh kita layan apa kelebihan2nya… PHP apabila disatukan dengan MySQL, kita boleh membangunkan sistem yang dinamik dengan membolehkan interaksi diantara browser dan database. Korang boleh membina sistem berasaskan web bersama pangkalan data dan dijual kepada pihak yang berminat. Contohnya sistem yang boleh dibangunkan ialah seperti sistem cuti, sistem klinik, sistem tempahan bilik atau apa sahaja… Read More »

apa itu PHP?

Buat masa  ni kita story la dulu pasal Open Source erk… Lebih2 lagi untuk pembangunan website. Kali ini aku nak kenalkan kat korang pasal PHP. Ini adalah untuk pengenalan bagi yang tak familiar lagi. Baiklah kita mulakan sekarang… PHP adalah: PHP ( Hypertext Preprocessor). PHP adalah bahasa skrip (scripting) yang boleh berinteraksi dengan server. Ia… Read More »