Tag Archives: Blog

konsep pengkomputeran awan

Sebelum ini aku telah memperkenalkan ciri asas berkenaan pengkomputeran awan. Mari kita kenali pula apakah konsep sebenar bagi pengkomputeran awan itu sendiri. Infrastruktur Inrastruktur pengkomputeran awan mengandungi servis  yang disampaikan menerusi pelayan pusat “awan” pula biasanya dilihat sebagai satu titik tunggal akses yang mencakupi keperluan pengkomputeran pengguna. Misalnya sebuah aplikasi web seperti Zoho yang pernah… Read More »

Pengkomputeran awan

Pengkomputeran awan (Cloud) bukanlah satu konsep yang baru, cuma akhir2 ini kita sering dengar tentangnya setelah Microsoft secara besar2an membuat pelaburan dan pengumuman  komitmen serius mereka terhadap pengkomputeran awan. Jika mahu diikutkan konsep perkomputeran awan ini telah lama wujud sejak tahun 1960 lagi apabila John McCarthy menyatakan pendapatnya bahawa perkomputeran satu hari nanti akan diuruskan… Read More »

kembali lagi

Salam dan selamat sejahtera pada semua, rasanya dah berabad tak berupdate blog aku ni. Syukur Alhamdulillah laptop aku semenjak dari pengakhir bulan puasa hari tu telah nazak dan sekarang sudah pulih setelah sihat dan kini telah kembali dari hospital. Itulah akibat salah sendiri juga, terlalu exited untuk menyambut hari raya sampai terlupa perkara asas yang… Read More »

selamat hari raya aidilfitri maaf zahir batin

Hanya tinggal beberapa hari dan detik sahaja lagi kita akan melangkah ke bulan syawal. Pejam celik-pejam celik, Ramadan telah pun meninggalkan kita. Perginya pastinya ditangisi oleh insan yang merindukan kedamaian dan keberkatan bulan Ramadan… dan kini Syawal bakal menjelma kembali dalam diari hidup kita menggamit sejuta keinsafan dan kerahmatan Yang Maha Esa. Semoga korang semua… Read More »

cara berjaya dalam kerjaya

Adakah pernah sebelum ini kita berfikir kenapa orang yang berjaya dalam kerjaya mereka boleh menjadi kaya, manakala setengah yang lain pula tidak berubah malah terus merosot dan menjadi semakin miskin? Bagi yang berjaya, kita ingin mengetahui apakah faktor2 yang menyebabkan mereka ini telah berjaya? Apa yang sebenarnya menjadikan motivasi kepada diri mereka? Berapa jam mereka… Read More »

apa itu nanoteknologi

Nano berasal dari perkataan Greek yang bermakna kerdil atau tersangat kecil sudah tentu ianya tidak dapat dilihat oleh mata kasar kita kerana ia seratus ribu kali lebih kecil dari saiz sehelai rambut dan dalam dunia telefon bimbit juga komputer riba, pengecilan saiz ini adalah contoh sebuah teknologi nano. Nanoteknologi ialah satu cabang sains yang menumpukan… Read More »

apa itu unix dan pengenalan

Sebelum ini aku pernah membuat pengenalan berkenaan sistem pengoperasian LINUX kali ini mari kita sama2 apakah yang dikenali pula dengan sistem pengoperasian UNIX ? Ia disebut sebagai yoo-niks, merupakan satu multi-user yang popular, mula dicipta di Bell Labs ( Bell Telephone Laboratories) pada awal tahun 1970-an. Unix adalah sebuah sistem pegoperasian yang matang, satu perisian… Read More »

Kalau Guru….

Kalau Guru….. mengajar sambil duduk, murid belajar sambil mengantuk. mengajar sambil berlakun, murid belajar dengan tekun. Kalau Guru….. mengajar tanpa alat, murid akan belajar dengan ralat. menjadi pemudah cara, ramai murid pandai berbicara. Kalau Guru….. kurang merancang, dalam bilik darjah banyak temberang. suka berdamping, banyak murid dapat dibimbing. Kalau Guru….. mengajar banyak bercakap, ada murid… Read More »