Tag Archives: CMS

MSC Malaysia Open Source Conference 2010

Registration Is Now Open For MSC Malaysia Open Source Conference 2010 (MSC MOSC2010) Who should attend? Business executives from local and foreign companies Open Source developers, communities, inventors, evangelist, researchers, strategist Government officers Students, general public Please visit MSC MOSC2010 website to register : http://conf.oss.my/register.html MSC Malaysia’s inaugural and full-fledged Open Source Conference to incorporate… Read More »

CSS 2.1 dan CSS 3 Cheat Sheets (PDF)

Kalau sebelum ini aku berkongsi dengan 12 Cheat Sheet yang bermanfaat untuk membangunkan tema wordpress yang kebanyakannya adalah koding untuk  PHP. Hari ni akan aku kongsikan sama2 dengan korang iaitu CSS 2.1 dan CSS 3  Cheat Sheets, terima kasih aku ucapkan kepada gosquared.com kerana sekurang2nya dengan adanya cheat sheet ini membantu dan menyelesaikan beberapa perkara… Read More »

Pengenalan Drupal

Selain Joomla dan WordPress, Drupal juga adalah salah satu penyedia script untuk sistem lawan web. Dengan menggunakan sistem CMS,dimana ia adalah bersifat perisian sumber terbuka (Open Source) drupal dapat memaparkan, mengelola dan mengatur dengan amat mudah untuk kepelbagaian isian yang dikehendaki. Terlalu ramai samada perseorangan ataupun organisasi2 yang menggunakannya. Atas tujuan pelbagai aktiviti di ruangan… Read More »

12 Cheat Sheet yang bermanfaat untuk membangunkan tema wordpress

Mungkin ada diantara pembaca laman blog ni dah mula nak berjinak-jinak mendekati wordpress, atau mungkin korang dah mula nak membina atau modified tema wordpress korang sendiri dengan serba sedikit penambahan. Jadi berikutnya aku sertakan laman yang telah menyediakan cheat sheet untuk worpress secara percuma yang boleh di muat turun sebagai rujukan juga  simpanan. Aku rasakan… Read More »

Sejarah Joomla

Kalau sebelum ni kita sudahpun mengenali sejarah wordpress apa kata aku tune ke sejarah Joomla pulak. Sejarah Joomla! bermula apabila terjadinya pembangunan perisian daripada versi Mambo diantara Miro Corporation dari Australia, pemegang hak cipta Mambo pada masa itu, dan kesemua ahli pemaju pusat. Kedua-dua kumpulan berpisah pada 17 Ogos 2005. Miro Corporation menubuhkan sebuah yayasan… Read More »

kelebihan mengetahui PHP dan MySQL?

Meh kita layan apa kelebihan2nya… PHP apabila disatukan dengan MySQL, kita boleh membangunkan sistem yang dinamik dengan membolehkan interaksi diantara browser dan database. Korang boleh membina sistem berasaskan web bersama pangkalan data dan dijual kepada pihak yang berminat. Contohnya sistem yang boleh dibangunkan ialah seperti sistem cuti, sistem klinik, sistem tempahan bilik atau apa sahaja… Read More »

apa itu CMS

Hari ni aku nak kongsi pulak salah satu contoh open source yang hebat dan amat diperlukan pada masa ini. Rujuk >disini < Sistem Pengurusan Kandungan (Content Management System ( CMS ) ialah sebuah perisian komputer pengurusan kandungan. Sebuah CMS menguruskan pelbagai dokumen dan kandungan yang lain seperti imej dan sumber-sumber multimedia. Sebuah sistem pengurusan kandungan… Read More »

macamana nak buat website sendiri?

Ramai juga yang tanya kat aku pasal ni. Almaklumlah, lain orang lain bidang. Tak semua orang tau. jadi aku yang agak2 tau sikit2 ni nak kongsikan sama2. Apa yang korang mesti tau adalah: Apa tu Domain dan Hosting? Apa itu domain Domain ni adalah alamat atau nama untuk sesebuah laman web.Contohnya laman web ni http://hairilhazlan.com.… Read More »