Category Archives: Programming

percuma grafik, script dan multimedia

Sebelum ini aku pernah memperkenalkan beberapa Envato Team yang menyedia dan menyajikan kepelbagaian projek grafik, multimedia, script dan bermacam2 lagi. Setiap bulan kumpulan envato ini akan menyediakan projek2 mereka untuk di download oleh ahli2nya secara percuma yang kebiasaanya mereka akan menjual pada harga2 yang tertentu kepada bukan ahli. Jadi untuk mendapatkan projek grafik, multimedia dan… Read More »

pengenalan bahasa pengaturcaraan C

Akar dan asal dari bahasa pengaturcaraan C (C language) adalah bahasa BCPL yang dikembangkan oleh Martin Richards pada tahun 1967. Bahasa ini memberikan idea pada Ken Thompson yang kemudian mengembangkan bahasa yang disebut dengan panggilan B pada tahun 1970. Perkembangan selanjutnya dari bahasa B adalah bahasa C yang ditulis oleh Dennis Ritchie sekitar tahun 1970-an… Read More »

pengenalan fungsi bahasa pengaturcaraan

Fungsi utama Bahasa Pengaturcaraan (Programming Language) ialah untuk membenarkan Juruaturcara menyampaikan hasratnya bagi proses perkomputeran, dengan lebih mudah berbanding dengan apa yang mereka boleh lakukan dengan Bahasa Tahap Rendah atau Kod Mesin. Disebabkan tujuan ini, Bahasa Pengaturcaraan secara amnya direkabentuk untuk menggunakan sintaks tahap tinggi, yang lebih mudah difahami oleh Juruaturcara. Bahasa Pengaturcaraan adalah peralatan… Read More »

Sejarah penciptaan komputer

Seperti semua telah ketahui, komputer adalah sebuah mesin elektronik yang amat berguna pada zaman dahulu dan sekarang. Komputer dapat meringankan kerja seharian manusia, membantu menyelesaikan tugas-tugas manusia dengan cepat dan tepat. Komputer adalah sebuah mesin yang boleh diprogramkan untuk kepelbagaian guna. Komputer dapat menerima data mentah, rajah dan akan memprosesnya kemudian memanipulasikan untuk dijadikan maklumat… Read More »

CSS 2.1 dan CSS 3 Cheat Sheets (PDF)

Kalau sebelum ini aku berkongsi dengan 12 Cheat Sheet yang bermanfaat untuk membangunkan tema wordpress yang kebanyakannya adalah koding untuk  PHP. Hari ni akan aku kongsikan sama2 dengan korang iaitu CSS 2.1 dan CSS 3  Cheat Sheets, terima kasih aku ucapkan kepada gosquared.com kerana sekurang2nya dengan adanya cheat sheet ini membantu dan menyelesaikan beberapa perkara… Read More »

AJAX apa tu?

Apakah sebenarnya AJAX? AJAX atau singkatan kepada Asynchronous Java and XML (bermaksud JavaScript dan XML mampan), adalah teknik pembangunan web (web development technique) untuk menghasilkan aplikasi laman web yang interaktif. Apa yang menarik tentang AJAX ialah, kita dapat menghasilkan laman web yang dapat menghantar request tanpa reload/refresh. Samalah seperti kita menggunakan software di dalam komputer… Read More »

Mengenal JAVA

Lama aku tak update blog ni peh kesibukan melanda al-maklum tangan ni ader 2 jer kanan dan kiri… permintaan melampaui kemampuan tangan yang ada… namun aku tetap gagahkan diri ni nak updatekan blog… huhuhu mari kita teruskan Mari kita mengenal JAVA.Java ialah sebuah bahasa pengaturcaraan berorientasi objek yang dibangunkan oleh James Gosling dan rakan-rakan sekerjanya… Read More »

apakah CSS?

Selain PHP, Bagi sesebuah script atau koding yang wajib untuk sesebuah laman web adalah CSS. Kat sini aku kongsikan sama2 dengan korang apakah yang dimaksudkan dengan CSS? Pada tahun 2002 kita mula terpegun dengan kecanggihan laman web yang berbentuk flash yang dikendalikan oleh syarikat gergasi siapa tak kenal Adobe kan? Tak nak pandang dah laman… Read More »