ketahui apa itu CSR

By | September 22, 2010

Corporate Social Responsibility (CSR), menurut World Business Council for Sustainable Development, tanggungjawab sosial korporat (CSR) di definasikan sebagai; komitmen sesebuah organisasi terhadap masyarakat. Komitmen itu dilakukan bagi meningkatkan ekonomi dan kualiti hidup semua pihak baik pekerja dan ahli keluarganya, komuniti mahupun persekitaran secara nilainya.

Manakala menurut Kotler & Nancy dalam bukunya, Corporate Social Responsibility : Doing The Most Good for Your Company diterbitkan pada 2005, CSR merupakan komitmen perniagaan yang dipraktikkan dalam sesebuah organisasi dengan menyumbang sebahagian daripada sumber keuntungannya bagi meningkatkan kualiti hidup masyarakat.

Dalam konteks Islam pula CSR dapat dilihat menerusi pembayaran zakat baik fitrah mahupun harta sebagaimana firman Allah dalam ayat 103 Surah Al-Taubah, yang antara lain maksudnya:

“Ambillah (sebahagian) daripada harta mereka menjadi sedekah (zakat), supaya dengannya engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan mensucikan mereka (dari akhlak yang buruk); dan doakanlah untuk mereka, kerana sesungguhnya doamu itu menjadi ketenteraman bagi mereka. Dan (ingatlah) Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui”.

5 teras kenapa pentingnya CSR

  1. Pembangunan Sumber Manusia : Secara internal penerapan CSR dalam syarikat adalah untuk menjaga kebajikan pekerja dan perniagaan secara keseluruhannya. Sebaliknya dari sudut ekternal ia adalah untuk memperkaya masyarakat khususnya dalam konteks pembangunan komuniti.
  2. Pengukuhan Ekonomi : Sistem ekonomi kapitalis menjadikan mereka yang kaya bertambah kaya yang miskin bertambah miskin. Dengan adanya CSR syarikat2 dituntut untuk menyumbang kepada pembangunan masyarakat bagi menyembangkan dan menstabilkan ekonimi sedia ada.
  3. Sosial : Apabila timbulnya konflik dalam masyarakat CSR boleh membantu mewujudkan suasana persekitaran harmoni melalui kempen2 yang dijalankan.
  4. Politik : Bagi memastikan sistem pentadbiran yang teratur CSR banyak membantu mewujudkan sistem atau tata kerja yang beretika.
  5. Melindungi Alam Sekitar : Tanggungjawab korporat bukan sahaja untuk masyarakat malah mereka juga berperanan untuk melestarikan alam semesta.

51 thoughts on “ketahui apa itu CSR

    1. hazlan Post author

      lebih kurang la dengan amal jariah… teringat pulak nama kilang gula kat shah alam tu…

      Reply
  1. DonHa

    Owh. CSR ni satu pertubuhan ke? tak pernah dengar.haha..thx for sharing. mean, mcm diorang ni la yang akan mencorakkan 2020 kita?

    Reply
    1. hazlan Post author

      CSR ni teknik je… betul tu sekiranya kita betul2 dapat menggnakan cara CSR ini dengan berkesan insya-Allah

      Reply
      1. DonHa

        owh.teknik yea. ahak! anak muda la katakan. masih perlu banyak menimba ilmu.
        tapi dari apa yang dibaca, logik akal, ya memang ada baiknya csr ni. harap2 berkesan. dah pening sana-sini tak aman. nak keluar mengetea pun risau.

        muda? >__<

        Reply
        1. hazlan Post author

          huhuhu… tak per sekurang2nya telah mengatahui… mana tau ada peluang bukak company sendiri nanti….

          Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu… ada lagi berkenaan dengan CSR ni nanti aku sambung balik…

      Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu update secara ringkas je ni… lat top motherboard KO jadi kerja banyak lah yang tertangguh… pasal kena hantar hospital… blog kekawan pun dah lama tak menyinggah ni… ish2 rindunya nak mengomen…

      Reply
      1. aktechpage.com

        Uiksss… sama lah kita…
        Aku punya laptop personal pun prob, x leh baiki dah sbb spare part xde… terpaksa beli yg baru… tgh kumpul duit ckit ni…

        Sementara waktu ni guna laptop ofis dulu..

        Reply
        1. hazlan Post author

          kat ofice aku dah ada orang yang punya.. kalau ada pun setakat biasa2 je… nak wat grafik pastinya tak larat jadi.. peh bro alang2 cari yang advance sekali…

          Reply
          1. aktechpage.com

            Mmg nak cari advance ckit, tp kena tgk bajet jugalah… harga dlm lebih kureng +-RM2500..

            Pd pendapat bro, laptop apa yg beshh dgn harga dlm lingkungan harga tersebut???

            Reply
            1. hazlan Post author

              erm.. aku berminat dengan asus la pulak sekarang ni… layan asus lak kot…

  2. zik

    csr nie penting… untuk ekonomi ia menstabilkan… tapi macam masih tak stabil lagi… huhu yang untung tuh banyak sangat…

    Reply
  3. AyieBlog

    Assalamualaikum,bro mancai csr macam wang tabungan jika berlaku apa-apa bencane ker?? or memang dah ditetapkan masih tak paham sangat pasal csr..

    Reply
    1. hazlan Post author

      boleh juga dikatakan macam tu juga… tapi lebih kepada saling membantu…

      Reply
  4. dnoBiz

    Nampak sangat csr ni dicedok dari Al-Quran, cuma ditukar namaje dari zakat jadi Corporate Social Responsibility,

    Reply
  5. Azizi Zulkefli

    CSR ni cara syrkt nak menyumbang kembali kpd masyarakat. Kalau semua syrkt ada CSR, rasanya akan kurang masalah kemiskinan dan kesusahan dalam masyarakat kita ni.

    Reply
  6. kulanz

    baru tau istilah CSR ni walaupun konsepnya selalu dengar dalam bahasa biasa..
    thanks bro perkongsian ni

    Reply
    1. hazlan Post author

      sama2… maaf la lama tak update dengan singgah blog bro… lat-top masih di hospital… ni pun mengimpit2 pc orang lain je… ish2

      Reply
  7. Nizam6281

    Salah satu topic discussion aku kena masa Interview kat UTP

    Anyway ada lagi satu term for CSR
    Central Sugar Refinery
    Huhu cube check kat google ada punya

    Reply
  8. botak

    csr x penah dgr..
    csi tau laa..hehe
    berdasarkan ape yg sy paham, csr ni apply bkn utk specific company je..
    even negara pun mesti consider bnda ni jugak..
    mcm ibarat seorang ayah mngambil berat ttg perkembangan dan kebajikan isteri dan anak2nye lah..
    itu opinion sy laa kan..

    Reply
    1. hazlan Post author

      yup, ringkasan yang amat benar sekali… huhuhu CSI? dulu kecik2 teringin nak jadi mata2 macam cerita tu…

      Reply
    1. hazlan Post author

      insya Allah, buat masa dan keadaan memang terhad… terima kasih dengan cadangan tu

      Reply
  9. man

    tkasih banyak dapat maklumat scr ni..utk sumbit assgmen scr tkasih …

    Reply
  10. yanti

    saya tgh mengkaji pasal CSR utk presentation. thanks for sharing this input.

    Reply
    1. hazlan Post author

      sama2.. harap ianya dapat digunakan sebaiknya… insya Allah

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *