Category Archives: Script

percuma grafik, script dan multimedia

Sebelum ini aku pernah memperkenalkan beberapa Envato Team yang menyedia dan menyajikan kepelbagaian projek grafik, multimedia, script dan bermacam2 lagi. Setiap bulan kumpulan envato ini akan menyediakan projek2 mereka untuk di download oleh ahli2nya secara percuma yang kebiasaanya mereka akan menjual pada harga2 yang tertentu kepada bukan ahli. Jadi untuk mendapatkan projek grafik, multimedia dan… Read More »

pengenalan bahasa pengaturcaraan C

Akar dan asal dari bahasa pengaturcaraan C (C language) adalah bahasa BCPL yang dikembangkan oleh Martin Richards pada tahun 1967. Bahasa ini memberikan idea pada Ken Thompson yang kemudian mengembangkan bahasa yang disebut dengan panggilan B pada tahun 1970. Perkembangan selanjutnya dari bahasa B adalah bahasa C yang ditulis oleh Dennis Ritchie sekitar tahun 1970-an… Read More »

pengenalan fungsi bahasa pengaturcaraan

Fungsi utama Bahasa Pengaturcaraan (Programming Language) ialah untuk membenarkan Juruaturcara menyampaikan hasratnya bagi proses perkomputeran, dengan lebih mudah berbanding dengan apa yang mereka boleh lakukan dengan Bahasa Tahap Rendah atau Kod Mesin. Disebabkan tujuan ini, Bahasa Pengaturcaraan secara amnya direkabentuk untuk menggunakan sintaks tahap tinggi, yang lebih mudah difahami oleh Juruaturcara. Bahasa Pengaturcaraan adalah peralatan… Read More »

WordPress 3.0 – “Thelonious”

WordPress 3.0 dengan panggilan “Thelonious” yang diambil dari penyanyi dan komposer jazz terkenal bernama Thelonious Monk telah pun dilancarkan. Aku rasa masing2 sudah pun tahu berkenaan perkara ini. Walaupun posting berkenaan WordPress 3.0 – “Thelonious” dari aku agak terlambat namun aku cuma ingin berkongsi sedikit maklumat dan pengalaman mengenainya. Sebelum ini aku ada berikan sedikit… Read More »

wordpress profesional themes percuma

Promosi habis-habisan dari RichWP Themes, mereka telah berbesar hati memberikan keseluruhan themes premium/profesionalnya kepada semua dan sesiapa sahaja secara percuma… jadi aku pun tidak mahu ketinggalan untuk memuat turun themes  wordpress  dari RichWP . Coraknya agak bertemakan simple dan corporate. Untuk pengatahuan promosi ini adalah dalam tempoh masa yang terhad dan ianya tidak lagi di… Read More »

Memasang dan mencuba sendiri wordpress – localhost

Setelah sekian lama aku memberi beberapa contoh dan pengenalan mengenai penyedia script bagi sesebuah laman web. Sekarang korang berpeluang untuk menggodek dan mencubanya sendiri sambil belajar apa2 yang perlu. Korang tak perlulah lagi membeli hosting dan nama domain sekiranya benar2 baru dan ingin mencuba sambil belajar selok belok penggunaan penyedia script laman web ini. Tak… Read More »

siapa kata orang melayu masih lagi ditakuk lama!

Siapa kata sikap dan pemikiran orang Melayu masih lagi ditakuk lama…? Kenapa mesti ada slogan “Malaysia Boleh“? dalam mentaliti aku slogan yang ringkas tu adalah satu doa… kan setiap perkataan yang diucapkan adalah doa… jadi setiap kali diucapkan adalah doa… seperti yang kita lihat dalam media masa memperlihatkan macam2 dugaan yang ada kat Malaysia ni…… Read More »

Pengenalan Drupal

Selain Joomla dan WordPress, Drupal juga adalah salah satu penyedia script untuk sistem lawan web. Dengan menggunakan sistem CMS,dimana ia adalah bersifat perisian sumber terbuka (Open Source) drupal dapat memaparkan, mengelola dan mengatur dengan amat mudah untuk kepelbagaian isian yang dikehendaki. Terlalu ramai samada perseorangan ataupun organisasi2 yang menggunakannya. Atas tujuan pelbagai aktiviti di ruangan… Read More »