Category Archives: Open Source

kelebihan mengetahui PHP dan MySQL?

Meh kita layan apa kelebihan2nya… PHP apabila disatukan dengan MySQL, kita boleh membangunkan sistem yang dinamik dengan membolehkan interaksi diantara browser dan database. Korang boleh membina sistem berasaskan web bersama pangkalan data dan dijual kepada pihak yang berminat. Contohnya sistem yang boleh dibangunkan ialah seperti sistem cuti, sistem klinik, sistem tempahan bilik atau apa sahaja… Read More »

apa itu MySQL?

MySQL adalah pangkalan data RDBMS (Relational Database Management System) yang akan menyimpan data-data sistem yang dibangunkan. Terdapat banyak pangkalan data RDMS lain yang ada dipasaran seperti Oracle, Informix, Sybase, DBase, MS SQL, MS Access dan banyak lagi.Pangkalan data tersebut kesemuanya perlu dibeli dengan kos yang tinggi. Tetapi, MySQL tetap menjadi pilihan kerana ia adalah Sumber… Read More »

apa itu PHP?

Buat masa  ni kita story la dulu pasal Open Source erk… Lebih2 lagi untuk pembangunan website. Kali ini aku nak kenalkan kat korang pasal PHP. Ini adalah untuk pengenalan bagi yang tak familiar lagi. Baiklah kita mulakan sekarang… PHP adalah: PHP ( Hypertext Preprocessor). PHP adalah bahasa skrip (scripting) yang boleh berinteraksi dengan server. Ia… Read More »

apa itu CMS

Hari ni aku nak kongsi pulak salah satu contoh open source yang hebat dan amat diperlukan pada masa ini. Rujuk >disini < Sistem Pengurusan Kandungan (Content Management System ( CMS ) ialah sebuah perisian komputer pengurusan kandungan. Sebuah CMS menguruskan pelbagai dokumen dan kandungan yang lain seperti imej dan sumber-sumber multimedia. Sebuah sistem pengurusan kandungan… Read More »

mengenali apa itu open source?

hahaha… ini peringkat sederhana nak faham ni. Korang pernah dengar kan perkataan Open Source ni? Ada yang tau dan ada yang tak tau apa itu Open Source? Tak kisahla biar aku kongsikan dengan korang. Tak salah kan? Pengertian Open Source kalau kata melayunya sumber terbuka. Secara terangnya adalah perisian sumber terbuka. Source di apdatasikan maksudnya… Read More »