Bagaimana Malware Boleh Memusnahkan Usaha Pemasaran

By | May 21, 2019

Bagaimana Malware Boleh Memusnahkan Usaha Pemasaran? Setiap tahun, syarikat membelanjakan berbilion ringgit untuk tujuan pemasaran. Walaupun demikian, ia adalah merupakan pelaburan yang paling banyak untuk dibayar dengan tujuan keuntungan akan terus mengalir. Terdapat banyak faktor yang boleh merosakkan pelaburan pemasaran syarikat dan salah satunya adalah perisian hasad dengki. Oleh itu, sebagai pemilik perniagaan, penting untuk melabur dalam alat yang tepat untuk melindungi sistem dan komputer mereka daripada perisian berniat jahat (malware).

Kita boleh menghabiskan banyak masa dan wang untuk berinteraksi dengan prospek namun gagal merealisasikan keuntungan oleh kerana berpunca daripada virus malware ini. Artikel ini menyoroti cara utama di mana malware boleh menjejaskan usaha pemasaran korang atau syarikat.

Jualan dan Pelanggan hilang

Perisian perosak boleh merosakkan komputer dan sistem syarikat yang membawa kepada gangguan dalam interaksi antara syarikat dengan pelanggan. Apabila syarikat dan pasukan syarikat tidak berada di sana untuk melayani pelanggan pada waktunya, syarikat akan kehilangan jualan. Di samping itu, syarikat boleh kehilangan perniagaan masa depan kerana sesetengah pelanggan cenderung untuk kembali ke laman web atau kedai dalam talian semula, atau mula berpindah ke laman web syarikat yang lain. Apabila ini berlaku, syarikat tidak akan mendapat pulangan untuk wang yang anda habiskan untuk menarik pelanggan ini.
Kehilangan Pelanggan dan Pemasaran Data

Sesetengah perisian berniat jahat boleh menyebabkan kehilangan data dari komputer atau sistem syarikat. Mereka boleh memadam atau mengubah suai fail-fail dalam komputer. Kehilangan data pelanggan adalah tamparan besar kepada mana-mana syarikat. Data ini merupakan aset kepada organisasi dan ia membantu dalam menawarkan perkhidmatan peribadi kepada pelanggan. Ia berguna dalam merancang kempen dan pemasaran semula kepada pelanggan yang tidak aktif. Kehilangan pelan pemasaran dan laporan analisis pemasaran masa lalu juga boleh merosakkan usaha pemasaran syarikat.

Kehilangan Reputasi Syarikat dan Akibat Undang-Undang.

Walaupun fail yang dipadam tidak boleh membahayakan syarikat, kecurian data boleh melumpuhkan operasi syarikat sepenuhnya. Apabila pelanggan mengetahui bahawa laman web syarikat diserang oleh penggodam, mereka akan kehilangan keyakinan terhadap perniagaan syarikat. Oleh itu, semua usaha pemasaran yang telah di ambil untuk memenangi kepercayaan mereka, akan hilang. Ingat, ia boleh menjadi sangat sukar untuk membina semula kepercayaan, terutama dalam dunia persaingan hari ini. Apabila maklumat sensitif masuk ke tangan penyerang, mungkin terdapat akibat undang-undang. Akibat undang-undang boleh membebankan banyak perniagaan syarikat dan juga mendapat nama buruk untuk jenama syarikat.

Menjual Maklumat Sensitif kepada Pesaing

Dengan menggunakan malware, penggodam boleh mencuri kata laluan, mendapatkan akses ke sistem syarikat, mencuri maklumat penting dan menjualnya kepada pesaing syarikat. Mereka boleh menjual perancangan pemasaran syarikat dan rahsia utama perniagaan yang telah gunakan untuk syarikat tetap kompetitif.

Oleh kerana malware telah bertapak, hanya salah satu cara menyelamatkan perniagaan yang boleh dilakukan adalah untuk melindungi diri sendiri daripada serangan. Langkah pertama yang perlu di ambil oleh pihak syarikat adalah untuk mengetahui tentang anti-malware. Membuat pelaburan dalam perisian yang betul adalah cara terbaik untuk memastikan sistem syarikat dihalang daripada serangan. Juga, perisian ini akan mengesan dan mengalihkan keluar perisian yang berniat jahat dengan segera sekiranya sistem syarikat dijangkiti.

Langkah kedua yang perlu anda ambil adalah memastikan semua orang di dalam syarikat adalah terlatih dan tahu tentang bagaimana untuk kekal selamat dalam talian. Kebanyakan komputer dijangkiti semasa memuat turun fail, melawat laman web lain, mengklik pautan pada e-mel atau klik pop-up. Akhir sekali, kerana syarikat tidak pernah tahu bagaimana betapa kuatnya sesuatu serangan daripada malware, adalah disarankan terus melabur untuk pencegahan daripada di serang tanpa sebarang perlindungan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *