Berapa besarkah keseluruhan data yang tersalur di seluruh dunia?

By | February 14, 2014

Berapa besarkah keseluruhan data yang tersalur di seluruh dunia? Memang cukup besar, Sebanyak 10 Trillion Gigabyte data telah terhasil setiap tahun, termasuk lapan tahun hanya memuat naik video di Youtube setiap hari.Pergerakan data daripada berjuta Router dan Switch, juga data PC yang diterima oleh Cisco Memory di seluruh dunia, Networking Transceivers dan Fiber Patch Cable di mana semua ini adalah kuasa mesin yang membantu penghantaran data ke seluruh dunia. Lihat sajalah info grafik dibawah ini.

BigData

15 thoughts on “Berapa besarkah keseluruhan data yang tersalur di seluruh dunia?

    1. hazlan Post author

      ini pun dapat daripada sumber luar.. nak buat sendiri idak ler teman…

      Reply
  1. suri

    salam hujung minggu ..aik sekali tengok angka sudah banyak besar.pesat dan membangun sungguh capaian teknologi pada masa sekarang ni.tapi sayang kebanyakan kita tak dapat gunakan pada saluran betul -betul mendatangkan manfaat.

    Reply
    1. hazlan Post author

      ya la suri… pro dan kontra pasti ada… tu lah manusia.. harap rakan2 kita semuanya menggunakan saluran yang betul dan sepatutnya…

      Reply
    1. hazlan Post author

      semua ini memang terlalu aktif setakat inilah… gunakan kemudahhan ini dengan betul dan sebaiknya…

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *