evolusi simpanan data – infografik

By | February 27, 2014

Kewujudan simpanan data memang sudah lama, sejak zaman simpanan data secara punch card, floppy drives dan hingga kini simpanan data makin mula berkembang dengan kehendak pengguna memerlukan kapasiti yang agak besar dan mencukupi, Namun semuanya kini hanya perlu menekan punat dihujung jari sendiri sahaja untuk menyimpan data. Bagaimana pula agaknya rupa dan bentuk simpanan data dimasa yang akan datang? Mari kita lihat infografik evolusi simpanan data dari dulu sehingga hari ini.

evolution-data-storage

Category: Interesting Facts Internet Tags: , ,

About hazlan

Blog ini ditulis kebanyakannya adalah perkongsian berkenaan Teknologi Maklumat, Networking, Software, Hardware, Web Development, Graphic Designer, Programming, Kreativiti, Motivasi dan Inovasi. Biasanya aku praktikkannya dahulu baru aku publishkan di sini untuk perkongsian. Janganlah segan silu atau teragak – agak untuk mengeluarkan apa sahaja pendapat, buah fikiran dan idea masing2. Terima kasih banyak2 atas segala keperihatinan dan sokongan selama ini.

3 thoughts on “evolusi simpanan data – infografik

 1. suri

  sungguh menarik tapi itulah sedang rancak berlaku. bagaimana bila data itu di simpan adakah saftey sesuatu documet itu terjamin.macam wordpress kita ada simpan data dalam hosting dalam masa sama kita sewa ada sandaran clouad.adakah data lebih tinggi seperti yottabyte juga ada sokogan sistem macam worpress juga..

  Reply
  1. hazlan Post author

   rasanya untuk simpan data yang penting jgn lama2… ambik data tu semula simpan sendiri… itu lebih selamat.. sekadar pendapat. tak pasti pulak berkenaan yottabyte ni suri…

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *