Pengenalan asas html

By | February 17, 2012

HTML sememangnya tidak dapat dipisahkan daripada sesebuah laman web kerana ia adalah asas paling utama kepada sebuah laman web. Oleh itu aku kongsikan serba sedikit pengenalan asas html. semoga bermanfaat.

Apa itu HTML?

  • Singkatan HTML ialah daripada Hyper Text Markup Language (HTML).
  • Merupakan salah satu bahasa yang digunakan untuk membuat laman web.
  • Bukanlah suatu bahasa pengaturcaraan seperti c, c++, Pascal, PHP atau lain-lainnya.
  • Ianya lebih kepada bahasa yang menetapkan corak paparan sesebuah dokumen.
  • Diterjemahkan oleh pelayar web.

Jaringan Sedunia (WWW)

  • Permohonan lapisan / perkhidmatan – Hypertext / Hypermedia.
  • Lapisan penghubung – TCP/IP (80 Port).

Pengenalan asas html

Boleh rujuk artikel : Kenali WWW

HTML markup tags biasanya dipanggil tag HTML

  • Tag HTML adalah kata kunci dikelilingi oleh sudut kurungan seperti <html>
  • Tag HTML biasanya datang dalam pasangan seperti <b> dan </ b>
  • Tag pertama pasangan adalah tag permulaan, tag kedua adalah tag akhir
  • Tag Permulaan dan tag akhir juga disebut tag pembuka dan tag penutup

Dokumen HTML = Laman Web

  • Dokumen HTML menjelaskan laman web
  • Dokumen HTML mengandungi tag HTML dan teks biasa
  • Dokumen HTML juga disebut laman web

Tujuan pelayar web (seperti Internet Explorer atau Firefox) adalah untuk membaca dokumen-dokumen HTML dan memaparkan mereka sebagai laman web. Pelayar tidak memaparkan tag HTML, tetapi menggunakan tag untuk mentafsir kandungan halaman.

Mengenal pasti dokumen

  • Menggunakan Dokumen teks ASII.
  • Penyimpanan fail di dalam bentuk – *.html / *.htm

Contoh sebuah kandungan dalam tag HTML:

<br />
&lt;!DOCTYPE html&gt;<br />
    &lt;html lang=&quot;en-US&quot;&gt;<br />
    &lt;HTML&gt;<br />
    &lt;HEAD&gt;<br />
    ………..<br />
    &lt;/HEAD&gt;<br />
    &lt;BODY&gt;<br />
    ……….<br />
    &lt;/BODY&gt;<br />
    &lt;/HTML&gt;<br />

Sedikit penjelasan

  • Teks di antara <html> dan </ html> menjelaskan laman web
  • Teks di antara <body> dan </ body> adalah kandungan halaman kelihatan
  • Teks di antara <h1> dan </ h1> dipaparkan sebagai tajuk
  • Teks antara <p> dan </ p> dipaparkan sebagai perenggan

Penulisan dan muat naik
1. Perkakasan Menulis Teks

  • Teks Editor – NotePad, WordPad, Gedit.
  • Visual Editor (WYSIWYG – What You See Is What You Get)- Visual Studio, Notepad++, Dreamweaver, PageBreeze dan   sebagainya.

2. Muat Naik

  • Pelayar Web – IIS, Nginx, Apache dan sebagainya.
  • Talian Internet / Intranet (LAN).
  • Akaun FTP (File Transfer Protocol).

35 thoughts on “Pengenalan asas html

    1. hazlan Post author

      huhuhuhu… nota ni pun dah sekian lama berkepuk kat hd aku…

      Reply
        1. hazlan Post author

          hahaha betul2.. nak harapkan nota kat HD memang tak terbaca laaa bertaun…

          Reply
    2. suri

      ai sama plk komen2 kita heee..saat mula nak beljar mmg teruju..bila bukak bab baru lagi pening tapi nak llus berusaha gak mlm tu study he.

      kata hati bljar takat nk lulus tu yg terlupa smpi skrg geeee

      Reply
  1. chii

    teringt plak time amik subjek internet computng..ada blja HTML ni gak..time klas je..masing2 rasa x best sebab lecturer nya x berapa nak best..tp time assignment..seronok..wat website

    Reply
    1. hazlan Post author

      biasalah menda2 nie memang selaku kena sentuh dan buat praktikal… kalau tak memang hilang…

      Reply
    1. hazlan Post author

      betul2 banyak tempat nak belajo secara online ni… cuma nak tak nak jer… gud luck bro..

      Reply
  2. akubiomed

    Saya belajar html melalui panduan buku sekitar tahun 1997. Banyak kod html saya sudah lupa hanya yang asas masih berbekas didalam kepala. 🙂

    Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu… dapat juga digunakan ilmu itu dalam web host sendiri kan bro…

      Reply
    1. hazlan Post author

      yang dah biasa pun kadang perlu kembali ke asas… aku pun dah hampir kepada tak ingat yang asas.. ish2..

      Reply
    1. hazlan Post author

      klu dgn pula? harap maaf aku kurang paham dengan persoalan yang di ajukan Idah ni… ke ader ayat yang tertinggal? terima kasih idah kerana mengomen

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *