skrip PHP percuma dari 10 laman web

By | July 14, 2011

Sebuah laman web yang baik harus dengan kesempurnaan antara semua bahan2 reka bentuk sesebuah laman web mengikut kadar yang berkesan. PHP adalah salah satu aspek utama laman web yang dinamik. Skrip PHP membuat laman web akan kelihatan hebat dan memberikan faktor kebolehgunaan yang mudah kepada pengunjung.

Dahulunya juga pernah disebut sebagai “Personal Home Page Tools,” PHP Hypertext adalah prapemproses side scripting bahasa pelayan sumber terbuka. Ia amat popular untuk membangunkan aplikasi perisian berasaskan web kerana pengaturcara boleh menggunakannya dengan mudah untuk membuat laman web dengan kandungan dinamik yang berinteraksi dengan pangkalan data.

Hari ini aku telah mengumpul 10 sumber online untuk Skrip PHP di mana kita boleh menemui skrip untuk kegunaan peribadi ataupun komersil. Sumber2 ini telah melakukan yang terbaik untuk menyediakan skrip PHP terkini bagi pembinaan laman web dengan lebih berkesan. Sama ada pengurusan iklan, laman web keselamatan kata laluan atau skrip untuk blog, sumber-sumber Skrip PHP ini mempunyai sesuatu lain dari yang lain untuk diadaptasi.

1. PHP Junkyard

Muat turun skrip PHP percuma di sini. Korang juga akan menemui koleksi sumber PHP, tutorial, artikel dan banyak lagi.

Maklumat lanjut mengenai PHP Junkyard

2. Free-Php.net

Di Free-Php.net, korang akan menemui senarai yang dikategorikan skrip php percuma, skrip php perdagangan, sumber-sumber php, tutorial php, sumber web, pelayan php dan banyak lagi.

Maklumat lanjut mengenai Free-Php.net

3. The PHP Resource Index

Korang boleh mencari beratus-ratus yang telah tersedia untuk menggunakan program dan skrip PHP bagi sesebuah laman web.

Maklumat lanjut mengenai The PHP Resource Index

4. Script Dungeon

Laman ini mempunyai skrip PHP yang sangat berguna dengan pelbagai fungsi.

Maklumat lanjut mengenai Script Dungeon

5. Hot Scripts

Di sini korang boleh mencari direktori web terbesar skrip PHP untuk membeli atau muat turun percuma. Korang juga boleh menemui banyak tutorial PHP, aplikasi, pembangunan perisian, buku2 dan pelbagai lagi.

Maklumat lanjut mengenai Hot Scripts

6. Programmerworld.net

Laman ini mempunyai senarai besar skrip PHP percuma, seperti bentuk maklum balas, enjin carian, kad ucapan, pengurusan kandungan, pemilihan dan sebagainya.

Maklumat lanjut mengenai Programmerworld.net

7. Zubrag.com

Di zubrag.com, bagi carian skrip php percuma, alat dalam talian, artikel, tutorial PHP dan topik yang berkaitan. Skrip php percuma ini ditulis kebanyakannya untuk webmaster.

Maklumat lanjut mengenai Zubrag.com

8. Gscripts.net

Gscripts.net adalah direktori yang cepat berkembang skrip php percuma seperti php forum, php photo galleries, CMS, php penyelesaian e-dagang dan banyak lagi skrip sumber terbuka. Setiap skrip mempunyai demo masing2 supaya kita boleh menguji sebelum memasangnya.

Maklumat lanjut mengenai Gscripts.net

9. Scripts.com

Pelbagai koleksi skrip PHP bakal ditemui di sini.

Maklumat lanjut mengenai Scripts.com

10. Thefreecountry.com

Ia menyenaraikan skrip PHP secara percuma yang boleh digunakan di laman web dengan menyediakan pelbagai fungsi (contohnya, bentuk maklum balas, enjin carian, kad ucapan, pengurusan kandungan, pemilihan, dan lain-lain).

Maklumat lanjut mengenai Thefreecountry.com

p/s: untuk mengatahui lebih lanjut berkenaan PHP boleh melihat artikel aku sebelum ini di: Kategori PHP

23 thoughts on “skrip PHP percuma dari 10 laman web

  1. Pingback: skrip PHP percuma dari 10 laman web

  2. Jai

    Aku bab2 script ni memang pening banyak la…he3.. Bro nak tya sikit.. Blog aku dah buka abis page, tapi still ada loading lagi, nape ek? Cemna nak cek error?

    Reply
    1. hazlan Post author

      huhuu.. yang dah biasa pun pening gak ni… hahahaha… eh aku masuk blog bro loading ok je laju… ke internet slow kat situ.. atau try perhati laman mana tengah loading: biasa aku kat browser mozilla tengok page link loading kat bawah belah kiri tu…

      Reply
        1. hazlan Post author

          oh erk… ermm.. aku ada try compare web bro kat gtmextrix tu… cuma memang loading ada slow skit kat web bro tu… nak tengok compare print screen tu ke.. ? kalau nak aku leh antar kat email bro nanti… atau pasal plugin jer kot… tengok mana datangnya error dari GTMextrix tu dengan disable satu2 plugin mana2 yang patut dulu dan try loading… semula kat GTMextrix …

          Reply
            1. hazlan Post author

              aku dah hantar… aku guna email yahoo… tak taunaper attachment gmail tak leh upload la pulak… javascript browser ada masalah tak bro.. sekadar pendapat…

            2. Jai

              Rasanya JS kot.. Try compress guna W3 total cache, tapi x jadi jugak..

            3. hazlan Post author

              kalau disable page dengan minify kat w3 total cache tu?

    1. hazlan Post author

      oh baru perasan dua kali rupanya ada error ke bro masa antar komen….?

      Reply
    1. hazlan Post author

      alamak bro.. sorry.. tak perasan jugak aku… try2 la jenguk kot2 ada yang beserta forum

      Reply
  3. Nine

    huhu..pening bro pasal scrip .PHP nih..tahu source mmg best…tq berkongsi bro…banyak ek..

    Reply
    1. hazlan Post author

      sama la kalau dah load banyak2 aku pun kekadang jadi blur… tapi dah minat… sama2 bro

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *