5 alternatif lain untuk pelayan web

By | July 15, 2011

Hampir semua orang pernah mendengar pelayan web Apache dan IIS web. Kedua2 pelayan web ini dari segi populariti adalah yang terbaik. Terdapat banyak pelayan web yang sangat baik sebenarnya bagi  menyediakan alternatif yang berprestasi tinggi sama seperti kedua2 pelayan web yang telah dinyatakan seperti di atas.

Tetapi apakah kriteria pelayan web yang mampu menyediakannya? Berikut adalah beberapa kriteria penting:

  • Peringkat tinggi daripada skalabiliti.
  • Kestabilan.
  • Konfigurasi mudah.
  • Lightweight: CPU bebanan rendah, penggunaan sumber yang kecil, memori berskala rendah.

5 Alternatif realistik berbanding Apache atau IIS
Kebanyakannya pelayan web alternatif ini adalah percuma untuk digunakan. Hampir semuanya menawarkan penyelesaian yang ringan, pelayan yang sangat berskala. Ada juga yang besesuaian untuk digabungkan dengan pelayan web Apache dan IIS dari segi kelajuan keseluruhan.

5 pelayan web yang kita akan lihat sebagai alternatif sebenar kepada Apache dan IIS adalah seperti berikut:

  1. Nginx.
  2. LiteSpeed.
  3. Lighttpd.
  4. Hiawatha.
  5. Cherokee.

1. Nginx

  • Dibangunkan oleh Igor Sysoev pada tahun 2002, Nginx akhirnya dilepaskan kepada umum pada tahun 2004 dan terus menjadi sangat popular setiap tahun.
  • Nginx adalah sumber terbuka, bebas HTTP server dan proxy sebaliknya. Ia juga boleh bertindak sebagai pelayan IMAP/POP3.
  • Berskala sepenuhnya, Nginx menggabungkan penggunaan memori dengan  jumlah yang kecil juga hanya mempunyai reka bentuk seni bina biasa, dalam penggunaan memori yang kecil dan penggunaan sumber yang rendah namun Nginx mampu menawarkan perkhidmatan yang  berprestasi tinggi, persekitaran yang stabil dan kini diantara pelayan web terpilih untuk menyokong WordPress, SourceForge, dan TorrentReactor.
  • Nginx adalah web server ke- 3  paling popular (di belakang Apache dan IIS) dengan bahagian pasaran sebanyak 7.65% (mengikut kaji selidik Mac Netcraft, 2011).

http://nginx.org

2. LiteSpeed

  • Satu lagi web server yang amat popular, LiteSpeed dimiliki oleh LiteSpeed Technologies Inc. Dan telah dicipta pada tahun 2002. LiteSpeed dikatakan mampu:
> 6 kali lebih cepat daripada Apache secara keseluruhan
> 50% lebih cepat dalam penyampaian kandungan PHP daripada 
 Apache (dengan mod_php)
> 3 kali lebih cepat daripada Apache dalam SSL
  • LiteSpeed adalah web server yang sangat berskala menyediakan perkhidmatan yang berprestasi tinggi.
  • LiteSpeed kadangkala dianggap sebagai  Apache dan ianya telah direka untuk bekerja dengan panel 2 kawalan yang paling popular termasuk cPanel dan DirectAdmin juga boleh digabungkan untuk bekerjasama dengan Apache atau IIS.

http://www.litespeedtech.com

3. Lighttpd

  • Lighttpd (disebut ‘lighty’) adalah satu lagi  memori  berskala rendah namun pelayan ini mampu menawarkan perkhidmatan berprestasi tinggi dengan kestabilan, kelenturan, dan kelajuan.
  • Dibangunkan oleh Jan Kneschke dan telah dibebaskan kepada umum pada tahun 2003,
  • Lighttpd menggunakan bebanan CPU kelajuan cahaya dan ciri2 kelajuan yang dapat mengoptimumkan teknologi – menjadikannya sempurna untuk pelayan yang sedang mengalami masalah bebanan yang teruk.
  • Pada masa ini hasil kaji selidik web server dari Netcrafts pada 5 Mac 2011, Lighttpd adalah perisian web server pilihan bagi laman web seperti YouTube, Pirate Bay, dan Meebo.

http://www.lighttpd.net

4. Hiawatha

  • Hiawatha web server dari Unix dengan ciri2 keselamatan yang canggih.
  • Dicipta pada tahun 2002 oleh Hugo Leisink, Hiawatha kini masih sedang giat dibangunkan.
  • Versi stabil yang terakhir dan terkini ialah v7.0 dikeluarkan pada bulan Februari 2010.
  • Walaupun telah dioptimumkan bagi rangka kerja PHP, Hiawatha mempunyai keupayaan untuk menjalankan apa sahaja permohonan daripada CGI / Fast CGI.
  • Hiawatha mempunyai ciri2 keselamatan termasuk:
 > Mencegah suntikan SQL
 > Pencegahan CSRF
 > Perlindungan bagi penafian Service (DoS)
 > Pengharaman penggodam yang berpotensi
 > Menghadkan jangka masa aplikasi CGI
  • Pelayan web Hiawatha boleh di gunakan di dalam Linux, BSD, MacOS X dan Windows.

http://www.hiawatha-webserver.org

5. Cherokee

  • Cherokee adalah diantara yang terpantas, ianya mudah mengkonfigurasi pelayan web yang menyokong teknologi terkini seperti: FastCGI, SCGI, SSI, PHP, TLS, dan SSL.
  • Ia menawarkan penyelesaian yang fleksibel dan bebas untuk digunakan.
  • Web server Cherokee dilengkapi dengan paparan Cherokee-Admin dan Pasaran Cherokee menjadikannya pilihan hebat untuk sesiapa ingin mencari yang mudah, berskala, web server yang cepat dan mudah bagi pembinaan dan pengekalan pengkalan.

http://www.cherokee-project.com

Pendek kata, Banyak pelayan web yang diterangkan di atas adalah lebih cepat dan lebih efisien daripada Apache atau IIS. Hanya kerana Apache dan IIS telah mempunyai tempat dan tersohor di pasaran tidak semestinya kita membuat kesimpulan mereka lebih baik dalam segala prestasi. Khususnya, Nginx, Lighttpd, dan LiteSpeed mempunyai gaya dan kehebatan yang tersendiri jika dibandingkan Apache dan IIS dalam aspek2 yang tertentu. Bolehkah pelayan2 web ini menggantikan kesohoran Apache ataupun IIS?

Apa dimaksudkan Pelayan Web : Pelayan web ialah sejenis aturcara komputer yang menerima pertanyaan HTTP daripada pelanggan, biasanya bagi pelayar web untuk menjawab pertanyaan tersebut lazimnya berbentuk laman web bercirikan HTML.

15 thoughts on “5 alternatif lain untuk pelayan web

  1. Pingback: 5 alternatif lain untuk pelayan web

  2. Juan

    x pernah dengar pon nama nama diatas, yang pasti aku suker pakai chrome dan mozilla

    Reply
    1. hazlan Post author

      salam bro, chrome dan mozilla adalah pelayar laman web… apache dan ISS web adalah pelayan web… maknanya pelayan web memberi output kepada pelayar web dengan menggunakan http… untuk mallumat lanjut ada aku sertakan sekali link dan sedikit informasi sepenuhnya di dalam entry aku ni… maaf aku sekadar hanya memperbetulkan kefahaman… jangan marah bro… huhuhu

      Reply
    1. hazlan Post author

      apache laa yang paling familiar pasal free… iis dah tentu berbayar… huhuhuhu… penah try Nginx je dulu mantap gak…

      Reply
  3. zik

    meman tak pernah dengar dan tahu pun mendalah nie..memang satu ilmu baru… dulu belajar takda pasal2 macam nih… basic sangat..

    Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu… aku pun dulu.. ni pun pasal pernah ada lanjutan tranning masa kerja

      Reply
    1. hazlan Post author

      cumanya untuk memaparkan sesuatu ke alammaya memang guna menda2 gini… huhuhu..

      Reply
  4. wazy

    Pernah dengar Litespeed je,yang lain tu tak pernah jumpa lagi
    terima kasih berkongsi artikel ni bro

    Reply
    1. hazlan Post author

      sama2… aku pernah guna litespeed suatu ketika dulu… memang mantap… sekarang apache je laa…

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *