rangkaian sosial vodpod

By | June 16, 2011

Jika sebelum ini aku pernah memperkenalkan rangkaian sosial wakoopa dimana satu rangkaian komuniti yang berminat dengan perisian2 kini aku memperkenalkan pula rangkaian sosial vodpod bagi komuniti yang berminat dengan perkongsian video secara online.

vodpod adalah sebuah rangkaian sosial atau komuniti yang berminat mengumpul pelbagai koleksi video antaranya seperti video muzik terbaik, video lucu, politik dan klip video dari mana2 laman web diseluruh dunia dan dikumpulkan menjadi satu untuk dikongsikan semula kepada umum.

vodpod.com

Kelebihan: Antara  kelebihan yang ada pada rangkaian social vodpod.

1. Berkongsi video di blog dengan hanya klik butang get a widget dan rangkaian sosial yang lain dan memiliki akaun vodspot.tv yang akan aku terangkan selepas ini.

2. Bagi yang berminat memperolehi pendapatan sampingan bersama google adsense. Inilah peluangnya bagi sesiapa yang mungkin kurang mahir untuk menulis dalam Bahasa Inggeris.

Langkah pemasangan video di vodpod:

Langkah pemasangan video di vodpod adalah lebih mudah. Memandangkan ia hanya menyokong rangkaian video dilaman web yang lain seperti youtube, vimeo, metacafe, dailymotion dan banyak lagi tanpa perlu kita upload di dalam servernya. Berikut adalah contoh pemasangan video untuk dikongsikan kepada umum. Untuk langkah ini korang perlu Register (percuma sahaja) dahulu.

1. Setelah selesai proses register dan sudah masuk kedalam akaun sendiri. Langkah berikutnya korang carilah butang add video diatas sekali dan berada disebelah kanan, setelah klik butang itu paparan berbentuk popup java akan keluar seperti di atas.

2. Copy url video yang korang rasa berkenan. Contoh di atas aku gunakan youtube. Korang juga boleh gunakan metacafe, vimeo, dailymotion dan lain2.

3.  Kemudian pastekan url youtube kedalam popup berasaskan java yang telah disediakan tadi. Klik continue.

4. Kemudian klik yes, this is the video.

5. Letakkan tajuk dan tag. Sekiranya korang telah mempunyai banyak rangkaian video di vodpod sila pilih rangkaian yang mana lebih sesuai.

Video yang dikongsi telah pun terpapar

6. Selesai sudah. Senangkan. Kemudian korang boleh sharekan dimana2 lagi rangkaian yang korang mahukan.

Intergrasi:

Vodpod juga boleh diintegrasikan bersama rangkaian video vodspot.tv dimana hanya pemilik akaun pro sahaja boleh memilikinya (hanya invite 5 orang). Vodspot.tv adalah salah satu rangkaian video untuk para professional dan pemilik akan memiliki  nama domain laman webnya tersendiri. Contoh seperti aku punya rillyspeed.vodspot.tv

Tidak perlu publish 2 kali kerana apabila korang sudah add di dalam vodpod dengan secara automatik ia akan dipublish juga di dalam vodspot.tv.

Berminat? Mana tau korang nak buat koleksi raja/maharaja lawak atau lain2 lagi. Jom join dan kita jumpa di sana jangan lupa add aku: Register Percuma!

19 thoughts on “rangkaian sosial vodpod

    1. hazlan Post author

      oh… tak pe… mana tau satu hari nanti tergerak memerlukannya…

      Reply
  1. Nine

    Salam bro Mancai, tq for share , ni kira macam tempat kit asimpan video gak ek ? cam Utube Vimeo tu…sebab saya ada du aakaun tu..cuma metacafe saya just surf jer..vodpod nih kira cam tu gak ek ? nak sign up juga 🙂

    Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu… bro double komen sori komen pertama aku delete la erk… oh… vodpod ni cuma simpan menggunakan link dari tempat lain sahaja… tidak untuk mengupload video… misalnya kita ada video dah di upload kat vimeo, metacafe atau youtube… kita gabungkan jadi satu tempat dengan satu nama link sahaja. Lebih tepat mungkin menggunakan istilah “compilation video”.

      Reply
      1. Nine

        owh compilation video, menarik, paham dah bro..sing up skrg juga hehe tq bro 🙂

        Reply
  2. aktechpage.com

    TQ for sharing bro..
    Baru ku tahu ada jugak laman spt ini dan cara sharing video.
    Kira VodPod ni bole dijadikan library video yg kita suka utk sharing di FB nnt kan ?

    Reply
    1. hazlan Post author

      betul2… aku pernah sharing kat fb tapi sekarang ni aku disablekan buat sementara application tu…

      Reply
  3. Affan

    owh menarik gak ni, tapi tak faham mengenai adsense tu.
    ni rangkaian sosial macam fb kan? jadi adsense tu pulak mana nak letak?

    Reply
    1. hazlan Post author

      ohh cuma letak kod adsense pub-xxxxxxx tu je (contoh ada pada gambar diatas)… bentuk iklan tu pihak vodpod yang setkan…

      Reply
  4. zik

    ok2 nanti nak buat jugak.. adsense… lambat giler nak berjalan… earning nya..

    Reply
    1. hazlan Post author

      membantu juga skit2 kat stu… buat tambah2 adsense aku …. huhuhu

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *