proses merancang dan merekabentuk penyelidikan

By | July 19, 2010

Di antara proses merancang dan merekabentuk penyelidikan:

  • Tentukan masalaah sebenar/spesifik penyelidikan (Define)
  • Mulakan dengan menumpukan permasaalahan sebenar (Initiate)
  • Nyatakan alasan sebenar tujuan menjalankan penyelidikan (Justify)
  • Nyatakan objektif menjalankan penyelidikan (Objective)
  • Kaji semula maklumat asal (Literature review)
  • Sejarah masaalah penyelidikan (History)
  • Membuat jangkaan peluang kejayaan (Estimating)
  • Konsep masaalah penyelidikan
  • Pandangan mengenai kajian semula maklumat asal
  • Kerangka teori masaalah penyelidikan
  • Soalan-Soalan Penyelidikan
  • Hipotesis yang akan dijalankan
  • Populasi yang akan dikaji
  • Memilih dan menentukan kaedah penyelidikan
  • Kaedah penganalisaan yang akan dijalankan
  • Data yang akan dikumpulkan
  • Kaedah pengumpulan data
  • Memilih dan menentukan alat pengumpulan data
  • Menulis laporan
  • Mengurus dan mentadbir penyelidikan

Ciri-Ciri Proses Penyelidikan:

  • Masaalah dinyatakan dengan jelas
  • Hipotesis dinyatakan dengan jelas
  • Masaalah adalah bermakna (significant)
  • Anggapan yang dibuat hendaklah dinyatakan dengan jelas
  • Batasan kajian dinyatakan (Limitations) Isitilah/makna sesuatu perkara hendaklah dinyatakan (terms)
  • Hubungkait permasaalahan dengan penyelidikan sebelumnya hendaklah jelas dan nyata
  • Rekabentuk kajian hendaklah dinyatakan sepenuhnya
  • Rekabentuk kajian hendaklah sesuai dengan penyelesaian permasaalahan Rekabentuk kajian hendaklah bebas dari sebarang kelemahan
  • Populasi dan sampel kajian mestilah dinyatakan
  • Kaedah persampelan adalah sesuai
  • Kaedah pengumpulan data atau prosedur hendaklah dinyatakan
  • Kaedah pengumpulan data atau prosedur hendaklah sesuai dengan penyelesaian permasaalahan
  • Kaedah pengumpulan data atau prosedur hendaklah digunakan dengan tepat dan betul
  • Kesahan (validity) dan kebolehpercayaan (realibility) bukti dan fakta kajian dikumpul dan di adakan
  • Kaedah yang sesuai digunakan untuk penganalisaan data
  • Kaedah penganalisaan data hendaklah digunakan dengan betul
  • Keputusan analisa hendaklah dinyatakan dengan jelas dan benar
  • Rumusan hendaklah dinyatakan dengan jelas
  • Rumusan hendaklah disokong dengan penemuan bukti yang diperolehi
  • Rumusan dan kesimpulan kajian hendaklah terbatas kepada populasi dari mana sampel diperolehi
  • Laporan hendaklah ditulis dengan jelas dan teratur
  • Laporan hendaklah di atur dan disusun secara logic
  • Nada laporan hendaklah adil, saksama, tidak berat sebelah dan saintifik

24 thoughts on “proses merancang dan merekabentuk penyelidikan

  1. etomyam

    ulasan dan penerangan yang lengkap ni bro, boleh kujadikan rujukan untuk siapkan paper ku nanti ni, thanks untuk perkongsian ni ๐Ÿ˜€

    Reply
    1. hazlan Post author

      tak derk hal bro ambik sahaja… dan selamt berjaya dengan paper tu nanti… amin

      Reply
      1. hazlan Post author

        jangan tak tidur lansung dah la bro… huhuhhu ๐Ÿ™‚

        Reply
  2. zik

    fuh memang complicated bro.. kalau nak jadi professor boleh jadi semua criteria nie kita kena ambil kira… try n error

    Reply
    1. hazlan Post author

      tu la… cam mana pulak keadaannya kalau nak dapat status ir tu erk?

      Reply
    1. hazlan Post author

      keje sekarang ni, tapi keje berbalik ke basic kene wat research pulak dah…pernah layan jugak sain tulen dulu2 walaupun tak pernah blajar..

      Reply
      1. suri cahaya cinta

        kenapa berbalik ke basic kene wat research? nak samubg bljar ko? atau bos suruh buat utk opis hehehehe…

        mesti poning pala ni heee..

        smoga bjya ya ๐Ÿ˜‰

        Reply
        1. hazlan Post author

          wakakaka… basic research kena bukak buku balik… pastikan tak tertinggal dan terlajak… nak wat reseach ni bukan boss suruh pun tapi kelab, persatuan dengan pengkoperasian.

          Reply
            1. hazlan Post author

              kena buat berkumpulan jugak pastu kasi masing2 buat kerja… tapi kena orang yang boleh kerja kuat laa… huhuhu memang berat.. tapi kalau ramai2 ringan la sikit… huhuhuhu

    1. hazlan Post author

      tu la, biasa dengar pasal penyelidikan kat akhbar dengan berita kat tv je…

      Reply
  3. RozaniGhani

    Teringat balik bila buat final year project. Dah hujung-hujung nak siap, kena adjust balik problem statement.

    Reply
  4. touya

    “Di antara proses merancang dan merekabentuk penyelidikan”

    Untuk point-point yang nie rasanya ada belajar dulu … rasanyalah . Ingat-ingat lupa

    Reply
    1. hazlan Post author

      point2 ni memang dah pun wujud cuma tokok-tambah sikit2… tak per bro boleh mengimbau semula….

      Reply
    1. hazlan Post author

      terima kasih banyak2… seronok berkongsi-kongsi ni…

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *