lajukan internet yang lembab

By | May 31, 2010

Baru2 ini aku dapati internet sangatlah slow dan sangatlah lembabnya, terutamanya pada waktu kemuncak… lagi2 bila sesuatu yang urgent nak kena buat… betul2 boleh menguji kesabaran… khususnya buat pengguna2 streamyx macam aku ni. Namun begitu ada satu kaedah boleh mengatasinya… aku tak pasti samada korang buat akan menjadi ataupun tidak tapi setakat yang aku guna ianya menjadi, malah lebih cepat daripada biasa, terutamanya apabila aku meluncuri laman2 web luar negara. Cuba2lah ya!

Caranya:

1. Restart modem/router korang. Reconnect untuk dapatkan IP address yang baru. Kadang2 Fresh IP (IP terbaru) mempunyai kelajuan berbeza dari yang lain.

2. Gunakan openDNS. Letakkan IP di ruangan yang berkenaan dengan menggunakan IP bernombor 208.67.222.222 untuk Preferred DNS server dan 208.67.220.220 untuk Alternate DNS Server (contoh: Lihat gambar di bawah)

Hasil bantuan pakcik google  dari carian IP yang digunakan samada ianya benar2 wujud ataupun tidak….

Ini adalah hasil pinger aku ke woothemes.com yang server dan domainnya terletak di luar negara… masa pinger telah menunjukkan 260 dan keatas ms (milisecond) sebelum ini 400 dan keatas ms.

Informasi mengapa internet menjadi lembab dari TM dimana mereka telah mengesan beberapa masalah rangkaian kabel bawah laut diantara Malaysia dan bahagian Eropah:Lihat rujukan di sini

Kedua2 IP ini boleh menyelesaikan masalah kelembapan internet korang. Kredit kepada Pin dari 1.com.my terima kasih banyak2 bro. Sekiranya ada diantara korang yang tidak mendapat kelajuan untuk pengaksesan ke openDNS seperti yang aku sebutkan, mintak maaf banyak2. Setakat ini yang aku guna, ketika lembabnya Streamyx ianya tidak menghampakan aku. Good Luck!

31 thoughts on “lajukan internet yang lembab

    1. hazlan Post author

      u r welcome… terima kasih jugak kerana menyinggah…

      Reply
    1. hazlan Post author

      kalau dah guna jadi atau tidak tu harap maaf erk… u r welcome

      Reply
  1. Hafidz

    Salam kenalan.
    wah~ terbaek info ni.
    da bosan ni line internet asyik slow jer manjang, huhu.
    .-= Hafidz´s last blog ..Happy =-.

    Reply
    1. hazlan Post author

      salam kenal jugak… terima kasih bro pasal menyinggah dan mengomen… kalau tak menjadi jgn marah bro… sekadar alternatif je ni…

      Reply
    1. hazlan Post author

      dulu pernah gak guna jaring ni… time ujan jek mesti kong kali kong… tak tau la sekarang cam ne…

      Reply
  2. Nizam6281

    Salam Hairil Azlan
    Saya berminat ape yang awak post sebab ade kaitang ngan dunia internet
    Mengenai topik diatas
    Kenapa tak guna Open DNS yang dari google punye iaitu 8.8.8.8 dan 8.8.4.4 saya menggunakannya dan laju

    Ada bende yang saya tak faham apa maksud awak pingkan site menggunakan command prompt ..agak keliru.. apa kah maksud setiap data itu?

    Reply
    1. hazlan Post author

      terima kasih banyak2 bro, boleh juga nanti guna google punya tu sebagai alternatif … tq2… ooo pinger tu.. biasanya structure untuk tahap kelajuan… keluar masuk data dari pc ke mana2 host (Bandwith) berapakah /ms (milisecond) paras kelajuannya… sikit /ms lajulah internet dan kadang2 ada intermittent (terputus dengan masa yang lama lepas tu tersambung balik) tu kekadang kita browse agak lembab… mungkin disebabkan pelbagai faktor….. banyak lagi bro… harap boleh faham kot..

      Reply
    1. hazlan Post author

      boleh guna macam nizam punya kot … guna google > 8.8.8.8 dan 8.8.4.4

      Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu… ganti jgn tak ganti… alang tengah free jek ni..

      Reply
    1. hazlan Post author

      kalau tak dapat… try guna Open DNS yang dari google punye iaitu 8.8.8.8 dan 8.8.4.4

      Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu… tengah mencari gak ni kot2 ada… biasolah tu lembab kekadang dan tengok lokasi…

      Reply
    1. hazlan Post author

      wah gud2… guna google punya pun ok jugak…

      Reply
    1. hazlan Post author

      rasanya boleh… pasal dns tu pun dari usa…

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge