internet office kena block?

By | December 9, 2009

bypassSetahu aku biasanya dalam jabatan kerajaan dan sesetengahnya swasta mesti ada yang mem’block’ untuk kita akses ke internet. Ada juga yang boleh akses tapi macam youtube ke facebook tak boleh guna. Kekawan aku ada juga tanya macamana haa nak buat. Bagi aku proses memblok ni ada buruk dan baiknya. Tapi kalau aku yang dulunya biasa memblock ni (arahan orang atasan) atas sebab keselamatan.

Aku rasa korang mesti penin kepala, kerja pun macam tak ikhlas je hahahaha…. ialah salah satu benda wajib sekarang ni tapi tak boleh guna. Lebih2 lagi orang2 atasan saja yang boleh guna. Kita yang kat bawah ni kena cikai je… Untuk mengatasi masalah macam tu, korang cuba download dan gunakan perisian ni kat sini : http://www.ultrareach.com/ atau http://www.ultrareach.com/download korang cuma perlu lancarkan UltraSurf, dan ia akan membuka satu Internet Explorer khas untuk melayari Internet.

peringatan kat korang:
UltraSurf dengan browser lain seperti Firefox, Chrome, atau Opera; cuma perlu menetapkan proxy bagi browser tersebut kepada – 127.0.0.1:9666

UltraSurf ini juga sangatlah berguna sekiranya korang tak dapat membuka laman web tertentu (blog di via.my contohnya) kerana menggunakan IP yang dikongsi (Celcom Broadband, DiGi Broadband, dsb)

macamana nak setting? boleh tengok dan klik kat sini :
http://www.pingsense.com
http://www.shoutmeloud.com
http://www.ultrareach.com

42 thoughts on “internet office kena block?

    1. hazlan Post author

      Bagi jangan tak bagi, jadi ke tak kalau boleh please reply kat aku.

      Reply
        1. hazlan Post author

          huhuhu.. maaf la ya.. guna OS apa? ada yang guna tak berjaya ada yang berjaya bergantung macamana security kat office masing2… info kat atas hanya alternatif sahaja… atau mungkin boleh remove dan install sekali lagi… selamat mencuba aisya…

          Reply
  1. ~ yus ~

    wuahahhaha.. takde jadi nye.. website ultrareach tu pon kene block gak kat ofis nih.. huhuuhuhu.. sangat sedey hati ini.. 🙂

    Reply
    1. hazlan Post author

      kekawan kat FB aku ader wat gak, derang ader yang jadi, ader yang tak… bergantung…janji dah cuba..try ulra vpn macam diden

      Reply
  2. ~ yus ~

    wuahahhaha.. tak bleh jugeks.. website ultrareach ni pon dh di block kat ofis saye.. adeh.. 🙂

    Reply
  3. arni

    opis aku pakai bluecoat … nak masuk site ultrareach tu pon tak lepas cam ner aku nak donlod kekekeke

    Reply
    1. hazlan Post author

      peh bluecoat la pulak tu… ko donlod a dari umah arni.. install kat opis…

      Reply
    1. hazlan Post author

      ko guna email len erk? padan la masuk spam… guna jek email ko tak tertera kat sini..

      Reply
    1. hazlan Post author

      cuba… jgn tak di cubaaa…. adik aku nyer opis jd dia buat… songeh memanjang dah tu… tp kalau tak jd ader gak software lain.. atau info kat aku balik… semoga berjaya

      Reply
  4. Shanoor

    Salam,

    wei..hairil,apsal tiap kali aku klik link utk donlod ultrareach tu..kuar virus ekk…hmmmm any idea?

    Reply
    1. hazlan Post author

      waalaikumsalam,
      aku rasa browser atau pc ko kot dah dijangkiti, samada adware atau malware ataupun virus2 lain … aku try dah 5 komputer yang berlainan ok jek… com1: Karpersky Internet security (KIS), com2: antivirus karpersky (KIS)+zone alarm, com3: Avast Pro Edition, com4: Avg free+zone alarm free dan com5: aku punyer: Karpersky Internet security (KIS)+Comodo Internet Security Pro, try clear cache browser dan pc ko atau full scan pc ko (boleh online scan kat website2 antivirus -karpersky,bitdefender,avast dan lain2) atau disable antivirus (berisiko) baru download … sugestion aku saja… kalau aku silap aku mintak maaf…

      Reply
      1. Shanoor

        aku guna antivirus Avira. Tp bukan ker bermaksud.. benda yg kita donlod tu ade virus.. tp tu la..ko install kat pc ko elok lak…herann tull la… aku da delete da virus mengong tu hairil…ishhh..hniehh..kengkwn lain blh buka…aku lak xleh hehehehe..
        Lg satu nk tny..ultrareach nie blh buat pc jd slow ker? psl ade yg mengomel kt pc jd slow.. betul ker?

        Reply
        1. hazlan Post author

          huhuhu, kalau aku kat sana tu leh tolon rikikan aper pemendanya, kat sini boleh main agak2 je a.. pasal pc slow tu tengok gak apa yang dah beranak pinak kat pc tu… tapi rata2 kat opis aku dengan member2 lain ni lum lg jd masalah cam ko cakap ni. atau ko boleh cuba satu lagi software:klik sini http//ultravpn.fr/ yang ni ko kena survey sendiri cam ne nak buat. Yang pasti free dan ko kena register dulu kat website dia kat sini: http://ultravpn.fr/account.htm

          Reply
          1. Shanoor

            hehehehe..yg ultravpn tu aku da cuba gek… xleh nk connect lak. Aku xsure, adakah sbb ms aku install tu ada kuar error xleh nk install 1 file tu psl ktnya something ngan Window logo..ntah ape2 ntah.. kena la contact vendor…bla bla bla.. hmmm tu la nmpk gayanya aku kena try first option yg ko bg tu la.. off kan dl antivirus..tp risau gekk kan…tgk la cmner …anyway thnks for da info pren.

            Reply
            1. hazlan Post author

              huhuhu… tak pe cuba selagi terdaya… bagi aku mungkin ada sesuatu kat pc ko nih…nasihat aku sebelum ko buat apa2 pun backup ko punya kerja2 tu dulu, elok letak dalam d:/ drive… atau ko buat satu lagi administrator user dan cuba install… harap2 ko berjaya…

            2. suee

              sblm nih sy guna ultrasurf..baru2 nih da xleh..de cara lain ke..skg nih tgh surf, cara nk elak dr kne block, tq

  5. sufinawatie

    Akum.. facebook kat kene block… then nak download pun tak leh.. bahagian it dah block.. nak guna apa lagi nie…. tension nie..

    Reply
      1. hazlan Post author

        kalau di ikutkan memang banyak yang sepatutnya di sekat tapi di biarkan je…

        Reply
    1. hazlan Post author

      tak ramai user tak payah kot guna proxy… tapi kalau nak guna ok juga… aku pun kat umah guna proxy

      Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu betul tu cuma kekadang kekawan kat bank atau jabatan kerajaan derang tak dapat akses pasal kena blok… kalau aku tak boleh lansung nak buat kerja… pro dan kontra pasti ada..

      Reply
    1. hazlan Post author

      memang ada sebab… ramai dah pakai laptop sendiri layan dengan broadband usb… rasanya itu kot sebab utamanya.. kasi bayar bil tiap2 bulan…sekurang2nya dapat la kutip cukai yang banyak dari syarikat2 terbabit…

      Reply
  6. siti

    asal nak masuk facebook pc kat opis kuar mcm ni mcmana ek nak buat
    tolong bantuan
    SSL connection error

    Less
    Unable to make a secure connection to the server. This may be a problem with the server, or it may be requiring a client authentication certificate that you don’t have.
    Error code: ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR

    Reply
    1. hazlan Post author

      guna browser aper tu erk? try tengok setting https browser tu enablekan atau just approve jer https protocol…

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *