Tag Archives: Blog

Pengomen Terbaik

26 Desember 2009 tahun lepas aku dianugerahkan diantara pengomen terbaik oleh rakan blogger aku Diden namanya… hahaha terima kasih bebanyak lah Diden. Komen aku bukanlah best mana pun…  padahal baru je aku jadi pengomen kat blog ko tu…. lagipun aku bukanya penggemar mencari anugerah2 ni… huhuhu Aku nak info skit pasal sedara Diden yang blognya… Read More »

about my blog

Ini adalah paparan antaramuka blog aku. Bukannya menarik sangat pun.Tapi aku saja nak introduce kat korang aper yang ada dan boleh dibuat kat sini. Selain antaramuka yang nampak sengal ni aku introkan untuk kemudahan korang menggunakannya. Archives: untuk korang cari entry2 aku yang terdahulu. Rss: untuk korang memudahkan pembacaan secara ringkas dan membookmark.Ini adalah paparan… Read More »

macamana nak buat website sendiri?

Ramai juga yang tanya kat aku pasal ni. Almaklumlah, lain orang lain bidang. Tak semua orang tau. jadi aku yang agak2 tau sikit2 ni nak kongsikan sama2. Apa yang korang mesti tau adalah: Apa tu Domain dan Hosting? Apa itu domain Domain ni adalah alamat atau nama untuk sesebuah laman web.Contohnya laman web ni http://hairilhazlan.com.… Read More »

blogger kedekut?

Cerita pasal blog lagi… saja aku nak story sikit kat korang apa yang biasa blogger2 nie jarang  sekali nak kongsi dalam blog masing2. 1. Definasi apakah tujuan blog kita 2. Rancangan blog kita 3. Buruk dan baik dalam rekabentuk blog 4. Tulisan mempunyai kandungan yang menarik dan mendapat perhatian 5. Bentuk cara gaya tulisan blog… Read More »

Apa itu blog?

Blog? Apa Blog tu? Apa beza pulak blog dengan laman web?Blog salah satu cabang web juga, atau nama penuhnya web blog.Cuma pada sasaran dan rekabentuknya berbeza sahaja dengan web sebenar. Blog banyak jenisnya… selain ianya bersifat jurnal dan peribadi, diantara jenis lainya ialah blog yang berbentuk foto (blogfoto) seperti fotopage dan flickr,video blog (vblog) seperti… Read More »