10 trend inovasi dan teknologi masa kini

By | March 21, 2019

Berikut adalah 10 trend inovasi dan teknologi masa kini juga pergerakan teknologi yang utama mungkin akan mengubah cara kita bekerja, daripada robotik kepada nilaian aliran data-data.

1. Automasi dan kecerdasan buatan (Al – Automation and artificial intelligence )
Tahap baru latihan kendiri membolehkan robot untuk membuat kesimpulan mereka sendiri dan membuat potongan yang tidak di kodkan ke dalamnya, Di masukkan dengan pemikiran robot yang baru sehingga boleh mengakses dalam data yang besar tanpa di kofigurasi oleh manusia, robot-robot ini mampu menilai kerja-kerja mereka.

“Ambil rakaman CCTV dan video secara terus, mereka akan menghasilkan jumlah rakaman yang berlipat ganda tidak dapat ditembusi oleh manusia,” kata Ron Brown, ketua teknologi DXC untuk sektor awam di UK. “AI boleh mula memahami dengan mencari perkara-perkara tertentu yang kita tahu dan mahu tonton, tetapi mereka juga akan menemui perkara-perkara yang tidak kita fikirkan.”

2. Paparan muka manusia
Dikuasakan oleh peningkatan telefon pintar, lebih daripada 80% penggunaan komputer kini melalui peranti mudah alih, namun, frustrasi, peratusan aplikasi untuk perniagaan yang tinggi tidak boleh digunakan tanpa papan kekunci, kata kunci untuk penukaran ini ialah paparan muka manusia, manusia menggunakan peranti mudah alih untuk mengakses sistem melalui teknologi seperti ucapan dan pengiktirafan muka. Intinya, identiti kamu terkandung dalam peranti mudah alih.

3. Internet Berfikir (Internet of things (IoT)
Generasi kedua IoT sudah mula berkembang dan mula bergerak, dengan sensor yang membolehkan peranti untuk membuat keputusan autonomi mereka sendiri dan menjalankan proses yang melampaui pengumpulan data dengan mudah.

Ia merupakan teknologi yang sudah matang di pasaran domestik, dengan aplikasi seperti kamera web dan kawalan pencahayaan jauh. Dengan rangkaian yang boleh dipercayai dan keselamatan yang lebih baik, terdapat juga potensi kegunaan sivik yang besar.

4. Bandar Pintar
Bandaraya pintar menggunakan teknologi komunikasi dan maklumat untuk meningkatkan perkhidmatan dan cara bandar dikendalikan, seperti menyokong pengangkutan awam yang boleh bertindak balas terhadap pelbagai permintaan dan sistem penggunaan lampu yang boleh dioptimumkan untuk mengurangkan bilangan tenaga.

Rangkaian-rangkaian ditetapkan untuk mengambil bandar pintar ke peringkat seterusnya. Mereka melibatkan kumpulan pengaksesan yang bercakap di antara satu sama lain, menjadikannya lebih dipercayai, lebih murah dan mampu memanfaatkan 5G, dengan kelajuan muat turun dan jalur lebar ratusan kali lebih besar daripada yang ada sekarang.

“Sambungan ini sangat baik juga stabil dan boleh mengambil jumlah data secara besar-besaran, menukar permintaan sepenuhnya, kata Ron Brown, ketua teknologi teknologi DXC untuk sektor awam di UK, ” cita-cita ini telah menjadi kenyataan.”

5. Perusahaan digital
Idea perniagaan digital adalah salah satu maklumat yang telah didigitalkan dan halangan teknikal dihapuskan, yang membolehkan Ron Brown, ketua teknologi DXC untuk sektor awam di UK menyebut “aliran data tanpa pertembungan antara kepenggunaan oleh syarikat-syarikat”. Paparan “mesin ke mesin” ini bukan sahaja mempercepatkan kerja, tetapi juga menggalakkan proses perkongsian idea, kerjasama yang lebih besar dan kemusnahan tempat kerja.

6. Blockchain
Teknologi Blockchain menyediakan rekod digital transaksi yang dikongsi, kemasukan log data yang selamat di mana sesuatu telah tiba dan di mana ia akan berlaku. Dalam perusahaan digital, ia boleh digunakan untuk sistem back-end, mengurangkan ancaman risiko siber apabila syarikat-syarikat berinteraksi antara satu sama lain.

Ia juga boleh menyediakan laluan audit ke audit yang selamat dan dapat diverifikasi antara jabatan dan warganegara, tanpa memerlukan kertas atau menggali pangkalan data.

7. Risiko Siber
“Landskap risiko siber telah berubah,” kata Ron Brown, ketua teknologi DXC untuk sektor awam di UK. “Pada masa lalu, kami menggunakan firewall untuk meletakkan firewall sekitar perniagaan atau syarikat, tetapi tidak lagi berfungsi jika anda ingin mempunyai kerjasama yang baik, dengan syarikat dan awan untuk berkongsi maklumat.”

Apa yang diperlukan sekarang, adalah penghijrahan kepada cara pemikiran baru dan penerimaan bahawa tidak semuanya memerlukan tahap pertahanan yang sama. Jadi, bukannya pendekatan firewall, “apa yang anda perlu lakukan secara berkesan ialah membela pertahanan di dalam syarikat dan peranti data individu”.

8. Tenaga kerja yang fleksibel
Brown, ketua teknologi DXC untuk sektor awam di UK menganjurkan dasar “mudah alih pertama” yang mengakui bahawa orang ramai sentiasa dengan peranti mereka di rumah, namun, “apabila mereka mula bekerja, teknologi itu adalah 10 tahun dari tarikh dan mereka terpaksa gunakan “.

Sebaliknya, dia percaya, mereka harus memilih untuk menggunakan peranti mereka sendiri, sesuatu yang mereka kenal dan boleh membantu mereka menjadi lebih produktif. Sesetengah organisasi melakukan ini, tetapi ramai yang belum mengambil langkah ini.

Apabila dia menggunakan perantinya sendiri untuk kerja, aplikasi akan mengetepikan dan memisahkan barang peribadinya dari karyanya, jelasnya. “Ia memastikan ia mematuhi dasar keselamatan dan membenarkan syarikat itu menghapuskan sisi perniagaan peranti saya jika mereka merasakan saya telah dikompromi, tanpa menyentuh perkara peribadi.”

Ini, katanya, tidak kompleks atau mahal. Teknologi ini telah wujud sejak sekian lama. “Apa yang melambatkan penggunaannya adalah perubahan budaya.”

9. Bakat Digital
Pengubahsuaian dan pendigitan lebih banyak proses dan data secara dramatik boleh mengubah kemahiran yang ditetapkan oleh sebuah syarikat yang memerlukan, dengan peralihan permintaan yang ketara untuk orang yang mahir dalam integrasi maklumat, analisis dan tadbir urus maklumat.

Kemahiran digital ini adalah terhad dan permintaan juga tinggi, jadi sektor awam perlu mula berfikir di luar kotak, mencari idea-idea baru seperti “membawa pasukan anda sendiri” dan juga menerbitkan di laman web crowdsourcing, untuk mencari bakat yang mereka perlukan.

10. Kebangkitan pembuatan dengan keputusan kepintaran
“Ia adalah masa untuk berhenti meneka dan mula mengukur,” kata Ron Brown, ketua teknologi DXC untuk sektor awam di UK. “Dengan memanfaatkan data yang tersebar dari seluruh proses perniagaan, anda boleh mula membuat keputusan membuat keputusan berasaskan data.”

Dengan bergabung dengan maklumat data yang berbeza ini, organisasi dapat memperoleh gambaran keseluruhan prestasi yang lebih baik, membantu mereka meningkatkan produktiviti dan memenuhi KPI mereka sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.