Cara elakkan kata laluan yang biasa dan berbahaya – infografik

By | July 28, 2011

Dalam kaji selidik baru2 ini yang dijalankan oleh ZoneAlarm, 79% daripada pengguna telah didapati menggunakan amalan pembinaan password yang berisiko, seperti menggunakan maklumat peribadi dan kata2 umum. Infografik di bawah menunjukkan beberapa kesilapan yang paling biasa dibuat apabila memilih kata laluan, serta beberapa tips tentang bagaimana untuk membuat kata laluan peribadi agar lebih selamat:

15 thoughts on “Cara elakkan kata laluan yang biasa dan berbahaya – infografik

  1. Pingback: Cara elakkan kata laluan yang biasa dan berbahaya – infografik

    1. hazlan Post author

      huhuhu.. pernah gak try password yang pelik2… tapi betul memang mudah sangat nak terlupa…

      Reply
  2. madlut

    cara yang disyorkan menarik, ambik huruf awal dari ayat yang ada beberapa patah perkataan, mudah ingat jugak!

    Reply
  3. titan

    password aku senang aje. Haha..itupun kalau korang tauu..semua orang tau nombor tu..

    Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhhu.. buat2 tau… jgn bagitau bro.. bahayo2

      Reply
  4. wazy

    Password atau kata laluan ni kadang-kadang ibarat teka teki juga bila terlupa
    hehe

    Reply
    1. hazlan Post author

      nasib baik os ada cara nak dapatkan balik password yang hilang atau terlupa…

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *