3 idea pelik bisnes online

By | May 11, 2011

Mencari idea untuk sesuatu perniagaan kadangkala amat menjengkelkan. Nampak mudah, namun kadangkala bagi sesetengah pihak amat merumitkan. Adakalanya idea itu hanya  di depan mata namun kita amat jarang untuk terdetik di dalam hati “oh! inilah dia idea dan bisnes aku”. Di bawah ini aku kongsikan dimana idea bisnes secara online yang agak pelik namun apabila direalisasikan ia akan menjadi satu kepuasan dan keuntungan dalam perniagaan.

1. Jual Berudu Online

Tengok sahaja laman webnya tampak tidaklah gah seperti syarikat2 korporat yang eksklusif. Syarikat growafrog.com yang telahpun beroperasi selama lebih 20 tahun dengan menjual berudu (anak katak) yang lengkap dengan kit seperti buku panduan bagaimana cara memelihara berudu sehingga ia menjadi katak dewasa, 3 ekor berudu turut diberi, makanan berudu, pokok hiasan plastik, cengkerang laut dan batuan kecil bewarna-warni. Tawaran keseluruhan pakej ini adalah USD29.95 sahaja.

2. Lembu Untuk Disewa

Paul Wyler telah mempromosikan lembu2nya untuk disewa secara online. Beliau menawarkan segala hasil keju dan perahan susu lembu berkenaan akan menjadi hak penyewa terbabit. Kadar sewa sememangnya telah ditetapkan sebanya USD280 sepanjang musim panas termasuklah dalam urusan penjagaan dan pembuatan keju dari susu lembu tersebut. Para penyewa tidak perlu merasa gusar kerana mereka boleh mengikuti perkembangan lembu mereka dengan melihat gambar yang sentiasa dikemas kini melalui laman web www.kuhleasing.ch

3. Pet Rock

Gary Dahl telah memperkenalkan “BATU” untuk dijadikan peliharaan. Batu yang berbentuk bujur di letakkan didalam kotak yang mempunyai lubang “pernafasan” dan tangkai bagi memudahkan untuk dibawa kemana sahaja. Ideanya amat mudah, anggap sahaja batu itu sebagai haiwan peliharaan kerana ianya senang untuk diurus, dijaga dan tidak mengotorkan seperti haiwan peliharaan yang benar2 hidup. Ia dilengkapi juga dengan buku panduan bagaimana hendak memelihara batu peliharaan ini. Dengan idea gila2 beliau, sambutannya amat luar biasa dan diawal penjualannya beliau telah menjual lebih dari sejuta unit. Hanya USD1 diambil daripada harga asal jualannya USD3.99. Laman web asal Pet Rock.

Pakej Pet Rock

Macamana? Ada tak idea bisnes korang yang pelik2 yang boleh diketengahkan. Jika ada, harapan aku agar teruskanlah usaha dengan idea yang bernas itu dan semoga ianya akan berjaya dan terus maju kehadapan . Insya Allah.

35 thoughts on “3 idea pelik bisnes online

  1. Pingback: Komuniti Blogger — http://hairilhazlan.com/3-idea-pelik-bisnes-online/

  2. donha

    kalau kt malaysia ni sewa lembu nak buat ape? potong rumput rumah? woot! kelakar la.tp nice idea. mat salleh ni pelik2.

    Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu.. mungkin kalau dapat tempahan dari hotel2 menarik bro susu dan keju fresh misalnya….

      Reply
  3. che

    pehhh… mmg pelik bin ajaib…
    kat dunia ni semua tak mustahil…

    IDEA FOR LIFE…

    entry terbaekkk…
    keep it up….

    Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu… dah lama perah otak cari idea lain dari yang lain tapi tak dapat2…

      Reply
  4. mankuchai

    Hahaha…..betul lah orang kata…batu tepi jalan…kalau orang pandai jual….ada orang akan beli he3…boleh curi idea tu untuk buat biz on line…

    Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu curi idea tak pe bro.. labih cantik di tambah dengan perkara baru….

      Reply
  5. titan

    banyak lagi idea. antaranya, jual hot dog badak sumbu, berger ikan todak dan bisnes perkhidmatan zirafah.

    Reply
    1. Haru

      aku ingt dekat fiver jer idea yg giler2 dan xlogik…xtaw kt web pn ade gak..hoho

      Reply
    1. hazlan Post author

      menarik tu… boleh jual ebook cara memelihara kayu tu… insya Allah boleh laku… cara mereka fikir mungkin menentang arus namun boleh berjaya…

      Reply
  6. aktechpage.com

    Huh… bisnes online yg sangat pelik, baru ku tau…. yg paling pelik ialah sewa lembu dan jual batu… ade jugak yek bisnes online mcm ni… jual berudu tu kira logik la ckit…

    kalo aku la, mgkn aku akan amik idea jual batu… mudah dan simple kot… cuma ada ke pembeli di Malaysia ni ??? 😀

    Reply
    1. hazlan Post author

      kalau dapat batu2 pantai pulak bro… huhuhu

      Reply
    1. hazlan Post author

      sebenarnya kat malaysia ni pun banyak idea pelik2 yang menjadi… nanti aku cuba2 kongsikan… insya Allah… cuma kekadang idea ni yang kita tak terpikir…

      Reply
  7. Nine

    wah..yg lembu untuk di sewa tu menarik…tak sangka ada org buat bisnes cam tu gak..otak ligat berpusing untuk bisnes…

    Reply
  8. Haru

    sumpah style…xpenah lg aku tahu ade biznes mcmnie..expcially katak n batu tu..mcm xlogik pn ade

    Reply
    1. hazlan Post author

      tu la tu…. macam tak logik tapi itulah idea yang ada peminatnya tersendiri….

      Reply
  9. suri

    wah mmg best..
    tak terjangka di fikiran selaam ni..
    mmg benar lain dari yg lain nih 🙂

    Reply
  10. wazy

    Antara berudu,lembu dengan batu,rasanya batu tu lagi menarik la
    sebab memang jarang jumpa macam tu

    Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhuhu… batu tu untuk dipelihara.. tapi batu tu tak pun boleh buat aper… cuma bermain dengan imiginasi sendiri je kalau nak pelihara… macam main anak patung masa kecik dulu2…

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *