kenali pencipta mouse

By | June 28, 2010

Douglas Engelbart

Dr. Engelbart yang dilahirkan pada 30 Januari,1925 bertanggung jawab untuk hypertext, windows, cross-file dan juga mouse. Tidak akan ada penggondam namanya bersih tanpanya. Engelbart telah berhempas pulas memikirkan sebuah hypermedia semasa beliau bekerja sebagai salah seorang kakitangan radar semasa Perang Dunia ke-II. Melihat maklumat yang dipaparkan pada skrin radar, beliau membayangkan memasuki screen radar yang sama, “terbang di sekitarnya” mencari ruangan maklumat. Jurutera itu mengejar idea liarnya di makmal sendiri di Stanford Research Institute, dan pertama kali telah menunjukkan ciptaan hypermedianya “sistem online (atau NLS) dan mouse komputer”  kepada umum pada tahun 1968.

Antara Patern2nya:


Pemegang lebih dari 20 paten, Engelbart adalah pengasas dan pengarah Institut Bootstrap, yang mengkhususkan diri dalam strategi, teknologi dan proses untuk membina organisasi berprestasi tinggi, pasukan dan individu. Beliau juga suka mengarang cerita sains-fiksyen untuk anak-anak.

Korang boleh melayan video2nya di: http://sloan.stanford.edu/MouseSite/1968Demo.html atau ingin mengenali latar belakangnya di: http://en.wikipedia.org/wiki/Douglas_Engelbart

28 thoughts on “kenali pencipta mouse

  1. wazy

    Menarik gak kalau buat entri macam ni,boleh buat rujukan pada masa akan datang.
    Terima kasih bro untuk info tentang pencipta mouse / tetikus ni eh.

    P/s : smart la pulak bro guna theme default ni,heheeh

    Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu… sebelum ni pun aku tak pernah tau… saja mau kongsi2… oh themes ni… tak pernah pulak try sebelum ni… tapi rasa berkenan la pulak tu yang guna tu… tak pe la themes lama sebagai kenangan walaupun dah membelinya…

      Reply
    1. hazlan Post author

      wakakaka… tapi zaman tu dah kira lawa gila tu…

      Reply
    1. hazlan Post author

      dia juga tergolong daripada hackers terkemuka…

      Reply
  2. etomyam

    serously bro aku baru tahu pasal mouse ni..thanks atas info yg bernas ni… nape deme tu tak guna nama Engelbart untuk mouse ek…kan biasa mat leh suka letak nama org yang mencipta… :D, susah nak sebut kot..

    Reply
    1. hazlan Post author

      ialah aku pun terbelit nak menyebut nama mat salleh ni…

      Reply
  3. Azizi Zulkefli

    Pernah tgk gambar2 mouse terawal masa belajar subject IT kat U dulu. mmg basic gila dan fungsinya pun tak mcm mouse yg ada pd hari ini

    Reply
    1. hazlan Post author

      improvement dan teknologi berubah mengikut persekitaran zaman dan keperluan… kalau tak letih jugak tak ada mouse ni… layan tab je la jawabnya

      Reply
    1. hazlan Post author

      sama2… wakakaka kalau tikus ramai la org pempuan melompat..

      Reply
  4. diden

    takde mouse kotak yang dulu, takan ada mouse wireless skrang ni hehe.

    *oh.. disqus kt blog sy ad problm skit lau guna firefox, tapi lau guna chrome smua ok huhu, tk tau knp bila dia da ubah baru ni.

    Reply
    1. hazlan Post author

      betul2 tu diden… padanla nak komen tak leh… chrome aku dah uninstall la pulak sekarang guna firefox je aa…

      Reply
  5. botak

    kelakar jugak bentuk mouse dia..
    sekali tengok mcm aku punya pump oksigen utk akuarium aku..
    tapi kenapa bnde tu dinamakan “mouse” ye?
    agaknya tikus kat tempat dia zaman dulu bentuk petak kot??

    Reply
  6. aktechpage.com

    Ooooo igtkan komputer dgn mouse dicipta sekali…
    Rupa2nya asing2 ekk…
    Burok bebenor mouse prototaip yang pertama tu…heheheh
    TQ bro for this nice interesting info

    ps: theme yg baru ni lebih clean and kemas la….

    Reply
    1. hazlan Post author

      tu la tu dulu pun aku ingat derang cipta sekali… tapi dah terjumpa info ni aku kongsikan ramai2… themes twenty ten ori dari wordpress je bro…

      Reply
    1. hazlan Post author

      tu la tu… tak pe persaingan yang sihat… org lain dapat kemudahannya…

      Reply
  7. Nine

    Terima kasih berkongsi bro Hazlan..menarik, lama gak ek dari 1968 tu..kotak2 jer masa tu..hehe..owh dia juga seorang hackers..mmg akan di anggap canggih masa tu mouse nih..

    Reply
    1. hazlan Post author

      sama2 aku memang suka bab2 asal usul ni… huhuhu… ialah kalau dibagi kat orang sekarang mesti banyak yang mengeluh…

      Reply
  8. zik

    wah tak sangka ya… macam tuh dulu dia punya design..sekarang nie… mouse macam dah ada… wireless la… razer untuk specialist main game nyer… dan macam2 lah,,,

    Reply
    1. hazlan Post author

      aku suka mouse yang main game punya tahan lama sikit… cuma rega jek agak mahal…

      Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu… walaupun begitu aku tengah rujuk sekali lagi dikatakan ader orang lebih awal lagi sepencipta mouse sebelum beliau ni … golongan ilmuan islam.. tengah mencari sumbernya ni.. belum lagi dapat…

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *