Kepentingan 10 sen

By | March 3, 2010

Korang layan puisi ni… mungkin korang dapat memahami sesuatu sebaik saja membaca puisi yang tertulis kat bawah ni, kalau boleh letaklah sedikit pendapat berkenaan pemahaman korang itu tadi… oklah tak payah cerita banyak baik korang layan jer….

oh…10 sen….
Peningnya aku bila…
Tanpamu ku tak lepas duit mas kawin,
Tanpamu ku tak bebas duit,
Tanpamu ku tak boleh jadi jutawan,
Tanpamu duit ku tak cukup sejuta,
Tanpamu kereta feveret tak dapat sambar,
Tanpamu ku tak dapat pergi umrah atau haji,
Tanpamu ku tak dapat bagi baki 10 sen kat mamak,
Tanpamu ku tak dapat nak beli aiskrim cokelat,
Tanpamu ku tak cukup nak beli prepaid,
Tanpamu ku tak dapat bayar bil,
Tanpamu ku tak cukup duit nak bayar parking,
Tanpamu ku tak boleh beli apa2 sebab tak cukup 10 sen,
oh begitu pentingnya dirimu kepada diriku…

huhuhu… macam korang dah kutip jek duit 10 sen tu…
pepatah: “Jika mahu ikan yang besar sediakanlah umpan yang bermutu…”

30 thoughts on “Kepentingan 10 sen

    1. hazlan Post author

      aku cedok dan modified dalam bahasa omputeh sebenarnya… aku tengok agak menarik la jugak…. pernah suatu masa dulu 10sen ni la untuk aku hidup 2 hari beli gula2 hacks sebagai sumber makanan aku… huhuhuhu

      Reply
  1. hafizmd

    Thanks bro utk puisi ni. Kita terkadang lupe pada benda2 yg kecik camni..kononnya rase tak bernilai..padahal..tu dia..byk gunenye..

    Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu… dengan ertikata lain yang tersirat adalah kita perlu jugak back to basic…

      Reply
  2. aril

    teringat aku baru jumper 10sen mase tengah jalan antar anak ke rumah baby siter td…heheheehehe…buat tambah beli coklat yang ko makan tuuuuuu….hahahaha
    .-= aril´s last blog ..amaran!!!! =-.

    Reply
    1. hazlan Post author

      kakakakaka… gelak besar aku…. sodap cekelat ni….

      Reply
  3. azizan4444

    10 sen penting wooo…klu p mkn kedai mamak..x ckp seposen x ley balik..lps tu mula la buat muka seposen..baru cukup nak bayar..hahaha

    Reply
    1. hazlan Post author

      hahahha… silap2 kena basuh pinggan mangkuk….

      Reply
    1. hazlan Post author

      yes aku setuju… jgn jadi macam aku suatu ketika dulu ari2 mintak diskaun makan kedai mamak… sampai mamak tu sound… ” ini kalu 10 sen ari2 satu taun saya boleh untung berapa? u kira tengok?” hahahahah… aku hanya mampu melopong…

      Reply
    1. hazlan Post author

      tu la dah di tendang sama sekali… apa nak buat…

      Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhuhu… sedap gula2 erk… selalu beli ke? aku pun wat koje kena kunyah gula2…kasi masuk idea… huhuhu

      Reply
  4. farez

    Mase aku sekolah rendah…10sen bleh dapat air kaler ungu.
    Mase aku sekolah menengah..aku takut nak naik bas mini sbb tak cukup 10 sen.
    Lepas aku habis sekolah..aku terselamat dari kene PAW oleh orang yang dalam baju dier ader cotta…sbb 10sen pun takder dalam wallet and poket aku.
    Mase skang….tanpa 10sen takde sejuta.

    Reply
    1. hazlan Post author

      peh… trajis tu farez… meh kita kutip seposen ni cukupkan sejuta dan keatas…

      Reply
    2. C'Juwita (Farez's wife)

      Hmmm.. baru semlm I jumpa 2 keping 10sen dlm longkang belakang dapur. Mesti kuar dari hose washing machine. Cecepat I kutip! Ni biasa seluar lelaki la niii tak kuar kan syiling dr seluar jeans! Haaiiyakkk…
      .-= C’Juwita (Farez’s wife)´s last blog ..Exam! Wacchaa…!!! =-.

      Reply
      1. hazlan Post author

        huhuhu farez wife… welcome2… memang sama la cam aku ni… bising bini aku rosak washer machine katanya…

        Reply
  5. Abdul Rahim

    Mari Tambah Pendapatan Dan Jana Pendapatan Sampingan Dengan Jana Wang Adsense. Ebook Buat Duit Google Adsense Terbaik Di sini.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *