Category Archives: Wordpress

WordPress 3.0 – “Thelonious”

WordPress 3.0 dengan panggilan “Thelonious” yang diambil dari penyanyi dan komposer jazz terkenal bernama Thelonious Monk telah pun dilancarkan. Aku rasa masing2 sudah pun tahu berkenaan perkara ini. Walaupun posting berkenaan WordPress 3.0 – “Thelonious” dari aku agak terlambat namun aku cuma ingin berkongsi sedikit maklumat dan pengalaman mengenainya. Sebelum ini aku ada berikan sedikit… Read More »

wordpress profesional themes percuma

Promosi habis-habisan dari RichWP Themes, mereka telah berbesar hati memberikan keseluruhan themes premium/profesionalnya kepada semua dan sesiapa sahaja secara percuma… jadi aku pun tidak mahu ketinggalan untuk memuat turun themes  wordpress  dari RichWP . Coraknya agak bertemakan simple dan corporate. Untuk pengatahuan promosi ini adalah dalam tempoh masa yang terhad dan ianya tidak lagi di… Read More »

Memasang dan mencuba sendiri wordpress – localhost

Setelah sekian lama aku memberi beberapa contoh dan pengenalan mengenai penyedia script bagi sesebuah laman web. Sekarang korang berpeluang untuk menggodek dan mencubanya sendiri sambil belajar apa2 yang perlu. Korang tak perlulah lagi membeli hosting dan nama domain sekiranya benar2 baru dan ingin mencuba sambil belajar selok belok penggunaan penyedia script laman web ini. Tak… Read More »

12 Cheat Sheet yang bermanfaat untuk membangunkan tema wordpress

Mungkin ada diantara pembaca laman blog ni dah mula nak berjinak-jinak mendekati wordpress, atau mungkin korang dah mula nak membina atau modified tema wordpress korang sendiri dengan serba sedikit penambahan. Jadi berikutnya aku sertakan laman yang telah menyediakan cheat sheet untuk worpress secara percuma yang boleh di muat turun sebagai rujukan juga  simpanan. Aku rasakan… Read More »