Di sebalik tabir nama bahasa pengaturcaraan

By | April 2, 2015

programme LanguagesRamai Pengaturcara  secara umumnya  telah bersetuju satu tugas yang paling sukar dalam pembangunan perisian adalah proses memberikan nama pada  Bahasa pengaturcaraan yang baru di reka. Berikut adalah kisah  yang mungkin tidak pernah kita dengar di sebalik tabir nama bahasa pengaturcaraan.

 Python

–          Bahasa pengaturcaraan yang popular, Dilepaskan pada tahun 1991 namun telah di ilhamkan dengan skrip yang baru dengan menggunakanbBahasa pengaturcaraan ABC oleh  Pengaturcara dari Belanda iaitu Guido van Rossum  pada mulanya hanya sebagai hobi pada musim cuti kristmas sahaja. Beliau mengispirasikan nama bahasa pengaturcaraannya daripada kumpulan komedi British kegemarannya iaitu “ Morthy Phyton”

Java

–          Berkembang daripada projek  Sun Green di awal tahun 1990-an di dalam usaha melahir dan  membangunkan teknologi yang baru dan interaktif . Pihak Sun Green memikirkan untuk mengukuhkan produk , ianya perlulah ditanda niagakan, pihak Sun Green  pada mulanya menamakan produk ini adalah  “OAK”.  Namun peguam mereka memaklumkan bahawa nama itu telahpun ditandaniagakan oleh syarikat yang lain. Lalu mereka memilih nama “JAVA”  yang diilhamkan oleh  jurutera popular mereka sendiri iaitu Peet Coffee setelah beratus nama  disenarai pendekkan. Termasuklah nama “Silk” dan “DNA”.

Forth

–          Bahasa Forth telah dibangunkan oleh Charles Moore bermula pada tahun 1960-an . Bekerja untuk Mohasco , sebuah syarikat perabot rumah pada tahun 1968. Beliau telah di beri komputer mini IBM 1130 bersama grafik 2250 dan mengharapkan dapat merekacipta grafik untuk permaidani. Beliau tidah boleh menggunakan Fotran untuk menggunakan grafik. Lalu mencipta dan membina grafik sendiri dan dinamakan sebagai Forth.

Perl

–          Kenned digelar sebagai ” Swiss Army Chainsaw “. Nama Perl telah ditimbulkan oleh Larry Wall selewat tahun 1980-an yang telah diilhamkan daripada nama isterinya (Gloria) yang bererti “Permata (Pearl)” . Walaubagaimanapun setelah menjadi bahasa pengaturcaraan dengan nama PEARL (Process and Experiment Automation Real-time Language). Beliau membuang A dan menetapkan PERL sebagai nama rasmi.

Lua

–          Lua adalah bahasa skrip ditimbulkan pada tahun 1993 oleh TeCGraf, Computer Graphics Technology Group of Pontifical Catholic University di reo de Janerio, Brazil. Lua telah dibangunkan daripada dua bahasa pengaturcaraan iaitu DEL (Date Ingression Language) dan SOL (Simple Object Language). Nama Lua ditetapkan melalui Bahasa Portugis yang bermaksud matahari.

Smalltalk

–          Smalltalk adalah keluarga berorientasikan objek – bahasa pengaturcaraan pertama dibangunkan di Palo Alto Research Center Xerox ( PARC ) di awal 1970-an , yang mempengaruhi banyak bahasa kemudian, termasuk Java , Python dan Ruby. Alan Kay’s Learning Research Group diberi tanggungjawab membangunkan Smalltalk dan mereka menegaskan bahawa sistem ini disuntik dengan nama-nama tuhan daripada teori tuhan indo-eropah seperti Zeus, Thor dan lainnya.

Logo

–          Logo adalah bahasa yang dibangunkan untuk tujuan kegunaan  ahli-ahli sains komputer di MIT’S  Artificial Astuteness Lab dan Bolt, Baranek dan Newman pada pertengahan tahun 1960-an. Ia adalah satu dialek Lisp yang berkonsepkan pelbagai pengaturcaraan dan banyak dipengaruhi bahasa kemudiannya seperti Scratch. Salah satu ciri utamanya adalah bahawa ia menimbulkan pengeluaran menggunakan bahasa perintah turtle graphics. Denominasi Logo dari perkataan  ” logo ” , yang berasal dari bahasa Yunani bermaksud” perkataan ” atau ” pemikiran ” , bagi membezakan dengan nombor yang berorientasikan bahasa pengaturcaraan tradisional.

Ruby

–          Ruby telah dibangunkan oleh Yukihiro Matsumoto ( ” Matz ” ) pada tahun 1993. Skrip yang ingin beliau cipta adalah berorientasikan objek sebenar, iaitu menjadi salah satu alternative kepada Perl dan Phyton. Seperti perl, Matz mahukan nama produknya bersasaskan permata. Lalu nama Ruby terpilih setelah berbincang dengan rakan kolejnya Keiju Ishitsuka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.