56 thoughts on “Wordless Wednesday: Nasi Ambeng

  1. TehR

    aku tak pernah cuba
    sekadar pernah tahu adanya je
    sekali makan berapa harga ni, bro?

    Reply
    1. hazlan Post author

      rega aku tak tau laa kalau sebesar gambar aku ni… ni free jer makan kat kenduri… tapi ader org jual sebungkus (bungkusan nasi biasa) dalam rm 6.00 keatas… ada tempat2 gak yang rasa nasi ambeng dia pure… ada gak main ikut jer tapi rasa kureng aaa…

      Reply
    1. hazlan Post author

      samalah kita… terliur dah lama dah aku ni nak menikmati nasi ambeng…. kena pulak time ramai2

      Reply
  2. suri

    rasanya sy belum pernah mencuba lagi hee..sedap tak agaknya2 ker cam nasi berani gam tu?

    Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu ni hidangan untuk masyarakat jawa biasanya di dihidang pada waktu kenduri…. terpulang pada citarasa… bagi aku memang sedap sebab dah biasa dengan hidangan ni…

      Reply
  3. hafizmd

    belumlah pernah walau sekali ambe merasai kesedapan nasi ambeng ni..

    terliur pulak ambe malm2 ni…hehe

    p/s- ada bihun ke tu bro?

    Reply
    1. hazlan Post author

      try ler bro… nasib2 la kalau penjual buat sedap sedap la di… betul tu bro ada bihun, tempe, ayam sekor dan macam2 lagi… sebenarnya macam2 lagi resepi dia dalam satu bekas (talam, daun pisang) diletak sekali makan ramai2 (biasanya 4-5 orang)

      Reply
    1. hazlan Post author

      area kl ader tapi tak banyak..kalau klang, tg.karang… bagan datoh, tk intan dan area johor tau ler tapi tempat2 lain tak tau la pulak…

      Reply
  4. Cikgu Hairul

    Nak makan nasi ambeng, kena balik kampung. Tunggu ada kenduri malam jumaat. Masyarakat Jawa biasanya memang menghidangkan nasi ambeng ni.

    Nasi ambeng bukan asal nama makanan tu. Tapi cara hidangan dan kaedah makannya yang menjadikan namanya ambeng.

    Ciri-ciri ambeng, nasi diletak diatas dulang, ada lauk lalu dimakan bersama 3-4 orang. Bagi saya, kalau makan sorang-sorang dah bukan nama nasi ambeng.

    Lebih sesuai namanya ditukar kepada makan nasi campur.

    Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu… harap2 waktu terdekat ni dapatlah kita merasa… insya Allah

      Reply
  5. wazy

    Kat sini tiap-tiap minggu ada jual nasi ambeng ni,dah lama jugak la tak makan,padahal boleh beli di pasar malam je

    Reply
  6. padin

    hehee sejak aku kerja ni rajin jugak makan nasik ambeng ni,
    harga rm4.50 kalau tambah bergedil rm5.00.. makcik tu jual bawah pokok je tapi kalau lambat sikit beratur panjang le jawabnya…

    nasik memang banyak makcik tu letak….lepas makan tersandar je dalam opis ekekee

    salam kenal…

    Reply
    1. hazlan Post author

      kat area maner tu bro? kalau terlalu nak jugak menyinggah…

      Reply
        1. hazlan Post author

          tq bro… bookmark dulu nanti aku akan singgah situ…

          Reply
  7. Hairul Hissam

    nasi ambang mmg popular kat johor nie..
    tapi kalau dapat makan yg asli punya lagi sedap…
    yg kedai punya biasanya dah cut cost….

    Reply
  8. suri

    saya tidak berapa pasti pernah makan atau tidak ini nasi.nampak lagi sdap jika di bandingkan dgn brani gam tu heeee

    Reply
    1. hazlan Post author

      bagi aku ianya memang sedap… briyani gam pun sedap gak… huhuhu…

      Reply
    1. hazlan Post author

      kalau tengah kebulur… memang abis gak nie… biasanya satu hidang ni makan ramai2.. 4 atau 5 orang

      Reply
  9. Nine

    Owh campur bihun sekali. Kena try nih bila2, tapi xtau nak cari kat area aku. Huhu.

    Reply
    1. hazlan Post author

      bro ade kat maner?… kalau nak senang dapat area Klang pun adoo… (baru terjumpa kat pasar malam pandamaran)

      Reply
    1. hazlan Post author

      yup! menda wajib tu… kalau terserempak nanti sambar le bro…

      Reply
  10. chii

    mmg terbaik la..kalau di klang sblm ni..slalu mak beli nasi ambeng utk mkn tgh hari…5 inggit…leh mkn 4 org..sedapp

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.