peranan kepimpinan

By | June 15, 2011

Bila berhadapan dengan cabaran2  kepimpinan untuk menyatukan orang2  yang berbeza kekuatan mereka dan berbeza cara mereka melihat untuk disatukan kepada satu suara, satu tujuan yang lebih besar. Inilah peranan untuk mencari arah kepada wawasan, nilai2 dan keutamaan2 strategik yang sama.

Dongeng Kenyataan
Penyata2 misi dan keutamaan2  strategik adalah dibentuk oleh mereka2  yang lebih mengatahui iaitu orang2 atasan. (Paradigma Lama)

Penyata2 misi dan keutamaan2 strategik yang dibentuk secara tergesa-gesa oleh orang2 atasan dan kemudiannya diumumkan akan dilupai. Tanpa penglibatan atau satu identiti yang kuat, tidak akan wujudkan komitmen. (Paradigma Baru)

 1. Peranan kepimpinan untuk mencari  arah adalah untuk mengumumkan wawasan, nilai2 dan strategi kepada kumpulan atau organisasi tanpa ada sebarang penglibatan dari mereka.
 2. Bagi untuk mendapatkan penglibatan berlebihan dan menjadi tersekat didalam kelumpuhan yang diakibatkan oleh analisa2 dan penyakit yang dibawa oleh jawatan2 kuasa; mengadakan perbincangan2 luar pejabat yang berlebihan dan perbincangan demi perbincangan, bekerja dengan berandaian bahawa kita tidak perlu melaksanakan apa2 dan tidak perlu memberi kuasa.
 3. Bukanlah sahaja melibatkan warga kerja secara berpada-pada dalam proses membentuk wawasan, misi dan strategi tetapi juga untuk mengenali bahawa sekiranya kita membentuk satu budaya yang mempunyai kepercayaan yang kuat, dan secara peribadinya kita sendiri mempunyai sifat2 boleh dipercayai, kuasa beridentiti adalah sama dengan kuasa penglibatan.

5 thoughts on “peranan kepimpinan

 1. Sabahan Bloggers Club

  Salam.
  Bukan semua pemimpin boleh mencipta wawasan dan dapat melihat ke depan.
  terutamanya kepada pemimpin yang dipilih melalui politik, bukan berdasarkan kebolehan yang ada.

  Reply
  1. hazlan Post author

   terutamanya pemimpin yang suka mengipas…ish2

   Reply
 2. Mrs.Ayie

  Bukan mudah untuk jadi pemimpin. Bukan hanya memimpin kerana kuasa, tapi kena memimpin dengan ilmu, bijak, adil, jujur, dan amanah.

  *Lebih sukar bila fikir, “apa yang lakukan di dunia ini, akan dipersoalkan di akhirat.” 🙂

  Reply
  1. hazlan Post author

   memang sukar… namun jdkanlah kesukaran itu sebagai ilmu dan pengalaman… betul tu “apa yang lakukan di dunia ini, akan dipersoalkan di akhirat.” lebih2 lagi jika pemimpin sesebuah organisasi suka menabur janji yg tak ditepati dan menabur hutang dengan pekerja juga customer2nya…

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *