about my blog

By | December 11, 2009

blogaku

Ini adalah paparan antaramuka blog aku. Bukannya menarik sangat pun.Tapi aku saja nak introduce kat korang aper yang ada dan boleh dibuat kat sini. Selain antaramuka yang nampak sengal ni aku introkan untuk kemudahan korang menggunakannya.

archives

Archives: untuk korang cari entry2 aku yang terdahulu.

rss

rss2

Rss: untuk korang memudahkan pembacaan secara ringkas dan membookmark.Ini adalah paparan sebelum dan setelah korang klik.

subscibes

subcribes: Korang boleh daftar secara percuma supaya boleh menerima dan membaca ke email korang sendiri secara terus setiap entry atau posting yang terkini dari aku… dah aku sediakan dekat > Why should i subscribe?

comment

Recapctha: Kalau tulisan dia susah nak nampak, lebih baik korang klik button refresh dekat logo speaker tu. Aku mintak maaf pada yang tak suka menda ni. Aku nak mengelakkan spam yang keterlaluan dan tak berkenaan lalu kat blog ni. Harap korang boleh faham.

Wibiya : Satu dalam semua. Itu saja yang dapat aku katakan. Aku gunakan plugin ni untuk kemudahan2 yang lain. Menarik plugin ni. Mari aku tunjuk apa kegunaanya.

search engine

Search: Boleh search apa2 saja yang korang nak kat sini, samada kat blog aku ni atau dengan pakcik google (pilihan melalui logo).

translate

Translate: Ini untuk kemudahan bangsa asing yang tak pandai berbahasa melayu… tapi dah aku cakap rojak macam ni boleh ke google translate bahasa lain ni? Apalah agaknya keputusan translation nanti tu huhuhu….

recent post

Resent post: Biasalah memaparkan beberapa posting2 yang terbarudan yang terdekat. Korang boleh guna cara ni kalau malas nak scroll banyak2 kebawah.

Random: Carian artikel aku secara rawak. Tak ramai pun nak gunakan fungsi ni. Tapi kalau korang nak korang cubalah.

games

Games: Kalau korang dah tak ada tempat maner lagi nak main game online atau dah boring dengan game2 yang lain korang boleh lepak kat blog aku ni layan game online. Sambil2 tu korang dapat juga realese tension. Terpulanglah. Aku pun melayan game kat sini jugak.

another rss

Rss: Sama je dengan rss yang aku sebut sebelum tadi. Cuma antaramukanya berbeza sikit dan ada tambahan bookmarks kat dalamnya.

share

Share: Korang boleh bookmarks entry aku ni kat mana2 bookmark yang korang ada atau rasa perlu diwarwarkan kepada umum. Termasuklah facebook dsb.

FBcomm

Facebook Community: Aku harap korang yang ada facebook semuanya dapat join kat sini. Klik je join community button atas tu. Korang pun boleh add entry secara terus kat sini dan akan direct publish dalam facebook sendiri.

twitter

Twitter: Kekadang aku update facebook aku dari twitter je atau friendfeed. Kalau korang ada twitter add aku ke twitter korang. Seronok gak layan twitter ni.

notification

Notification: Maybe aku akan publish bila aku tak ada dalam siaran, maksud aku bila aku ada program lain yang aku tak dapat nak update blog aku ni. Tu pun kalau sempat… kalau tak On twitter saja dah memadai…

Itu sajalah setakat ni aku harap korang boleh dan dapat layan menda2 macam ni. Kalau tak boleh aku tak ada hal. Apalagi yang boleh diletak tu nanti akan menyusul… Masa tak mengizinkan aku. Enjoy!

8 thoughts on “about my blog

    1. hazlan Post author

      harap dapat digunakan sebaiknya… tapi aku pn kalau jumpa benda baru terpinga2 gak… yang penting xperiment… hahaha

      Reply
    1. hazlan Post author

      yup… masa beli tu satu lesen je untuk kegunaan blog satu lagi… namun sekarang aku guna default je untuk blog yang ini…

      Reply
  1. Faris

    Saya ni bukan buta IT tapi buta CSS + HTML…Macam mana nak cantikkan blog?…huhuhuhu…kita dah la guna wordpress self-hosted, kalo dah guna blog dot com memang tahap serius dalam blogging bukannya main2 lagi macam guna blog free macam ni :-

    yourdomain.wordpress.com
    yourdamain.blogspot.com

    Blog kita dah dot com sendiri sepenuhnya….kita dah pilih CMS blog terhebat WordPress…

    Reply
    1. hazlan Post author

      sebenarnya terpulang pada kehendak masing2… pernah aku sediakan entry antara kenapa orang berblog di sini: http://hairilhazlan.com/apa-itu-blog/ untuk menjadi expert dalam mengedit css dan html hendaklah berpraktikal bukan sekadar membaca… cuba pasang localhost : http://hairilhazlan.com/memasang-dan-mencuba-sendiri-wordpress-localhost/ untuk pengguna linux : http://hairilhazlan.com/memasang-xampp-pada-linux/ dan letakkan wordpress didalamnya dan carilah posting2 berkenaan mengedit css dan html dan cuba satu persatu tanpa mengganggu hosting sebenar, cukuplah dengan twenty ten themes bagi pengguna2 wordpress untuk mencuba, mempelajari dan mengedit contoh: http://rozanighani.com/, godek2 di http://myjazmanie.com/category/tutorials/ dan banyak lagi… lama2 ianya akan difahami dengan sendiri dan bolehlah diaplikasikan pada themes yang biasa kita guna atau membuatnya sendiri…untuk lebih baik mesti ada guru untuk mempelajarinya dengan mengikuti kursus2… sekadar pendapat dan cadangan… di harap ianya dapat membantu….

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.