Tag Archives: Wordpress

Memasang dan mencuba sendiri wordpress – localhost

Setelah sekian lama aku memberi beberapa contoh dan pengenalan mengenai penyedia script bagi sesebuah laman web. Sekarang korang berpeluang untuk menggodek dan mencubanya sendiri sambil belajar apa2 yang perlu. Korang tak perlulah lagi membeli hosting dan nama domain sekiranya benar2 baru dan ingin mencuba sambil belajar selok belok penggunaan penyedia script laman web ini. Tak… Read More »

12 Cheat Sheet yang bermanfaat untuk membangunkan tema wordpress

Mungkin ada diantara pembaca laman blog ni dah mula nak berjinak-jinak mendekati wordpress, atau mungkin korang dah mula nak membina atau modified tema wordpress korang sendiri dengan serba sedikit penambahan. Jadi berikutnya aku sertakan laman yang telah menyediakan cheat sheet untuk worpress secara percuma yang boleh di muat turun sebagai rujukan juga  simpanan. Aku rasakan… Read More »

Sejarah WordPress

WordPress merupakan sistem penerbitan blog yang ditulis dalam bahasa pengaturcaraan PHP dan disokong oleh pangkalan data MySQL. WordPress merupakan evolusi yang paling berjaya dari induk sistem penerbitan blog b2/cafelog dan memiliki sejumlah besar pengguna dan pemaju untuk perisiannya. b2 b2 merupakan sistem induk yang membawa kepada perkembangan WordPress. Ditulis dalam bahasa pengaturcaraan PHP dengan penggunaan… Read More »