Kejuruteraan Elektronik

By | March 29, 2012

Dua bidang yang mempunyai hubungkait  sangat  rapat antara satu sama lain ialah elektrik dan elektronik. Jika kita mahu membandingkan keduanya dimana  kejuruteraan elektrik adalah lebih merujuk  kepada penghantaran tenaga untuk tujuan tertentu dengan menggunakan kuasa penjanaan elektrik. Manakala kejuruteraan elektronik adalah memberi tumpuan kepada kajian rekaan dan pujian sesebuah litar elektronik bagi fungsi penghantaran maklumat.

Pembangunan litar elektronik biasanya akan melibatkan pengunaan pelbagai komponen, terutamanya ialah seperti kapasitor, transistor, diod, induktur dan perintang.

Dengan melihat sudut cabaran, pengendalian sesebuah kajian kejuruteraan elektronik adalah sangat kompleks dan sofistikated kerana komponen-kompenen kecil banyak digunakan. Boleh kita bayangkan untuk satu sistem peranti elektronik berkuasa tinggi seperti sebuah komputer mengandungi berjuta komponen elektronik dalam litar bersepadunya.

Oleh itu, jututera elektronik mempunyai tugas kritikal dalam memastikan sistem berkenaan berjalan lancar dan mampu mengalirkan pelbagai maklumat.

Sejarah

Suatu masa dahulu, bidang kejuruteraan elektronik ini dikenali sebagai Kejuruteraan Radio kerana sering di gunakan dalam komunikasi radar dan perhubungan radio komersial. Sehinggalah pada tahun 1959, litar bersepadu telah tercipta dengan komponen-komponen yang lebih kompak dan berkelajuan tinggi. Boleh rujuk sejarah lengkap di Wikipedia: Kejuruteraan elektronik

Hari ini kejuruteraan elektronik telah banyak di aplikasikan dalam pelbagai bidang dan diantaranya adalah, telekomunikasi, pengkomputeran, penyiaran, penerbangan, automotif dan micropemproses.

Secara asasnya, kejuruteraan elektronik boleh kita bahagikan kepada operasi litar isyarat analog dan juga litar digital. Bagi setiap pembangunan litar ini pula bergantung kepada fungsi yang ingin dijalankan samada untuk tujuan pengaliran kuasa, sistem kawalan, pemprosesan isyarat ataupun sebagai sebuah peranti elektronik.

Justeru itu, pengendalian bidang kejuruteraan elektronok ini memerlukan seseorang jurutera yang dapat mengusai logik secara menyeluruh bagi membantunya menggambarkan perjalanan sesebuah litar. Dengan itu, ilmu matematik serta fizik juga penting dalam membantu untuk menyokong pemahaman ilmu kejuruteraan elektronik secara kuantitatif dan kualitatif.

Melihat kepada kepelbagaian fungsi dalam kejuruteraan elektronik yang semakin meluas dalam perlaksanaannya, ia secara tidak lansung membuka lebih banyak peluang kerjaya dalam pelbagai insdustri.

229 thoughts on “Kejuruteraan Elektronik

  1. akubiomed

    Pendapat saya bidang kejuruteraan Elektronik adalah bidang yang mencabar dan bergantung kepada jenis industri yang memberi peluang kerja dengan gaji yang baik dan tidak.

    Selalunya pihak pengurusan adalah terdiri daripada bidang akaun dan pentadbiran yang mempunyai tangga gaji jauh lebih baik daripada lepasan kejuruteraan Elektronik.

    Maaflah kalau saya membangkit isu ini kerana ia berdasarkan pengalaman yang berlaku di industri.

    Reply
    1. hazlan Post author

      setuju bro… aku juga bekas jurusan kejuruteraan elektronik satu masa dulu memang agak payah untuk mendapat gaji yang lebih tinggi… jadi aku ceburkan diri dalam ICT sekarang ni…

      Reply
      1. azrin azman

        nak tanya, course eletrik & elektronik ni susah sangat ke? kalau perempuan yg belajar macam mana ye? skop pembelajaran lebih kepada physic eh?

        Reply
        1. azral

          kursus apa paling susah elektrik ke elektronik ?
          saya dari kolej vokasional, saya ambil kursus elektronik
          dengar2 teknologi elektronik memerlukan kebijaksanaan mats

          Reply
          1. hazlan Post author

            maths memang core dia.. tapi ok jer kalau dah lalui dan biasa dengannya…

            Reply
        2. hidayah

          saya perempuan n saya ambik course eltrik n elektronik , nak cakap susah pon tak nak kate senang pon tak , tapi klau nak ambik course nih kena pandai maths sbb semue subjek ade kira2 , klau yg tak berpa nak pandai maths kena usaha lebih sikit lah .

          Reply
    2. Mie

      Saya dapat tawaran dari poly – Diploma Kejuruteraan Elektronik (Optoelektronik). Puas cari info tentang course ni, lepas ni apa langkah seterusnya jika saya dapat menghabiskan course ni. Degree dalam bidang apa yg related dgn course saya ni ye?. Tkasih.

      Reply
      1. hazlan Post author

        prospek kerjaya:

        – Penolong Jurutera / Eksekutif Teknikal
        – Eksekutif jualan
        – Penyelia
        – Jurutera Penolong Radio Frekuensi (RF)
        – Pereka Teknikal Penolong Sendiri
        – Bekerja dalam bidang berkaitan
        – Kontraktor
        – Jurutera Rangkaian Penolong
        – Penolong Pentadbir Rangkaian

        Reply
    3. matthew

      Sya dalam bidang elektronik kolej vokasional.. tetapi sya ingin menyambung pengajian saya ke bidang kejuteraan kapal terbang.. ada tak pengajian yng menawarkan bidang yng sya nak tersebut..sya telah mendapat sijil diploma dan skm yng bgus…

      Reply
      1. hazlan Post author

        huhhu.. tu kena rujuk tempat2 berkaitan… pakcik google dah try ker?

        Reply
  2. najat

    bidang ni sesuai tak untuk perempuan? sebab saya ditawarkan kejuruteraan elektrik (elektronik) di uitm tapi rasa macam tak confident je nak ambik.

    Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu… jika berminat apa salahnya.. tapi kena rela hadapi risiko bekerja seperti lelaki… perempuan sekarang pun dah hebat2 belaka…

      Reply
  3. syaf92

    bgaimna pluang pkerjaan tuk lepasan kejuruteraan elektronik nie?

    Reply
    1. hazlan Post author

      rasanya untuk zaman ini peluang untuk jurusan ini adalah lebih cerah berbanding satu masa dulu yang hanya bertumpu pada kilang2 elektronik kini banyak syarikat memerlukan kepakaran jurusan elektronik ni… yang pasti seandainya tahu dalam bidang program dan koding dalam elektronik adalah jauh lebih cerah. Sebagai contoh dalam bidang advertising untuk membina billboard elektronik juga syarikat2 yang menjalankan kerja2 di stadium2, jabatan2 majlis bandaran dan pembangunan perbandaran seluruh negeri… dan macam2 lagi.

      Reply
  4. JuNe Jeja

    saya pun dapat kejuruteraan elektrik dan elektronik…harap2 dapat menguasai..Sebab memang betul2 minat

    Reply
  5. Diyana Nabila

    Saya masih buntu nak pilih kejuruteraan apa. Macam berminat dengan elektrik & elektronik. IT pun macam ada minat. @.@ Kejuruteraan kimia dgn mekanik macam dahsyat sangat pulak

    Reply
    1. hazlan Post author

      Agak santai mungkin boleh mengambil bisnes informasi teknologi… kerana peluang ini akan datang semakin diperlukan… sekadar pendapat…

      Reply
  6. fatin

    Saya dapat tawarqn kejuruteraan elektrik dan elektronik uitm…
    Saya takut la…
    Agak2 susah tak

    Reply
    1. hazlan Post author

      yakin boleh… insya Allah… tapi math kena strong la jugak…

      Reply
  7. faiz

    Abg nk tanya sikit… saya dpt kejuruteraan elektronik (kawalan)…
    Saya nk tanya…
    1) bidang ni ade kene mengena dgn IT keee??
    2) apa perkejaan yg sye akan dpt.??.

    Reply
    1. hazlan Post author

      IT ni amat luas kekadang bukan seperti yang kita jangka…. elektronik adalah lebih kepada komponen untuk perkakasan IT antaranyalah… aku pun adalah pelajar jurusan elektronik. kalau diikutkan elektronik bukanlah IT tapi biasanya orang yang belajar elektronik mudah memahami IT. Kalau pasal kerja saya rasa dalam bidang IT tak ada masaaalah walaupun belajar dalam bidang elektronik. terutamayan dalam bidang networking. insya Allah.

      Reply
      1. Siscuba

        Nak tanya pendapat,saya dapat dip elektrik elektronik uitm.tapi saya lebih minat kepada akaun.sekarang pun ade belajar akaun kat form6.bahagian elektrik ni mungkin boleh dipupuk untuk minat.agak agak,perlu ke saya pergi dip ni atau teruskan form 6?subjek yang akan dipelajari subjek ape je ye?terima kasih ????

        Reply
        1. hazlan Post author

          bunyi mungkin boleh dipujuk tu… gayanya ambik je acc tu… tapi terpulang laaa… kalau saya ambik dip elektrik n elektronik ni…

          Reply
  8. ahmad farhan

    Sya dapat 2 tawaran..uitm dan poli… uitm kos business study…poli kos kejuruteraan elektrik n elektronik… sya xtau nk pilih yg mna..sbb dua2 kos tu sya minat…tlg bgi cadangan..

    Reply
    1. hazlan Post author

      memang kedua2nya menggunakan math… cuma BS tumpu kepada perniagaan… memang best… Kej. elek. & elektronik pun ok… cuma bidang ni agak kasar dan mencabar… kalau saya pilih yg kedua ni… sebab biz study bila2 boleh belajar… elektronik adalah kemahiran yang org tertentu sahaja yg berminat…

      Reply
  9. syah

    Saya nak tnya bidang e&e nie nnti bole sambung ke field apa yg lebih specific msa last year nnti.

    Reply
  10. zunnurain

    Betul ke kejuteraan electronic paling susah antara bidang kejuteraan yg lain. ?

    Reply
  11. zunnurain

    Betul ke kejuruteraan electronic paling susah dantara kejuruteraan yg lain ?

    Reply
  12. eman

    sye dtawarkn kursus automasi industri peluang kerjaya oke tak gajinyer mcm mne?

    Reply
    1. hazlan Post author

      oh ok aa tu…. ader member gajinya boleh tahan…

      Reply
      1. bunga

        nak tanye..saya dpt course kejuruteraan sistem elektrik..sama ke mcm course yg anda ambil tu?? susah tak nk blaja.. saya takut laa..byk ke peluang pekerjaan tuk bidang elektrik ni??boleh ke perempuan ambil bidang elektrik ni?? saya ada dengar byk pihak..ada yg kata senang kalau minat dan ada yg kata susah..saya keliru sama ada nk ke tak nak ambil course kejuruteraan sistem elektrik ni..mohon pertolongan..

        Reply
        1. hazlan Post author

          prospek kerjaya:
          Pembantu Jurutera / Eksekutif Teknikal
          Eksekutif Pemasaran
          Penyelia
          Pembantu Jurutera Frekuensi RadioPembantu Pereka teknikal
          Bekerja sendiri dalam bidang yang berkaitan
          Usahawan
          Pembantu Jurutera Rangkaian
          Pembantu Pentadbir Rangkaian
          minat yang penting… belajar tak ada yang senang dik…tapi saya sekarang banyak kepada kejuruteraan komputer… mainframe… dan lain2

          Reply
      2. bukhari berhanuldin

        salam,,
        tumpang tanya,apakah prospek kerjaya utk bidang kejuruteraan elektronik ni?

        Reply
        1. hazlan Post author

          lebih kurang macam ni…
          Pembantu Jurutera / Eksekutif Teknikal
          Eksekutif Pemasaran
          Penyelia
          Pembantu Jurutera Frekuensi RadioPembantu Pereka teknikal
          Bekerja sendiri dalam bidang yang berkaitan
          Usahawan
          Pembantu Jurutera Rangkaian
          Pembantu Pentadbir Rangkaian

          Reply
          1. Muhammad Azhar

            Hrm saya dapat poli kejuruteraan elektronik (komunikasi) di Kuala Terengganu .. Agak-2 kan lepasan diploma boleh cecah gaji berapa ya sekarang ni ? Permintaan perkerja jurusan ni meningkat atau berkurang ya zaman ini ? Dan saya masih di form 6 kelas perniagaan .. Agak-2 mana gaji yg lagi lumayan antara Poli kos yg saya dapat dgan form 6 perniagaan .. Risiko saya tak kesah janji kerja senang nak dapat dan gaji tinggi .. urm plss help me

            Reply
            1. hazlan Post author

              ikut rezeki masing2… tak berani aku nak cakap…

            1. hazlan Post author

              kadang blajar bukan kerana nak keje dan gaji mahal jer.. tapi kadang apa yang kita belajar lain apa yang kita keje… macam aku belajar kejuruteraan elekronik tapi kerja multimedia.. memang tak penah sentuh pun apa yang aku belajar…

            1. hazlan Post author

              bidang berkaitan macam bidang elektronik ni kan banyak cabangnya…cabang2 tu la..

      3. DON

        Salam sejhtra.. Cik. Sy nak tnya skit, Sy skrang nie blajar di kolej vokasional kursus yg sy ambil adalah diploma teknologi elektronik tahun depan sy akan hbis bljar kat kolej nie tpi sy tak tau cara2 nak smbng ke university utk mlnjutkan ijazah dlm bidang yg sama boleh ke sambung ke U atau tak dan terus berkerja ke, tpi sy masih ada mnat utk bljar bdang nie Dan sy tertanya2 pelung pekerja bidang elektronik nie banyak ke kat Malaysia di mana tempat kerja yg terkenal bgi bidang elektronik nie, dan berapa gaji bagi kelulusan diploma nie? Sorry cik bnyak pertanyaan yg dipersoalkan, kerana sy tkut kalau lepas tamat pengajian d KV nak bwt apa dan nak kemana.

        Reply
      4. DON

        Salam sejhtra.. Cik. Sy nak tnya skit, Sy skrang nie blajar di kolej vokasional kursus yg sy ambil adalah diploma teknologi elektronik tahun depan sy akan hbis bljar kat kolej nie tpi sy tak tau cara2 nak smbng ke university utk mlnjutkan ijazah dlm bidang yg sama boleh ke sambung ke U atau tak dan terus berkerja ke, tpi sy masih ada mnat utk bljar bdang nie Dan sy tertanya2 pelung pekerja bidang elektronik nie banyak ke kat Malaysia di mana tempat kerja yg terkenal bgi bidang elektronik nie, dan berapa gaji bagi kelulusan diploma nie? Sorry cik bnyak pertanyaan yg dipersoalkan, kerana sy tkut kalau lepas tamat pengajian d KV nak bwt apa dan nak kemana.

        Reply
        1. hazlan Post author

          waalaikumsalam.. elektronik nie banyak permintaan jgn risau… cuma tangga gaji agak berbeza… kalau sambung belajar pun adalah lebih baik… kalau minat robotik lagi kencang gaji… syarikat oracle banyak penggunaan robotik… gaji pun boleh tahan, kerja pejabat kat rumah jer… minat?

          Reply
  13. faizwan

    saya dapat bidang kejuruteraan sistem elektronik di malaysia japan institute of technology. boleh bagi pencerahan tak mengenai bidang ini ? dari aspek pembelajaran dan pekerjaan kelak ?

    Reply
    1. hazlan Post author

      kerja jgn memilih sangat:
      Antara prospek pekerjaan…
      Pembantu Jurutera / Eksekutif Teknikal
      Eksekutif Pemasaran
      Penyelia
      Pembantu Jurutera Frekuensi RadioPembantu Pereka teknikal
      Bekerja sendiri dalam bidang yang berkaitan
      Usahawan
      Pembantu Jurutera Rangkaian
      Pembantu Pentadbir Rangkaian

      Reply
  14. eyma

    assalamualaikum…saya nak tanya la..saya dpt ijazah kejuruteraan sistem elektronik di utm kl..apa yang dimaksudkan dgn sistem tu ya? saya dpt course ni pun tetiba sbb saya x mohon langsung dlm upu..sebenarnya saya minat kimia tp x dpt..saya risaulah kalau couse ni susah sbb saya kurang minat dgn fizik..macam mana ya ?

    Reply
    1. hazlan Post author

      cuma banyak kira2… tapi fizik lagi penin… kalau tak minat… cuba cebur dalam bidang bioteknologi…

      Reply
      1. Fluffy

        Assalamualaikum sya nak tnya bidang nie brpa range gaji dia ya klu yg biasa2 shja lpas abis graduate nnti? Mksd sya yg palinh rendah. Mohon pnjelasan. 🙂

        Reply
        1. hazlan Post author

          kenapa mesti memilih berapa gaji? bagi aku ilmu bukan utk gaji… duit bukan segalanya… maaf kalau tak sependapat…

          Reply
    1. hazlan Post author

      alamak tak pernah lalui… try google… maaf cik nurul

      Reply
  15. jay

    Salam. Bro, adik perempuan sy dpt ijazah kejuruteraan elektrik (sistem kuasa), agak2 susah sgt ke course tu? ada ke perempuan yg ambil course tu? Terima kasih.

    Reply
    1. hazlan Post author

      peh dia minat ke? kalau minat tak der masaalah…biasalah belajar susah senang… ada orang boleh bawak walaupun tak pernah jumpa… ada orang tak boleh… ikut situasi sendiri kalau perempuan ada yang ambil tapi tak laa ramai…

      Reply
  16. kur

    Sya lepasan dip e&e dri poli,jika ingin melanjutkan pelajran course yg mne perlu sya ambil.

    Reply
    1. hazlan Post author

      mohon petunjuk daripada tenaga pengajar… mereka lebih arif kepada perkara yang terkini…

      Reply
  17. Hh

    Salam..saya sekarang tgh belajar degree first year electronic engineering..bidang ni boleh x saya kerja dkt kapal?

    Reply
  18. baby

    salam . saya seakan dipaksa utk mnggmbil kos ni di poli , dan saya takut dgn kiraan math kerana minat sy sejak dlu lagi ialah dlm bidang separa perubatan . tetapi ats permintaan keluarga sy cuba utk redha dn mncuba sesuatu yg baru , adakah sy bole menguasai subjct ini wlaupun sy tidk ada bsic ??? :'(

    Reply
  19. CikDott

    salam.. saya baru je abis diploma electronic communicationcommunication dengan jayanya.. bagi saya, susah senang tu dari kita sendiri yang penting ada niat dan usaha.. amik je electronic..pastu sambung electonic medic..huhuh

    Reply
  20. sha

    assalamualikum.. tumpang tanya course ape yang berkaitan dengan cipta cipta alat then boleh bukak bisnes sendiri?

    Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu… kalau nak kreatif cam tu tak ada rasanya kat malaysia ni.. kat luar negara ada tak silap… tapi boleh buat tu walaupun tak ada idea pada awalnya…

      Reply
    1. hazlan Post author

      salam.. antaranya adalah…Jurutera Jentera Dan Perkakas Perindustrian, Jurutera Kuasa Nukleur, Jurutera Pemanasan, Pengalihanudara, Penyamanan Udara Dan Penyejukan, Jurutera Kenderaan /Otomotif, Jurutera Mekanik/Aeronautik, Jurutera Marin.

      Reply
  21. mohd hothzani othman

    Salam….

    Saya mohon pendapat tuan Hazlan, anak saya berminat melanjutkan pengajiannya di politeknik, yang mana paling baik dan sesuai dari segi peluang kerjpada masa kini samada dalam bidang kejuruteaan mekanikal ataupun kejuruteraan eletkrik/eletronik..

    Mohon tuan dapat memberi sebarang idea sebagai pandungan untuk kami membuat keputusan…

    Reply
    1. hazlan Post author

      waalaikummussalam… kalau diikutkan ICT paling banyak cabang… kalau saya pilih antara 2 automotif ataupun ICT… automotif banyak saingan tapi sangat diperlukan… ICT kene pandai memilih… multimedia, teknikal atau programmer… tengok pada kelebihan dan kekurangan anak tuan…

      Reply
  22. mohd hothzani othman

    Salam tuan Hazlan,

    Mohon tanyakan pendapat mengenai perbandingan antara 3 bidang berikut :-

    1) Kejuruteraan Eletrikal/Elektonik
    2) Kejuruteraan Mekanikal (Automotif)
    3) ICT.

    Anak saya dalam proses dilema utk memilik bidang utama untuk permohonan ke Politeknik.
    Mohon jasabaik pencerahan perbandingan antara ke tiga-tiga tersebut daripada pihak tuan…..

    tq

    terima kasih

    Reply
    1. hazlan Post author

      waalaikummussalam… kalau diikutkan ICT paling banyak cabang… kalau saya pilih antara 2 automotif ataupun ICT… automotif banyak saingan tapi sangat diperlukan… ICT kene pandai memilih… multimedia, teknikal atau programmer… tengok pada kelebihan dan kekurangan anak tuan…

      Reply
  23. kamarov

    Salam tuan, saya ada diploma kemahiran malaysia(DKM) dlm bidang computer networking, apakah peluang pekerjaan selain technician dan pembantu jurutera network computer?.

    Reply
  24. Kamarov

    Salam tuan, kalau ambik diploma dlm bidangcomputer networking boleh kerja apa selain juruteknik?. agak2 berapa gaji basic?

    Reply
    1. hazlan Post author

      salam..tak yah pikir basic.. pikir ada pelajaran pasti ada jalan kejayaan.. insya Allah… janji ada kemahuan..

      Reply
  25. faris

    Cuba terangkan skit pasal kejuruteraan elektronik dan elektrik ning tak brape paham

    Reply
    1. hazlan Post author

      try google search dulu… insya Allah akan dapat tu nanti

      Reply
  26. Mr.Rie

    Ce trang skit macammne kerjaya sya klu ambik diploma e&e ning .
    Sbb risau mse dpan

    Reply
    1. hazlan Post author

      masa depan e&e tak akan mati… cuma kena upgrade pengatahuan

      Reply
  27. Ilia

    salam. Sya lpsn spm, saya dpt tawaran kejututeraan EE di uniten. Sy nk tnya samada bagus atau tidak? Sebab course yg saya dpt tu asasi..

    Reply
    1. hazlan Post author

      teruskan sahaja.. kalau ianya minat sendiri

      Reply
  28. syamil

    as salam..tumpang tanye abg..saya dpt twrn kos kejuruteraan elektrik dan elektronik(marine)…kos ni mcm mne yew bang??..peluang pekerjaan, kerjaya, gaji??

    Reply
  29. SYAQ

    Salam .hrini sy bru dpt kptsan upu n sy dpt kos ni sy mnt mtematik n fzik cume sye x thu plak yg x ramai prempuan ambik kos ni.sbbkn itu sy rse x brani.jdi sy nk tnye adkh gol ppuan terpinggir ckit.huhu just asking klu ye sy kne matrik la jwbnye

    Reply
  30. Husini

    As salam
    Bidang kejuruteraan elektronik ni boleh x dijadikan bisnes? Sye mnat dngan perniagaan,sye bru dpt tawaran kos 2 dri utm..bolehka??

    Reply
    1. hazlan Post author

      boleh jer… ada modal buat la biz pemasangan billbord digital… sebagai contoh… kerana ianya banyak menggunakan elektronik dan elekrtikal.. termasuk it… atau rekacipta sendiri produk yang sesuai…

      Reply
  31. aremYr

    assalamualaikum … sy dpt dua tawaran course yg sama,,dip kejuruteraan elektronik di JMTI dan dip kejuruteraan elektronik di poli premier..antara dua institusi tuu JMTI DAN POLITEKNIK PREMIER,yg mna lagi okey ye?mohon pandangan..

    Reply
    1. hazlan Post author

      saya prefer JMTI… tapi kalau poli senang dapat keje kat gomen… kalau JMTI saya kurang pasti…

      Reply
  32. fariel danial

    Salam bang sye dpt tawaran dlm diploma tek kej elektronik kt jmti …sye nk tnye pendapat psal peluang kerjaya jika sye menceburi bidang ini..,dan ape beza antara kejuruteraan dan tek kejuruteraan…tq

    Reply
    1. hazlan Post author

      huhuu tahniah… belajar elok2… bezanya cara kerja dan cara belajar tu memang la… tapi tek kejuruteraan adalah lebih rumit tak silap

      Reply
  33. nora

    Sye ditawarkan jurutera elektronik bahagian komunikasi.. apakah tawaran pekerjaan dan bagaimana potensi kerjaya dlm bidang nie??

    Reply
    1. hazlan Post author

      komunikasi besar.. tidak bergantung pada talipon mudah alih sahaja, stesen radio,tv,satelite,atur,networking (fiber channel) dan lain2 perlukan bidang ini…

      Reply
  34. Asyraf

    assalamualaikum, aq dpt course kejuruteraan elektronik komputer di politeknik. kt sini sye ada beberapa soalan, maaf ye.
    1. kalo sye ambil course ni, ada peluang utk beljar programming x?
    2. sbb course ni tumpukn pada hardware, peluang-nya tinggi x?
    3. kalo blh, tlg list-kn pekerjaan utk lepasa cos ni.

    thanks, bruh..

    Reply
    1. hazlan Post author

      fuh banyak soalan tu… mudahnya adalah… elektronik juga ada coding dan programming macam c++, tidak semata componen atau hardware, list pekerjaan boleh masuk bidang IT dan elektronik atau mana2 yang berkaitan… nama bidang bergantung pada pilihan sendiri… biasanya lebas grad jawatan technical engineer tu biasa…

      Reply
  35. Tengku Hafiz

    Salam. Lebih baik ambi kejuruteraan elektrik je ke atau kejuruteraan elektrik dan elektronik. Apa beza? Mksh.

    Reply
    1. hazlan Post author

      beza elekrik bahan utama… elektronik komponen

      Reply
  36. Izzati

    Salam.. Course elektronik komunikasi nie ade addmath tak?? Saya addmath kurang..tp fizik saya c+ je..

    Reply
    1. hazlan Post author

      math biasa2 jer… lainla ambik master…rasanya ada

      Reply
  37. kamal

    assalamualaikum..saya nk tnya…saya ad DPT tawaran Kos kejuruteraan elektronik (komunikasi). tpi saya agak takot kerana saya ad rabun warna sedikit. bolehkah saya sambng dlm bidang ini. setrusnya adakah bidang ini berkait dgn rabun warna

    Reply
    1. hazlan Post author

      saya pun ada rabun warna sedikit… ambil juga bidang elektronik… setakat ni alhamdulillah… habis juga saya belajar dan dapat juga pekerjaan yang berkaitan

      Reply
      1. Blind

        Untuk sambung degree saye tengok syaratnye tak bleh buta warna utk electronic n electrical engineering…… adakah saye tak bleh sambong degree slepas dip. sbb tak lepas syarat tu ? Ataupun syarat tu tak pandang ktk nk masok / apply ? Saye rabun warna juge .

        Reply
      2. Blind

        Untuk sambung degree saye tengok syaratnye tak bleh buta warna utk electronic n electrical engineering…… adakah saye tak bleh sambong degree slepas dip. sbb tak lepas syarat tu ? Ataupun syarat tu tak pandang ktk nk masok / apply ?

        Reply
        1. hazlan Post author

          hmm… tak tau la.. macamana tapisan tu nanti… but kalau yakin boleh buat why not… tak cuba tak tau

          Reply
  38. zam_waniey

    Salamm . Saye baru-2 nie ditawarkan ke politeknik . Kos kejuruteraan elektronik komunikasi . Dengar agak sukar . Macam saye tak ambik fizik n addmath . Math pun c+ . Agak-2 nye patut ke saye ambik kos nie ? .

    Reply
    1. hazlan Post author

      bukan sukar… mencabar jer… kene minat math…

      Reply
  39. tiqahh

    Assalamualaikum.Saya ada dapat tawaran ke politeknik and dapat kos Kejuruteraan Elektronik(Komunikasi).Agak2 peluang cerah tak?apakah pekerjaan yang boleh diceburi oleh saya jika saya ambil bidang ni eh?mohon penjelasan.Terima kasih:))

    Reply
    1. hazlan Post author

      insya Allah ada peluang cerah… banyak permintaan tu nanti…

      Reply
  40. han

    salam..sy dapat diploma kejuruteraan elektrik di poli konven..sedara mara heboh kate susah..course ni mmg 100% teori ke ?? dan sy ni spm kos sastera je , agak2 boleh bawak x ?

    Reply
    1. hazlan Post author

      tak silap 50% teori 50% praktikal… poli mesti ada praktikal… semua menda susah kalau tak tau… tapi kalau dah minat yang susah jadi senang… walaupun dah tau, bila betul2 kerja ianya tak semudah yang di sangka… ia bergantung pada pengalaman.

      Reply
  41. Nat

    Salam, nak tnya. Antara f6 dan dip. Kej. E&e , mana patut sy pilih? Minat saya dalam e&e ni boleh lah dalam 50% . Tpi klu sy teruskan f6, sy xda hala tuju. Bgi pendapat ?

    Reply
    1. Nat

      Sy ambil maths m , eko n sains sukan dalam f6. Agak2 bidang apa blh sy ceburi nti lepas tamat f6 ?

      Reply
      1. hazlan Post author

        macam belum ada minat dalam sesuatu bidang lagi jer… cuba business sains com.

        Reply
  42. han

    salam . sy ni baru mendpt tawaran dip engin electrik , rasa2 abg seorg lulusan spm vokey layak ke ambik course itu ? dan sy dpt course ni di poli jd course ni masih 50 teori 50 pratikal ?

    Reply
  43. Sya

    Assalamualaikum bang,,,sya dapat tawaran diploma kejuruteraan elektrik di politeknik johor,,sya tak thu nk terima atau tak tawaran ni..sbb sya minat nk jd jurutera marin..klau sya terima tawaran ni,,bleh ke sya smbung degree kejuruteraan marin?

    Reply
    1. hazlan Post author

      try tunggu dulu kejuruteraan merin… sebab bila tak minat nanti merugikan masa jer… lainlah kejuruteraan merin tu memang tak dapat…

      Reply
  44. nd irfan

    assalamualaikum ,, saya dpt tawaran kejuruteraan elektrik dan elektronik ,, so, math sya masa SPM baik tp fizik sya agak mmuaskan ,, rasa2 sya mmng bole ka dngn kos tu ? thanks

    Reply
    1. hazlan Post author

      boleh jer… dulu saya fizik pun agak memuaskan.. gud luck

      Reply
  45. Fifi

    Salam.. adik saya dpt tawaran kejuruteraan elektronik(komunikasi).. sye nk tnye course ni ade related x dgn IT?? Sbb minat adik saya lebih kpd IT mcm programming and coding.. mohon pencerahan secepat mungkin.. tima kasih

    Reply
    1. hazlan Post author

      IT tu luas… ada related tapi ianya mencabar… elektronic juga ada coding… bukan board semata2 mata…

      Reply
  46. am

    Assalam.. nk tanya .. saya baru2 ni dpt tawaran kejuruteraa elektronik (kawalan).. banyak ke peluang perkejaan yg related dgn course ni ye.. saya agak berminat dgn kos ni.. tp agak risau.. apakah pekerjaan yang boleh diceburi oleh saya jika saya ambil bidang ni?? maaflah kalau bertanya bnyk ye.. just risau..

    pls reply ASAP…

    Reply
    1. hazlan Post author

      prospek kerjaya:

      – Penolong Jurutera / Eksekutif Teknikal
      – Eksekutif jualan
      – Penyelia
      – Jurutera Penolong Radio Frekuensi (RF)
      – Pereka Teknikal Penolong Sendiri
      – Bekerja dalam bidang berkaitan
      – Kontraktor
      – Jurutera Rangkaian Penolong
      – Penolong Pentadbir Rangkaian

      Reply
  47. amm

    Assalam.. nk tanya .. saya baru2 ni dpt tawaran kejuruteraa elektronik (kawalan).. banyak ke peluang perkejaan yg related dgn course ni ye.. saya agak berminat dgn kos ni.. tp agak risau.. apakah pekerjaan yang boleh diceburi oleh saya jika saya ambil bidang ni?? maaflah kalau bertanya bnyk ye.. just risau..

    pls reply ASAP….

    Reply
  48. Danish

    Salam… sy ni dpt dip kejuruteraan elektronik di kktm pj…. agak2 bnyk tak bab2 mengira dan pasal fzik dlm kos nie…. sy fzik c+ je… addmth pun d je….huhuhu

    Reply
    1. Danish

      Salam… sy ni dpt dip kejuruteraan elektronik di kktm pj…. agak2 bnyk tak bab2 mengira dan pasal fzik dlm kos nie…. sy fzik c+ je… addmth pun d je….huhuhu

      Reply
    2. hazlan Post author

      rajinkan diri.. alhamdulullah dah dapat tu kira ok tu..

      Reply
  49. Shafiq

    salam . saya okay dalam Math and Fizik . tapi dlm addmath mmang susah saye nak catch up . so saya apply Dip Kjuruteraan Mekanikal and Dip Elektronik ( kawalan ) . nnt bidang kerje ape2 yg sy boleh dpt ? sbb lps dip nak direct ambil degree Insyallah

    Reply
    1. hazlan Post author

      bidang kerja boleh di pikir kemudian.. letch.. pun nanti ada bgtau kang bidang keje tu..

      Reply
  50. Farid

    Salam. Saya dah habis sijil computer networking. Sekarang nak sambung diploma kej. Elektronik(computer) di politeknik dan minat. Cumanya saya agak lemah dgn math.. Kos ni memang banyak kira2 dan math, addmath? . dan masa spm kos sastera.

    Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu.. tu kena kecap lebih dgn cari cara yang terbaik.. kalau dah minat buat apa pun semua boleh biasanya..

      Reply
  51. Farid

    Salam. Saya dpt diploma kej. Elektronik komputer.. kos ni mmg byk kira2, matth , addmath atau basic math saja?. Sbb sy agak lemah dlm math.. lgipun spm kos sastera.

    Reply
  52. syahirah

    Salam, saya dpt dip kejuruteraan elektronik (kawalan). Saya tak ada basic fizik tapi boleh ke saya amik course ni?

    Reply
  53. Ahmad

    Kalau kejuruteraan elektronik boleh kerja bidang IT mcm network engineer etc?. Kalau programming/koding tu mcm mana. buat software ke? Atau koding utk board.

    Reply
    1. hazlan Post author

      bergantung dengan cara pembelajaran dgn dgn siapa yang mengajar.. kalau saya dua2 buat..

      Reply
  54. maiysari

    Salam sejahtera. Saya dapat kos dip.kejuruteraan elektr nik (komunikasi) di poli. Ramai cakap kalau takde addmath yg mantap bljar separuh jln jer, pastu dah xbole go on. Sy kelas sastera n x ambik addmath. Macam mana nie? Tolong sy

    Reply
    1. hazlan Post author

      ikut diri sendiri jgn ikut org… kalau ikut org sampai bila pun tak belajar… tu aku la… tapi kalau saudara/saudari rasa takut dan tak boleh kecap cari kos lain yang sesuai.. grafik contohnya.

      Reply
  55. Secret

    Salam, sy nk tnya pndpt. Sy bru dpt tawaran dip teknologi kejuruteraan elektronik di jmti. Agak2 kos ni ssuai x utk prempuan? Payah ke tidak?

    Reply
    1. hazlan Post author

      ramai jer pempuan yang ambik.. kalau berminat apa salahnya

      Reply
  56. farihin

    bidang kejuruteraan elektronik ni bleh ke tukar ke elektrik?? Kalau dh amik bidang elektronik masa ijazah nanti tapi dalam master bleh ke tukar course ke kejuruteraan eleketrik atau elektrik dan elektronik?

    Reply
    1. hazlan Post author

      bergantung… baik tanyakan perkara nie pada yang menawarkan tu…

      Reply
  57. msyfq

    Sye ditawarkan kos kejuruteraan elektronik (komunikasi).. apa dia komunikasi tu? apa beza dia dgn yg lain tu… apakah tawaran pekerjaan dan bagaimana potensi kerjaya dlm bidang nie??

    Reply
    1. hazlan Post author

      komunikasi meluas… bukan pada hanphone semata… harap tanya pada pihak yang menawarkan tu…

      Reply
  58. Nora

    As Salam.
    Nak tanya apakah bidang kejuruteraan elektrik dan elektronik ni ada prospek did Malaysia dlm masa 5 thun akan dtg ? Tk

    Reply
    1. hazlan Post author

      tak tau laa tu… maaf saya bukan totally pun mentelaah bidang ni… insya Allah ada… tu.. dilihat ianya dah sebagai keperluan dunia moden sekarang ni..

      Reply
  59. adila subri

    Salam..sye nk tnye pendapat ni. Sye dpt tawaran politeknik konvensional kos kejuteraan elektrik dan elektronik.Sye seorang perempuan dan saye amik klas katering mse sye form 5 dlu dan tk amik mata pelajaran fizik. Ramai ke tak perempuan yg amik kos kejuteraan elektrik dan elektronik ni?

    Reply
    1. hazlan Post author

      kalau ikutkan ada jer perempuan yang ambik kos ni… maaf berapa ramai tu tak pasti

      Reply
  60. aya

    saya fresh graduate kos elektronik komunikasi dri puo. mmg agk ssh ye prmpuan nk dpt kerja ? nk tnya kita krja ni kita blaja bnda baru yg brkait ngn kerja or kerja bnda yg dh kita blaja time di poli dulu maaf ayat berbelit ? doakan dpt krja cpt ?

    Reply
  61. Ilhan

    Hi.. amek je kos ni, byk peluang pekerjaan. Macam contoh saya dulu ambil kej. elektronik(komputer) dkt polisas. skrg keje sbg it engineer. gaji pon bole tahan and keje pon best tapi atas minat masing2 lah. Paling best keje onsite jaga server dekat dubai, seoul, tokyo and manila. tapi ni kerja under It(information tech) bukan electronic. tapi dri course ni bole keje mcm2. So, bljr je.. pointer rendah takpe sbb course engineering ni mmg susah, tapi majikan x tengok pon pointer tu. sekian 🙂

    Reply
    1. MAHANI

      WAHHH BAGUS NI ..ANAK AKAKPUN DPT KOS NI TP TAK TAU N K AMBIK KE X….TGH PIKIR2 ..

      Reply
      1. hazlan Post author

        semoga dapat yang terbaik untuk anak akak… insya Allah

        Reply
  62. FV

    Alhamdulillah 3 minggu lepas sy dh habiskan study dlm degree electrical n electronic engineering. Sekarang sedang sibuk mencari kerja huhu

    Reply
  63. yang sai khap

    saya baru je lpas grad dip elektronik di poli. boleh ke kalau sye smbung degree sc (fizik) di ipta…. mohon penjelasan…

    Reply
    1. hazlan Post author

      tak dapat di pastikan kalau bidang berbeza.. boleh terus hubungi IPTA yg terbabit…

      Reply
  64. Muiz

    Sistem elektronik (utm) dgree
    Kos ne ap perluang kerja ye?
    Mhon pencerahan

    Reply
    1. hazlan Post author

      boleh google jer rasanya dah sekarang maaf tak dapat nak senaraikan… ada saya share pada komen2 sebelum ni tak silap…

      Reply
  65. wan

    saya runsing nak ambik course electric power ke electronic, dua2 pun minat tp kalau ikut instinct lebih kpd power. apa pendapat saudara? yg mana lebih menjamin peluang kerjaya di masa akan datang?

    Reply
    1. hazlan Post author

      kedua2 bidang ni pun agak mencabar… rasanya biar lebih kepada mana yang kita pro dan minat…

      Reply
  66. Coco

    Saya ada diploma elektronik.layak ke saya apply jawatan juruteknik elektrik di jkr?

    Reply
  67. azral

    saya dari kursus elektronik tumpang tanya? tugas mana lebih critikal dan susah elektronik ke elektrik
    #MOHON PENJELASAN YANG TEPAT TIRIMA KASIH

    Reply
    1. hazlan Post author

      time kritikal sama kritikal… pengalaman yang membezakan…

      Reply
  68. Nurul amani

    Saya skrg study kat poli dlm bidang elektrik dan elektronik.baru sem 3.banyak rintangan lagi nak lalu.bagi saya susah senang course ni depend kt diri memasing.saya sbgai prmpuan masuk bidang ni best ja rasa sebb minat saya memang dlm bidg elektrik.yg buat saya pening pusing skrg ni.ada sedara suggest ambik sijil wireman &chargeman lepas habis diploma ni.sijil ni ambik masa around 3 years.kalau continue dgn degree dlm bdg elektrik pon 3 thun jugak..boleh sesiapa tolong bg pencerahan pasal sijil ni??.

    Reply
    1. hazlan Post author

      tq info… sijil wireman & chargeman ni nilainya besar… boleh buat duit cara sewaan pada lain2 company tapi kena buat betul2 jgn main tipu2… laku amat sijil ni… di sarankan sangat

      Reply
  69. Shahar

    Assalamualaikum encik hazlan , sye ditawarkan degree in electronic telecommunication .

    1) mohon pencerahan prospek pekerjaan utk bidang berkenaan

    2) mohon pencerahan beza antara telecommunication dengan communication

    Reply
    1. hazlan Post author

      aduh… cam esei lapulak…. maaf boleh google jer tu…

      Reply
  70. Chae S.A

    Sy dpt course ne. Tp ada yg ckp perempuan x sesuai tuk course ne. Betulkah? Atau trserah kpd diri sendiri?

    Reply
    1. hazlan Post author

      ok jer… derang jeles la tu… belajar utk diri sendiri dan kerana Allah, kita bukan belajar untuk diorang pun..

      Reply
  71. Sayasedih

    Assalammualaikum tuan ..mohon pendapat . Sy graduan dip teknologi mekanikal gas . Plan nak smbong blaja . Fmily galakn buat degree tp klau bole dekat area rumah . Ade survey course kejuruteraan teknologi elektikal dan elektronik … lari jaoh sgt dr yg sy belajar dlu . Pd pendapat tuan mcm mne . Nak teroz kn atau tidak ?? 🙁

    Reply
    1. hazlan Post author

      teruskan blaja…blajar kerana Allah, bukan utk diri sendiri… ikut cara ulamak dulu2, mencari ilmu jauh2… melainkan memang tak dapat tinggalkan rumah lansung pasal ada hal yang tak dapat di elakkan… pandangan saya sahaja.. selebihnya bergantung pada diri sendiri… insya Allah ada jalannya tu…

      Reply
  72. Alya

    Assalamualaikum encik, saya mendapat tawaran kejuruteraan elektrik mekatronik dan kejuruteraan kimia. Dua2 saya minat. Kalau encik, encik pilih yang mana? Mekatronik ada peluang ke dalam Malaysia?

    Reply
  73. AKMAL

    NAK TANYA AKU DARI KURSUS ELEKTRONIK DIPLOMA, AKU MAHU SAMBUNG BELAJAR IJAZAH DAN MENGAMBIL KURSUS LAIN IAITU ELEKTRIK BOLEH TAKK??

    Reply
  74. AKMAL

    ENCIK ANTARA ELEKTRIK DAN ELEKTRONIK YANG MANA LEBIH BAIK? BERIKAN PENDAPAT ENCIK AND BAGI ENCIK LAAAA

    Reply
    1. hazlan Post author

      banyak lagi barang elektronik yang boleh di baiki selain tv dengan radio… mesin2 pun banyak sistem elekronik, telefon, lift dan macam2 lagi…

      Reply
  75. amin

    peluang pekerjaan antara elektik and electronik yg mana bergaji tinggi pada pendapat abang

    Reply
    1. hazlan Post author

      nak gaji tinggi kena pengalaman tinggi gak… kalau fresh grad biasalah ikut market..

      Reply
  76. hafiz

    Pada pendapat abang peluang pekerjaan apa besar peluang pekerjaannya elektrik ke elektronik, pada pendapat abbang laa
    Berikan pendapat abang

    Reply
    1. hazlan Post author

      apa bidang sekali pun pastikan mendapatkan pengalaman yang maximum baru peluang kerja tu banyak… insya Allah

      Reply
  77. Dion Mu

    Hai. Math sy C jer time SPM 🙁 ok tak sy apply computer science? risau yg mengulang balik gara2 math ;( memang tak da course lain da yg sy minat CS jer

    Reply
    1. hazlan Post author

      cuba la cs tak bnyk sgt pasal math pun… more pada hardware pun ok gak

      Reply
  78. Nur

    Apa pendapat abg antara dip kejuruteraan elektronik komunikasi & dip teknologi digital mana lgi releven utk perempuan bgi masa akn dtg? Peluang kerjayanya mcm mne?

    Reply
  79. luqman

    Salam. Saya sdg belajar IT dan baru je dapat tawaran dip eng Elektronik kawalan. Pendapat cik teruskan study IT or ambik tawaran baru tu?

    Reply
    1. hazlan Post author

      teruskan IT… kerana cabang IT lagi meluas besar… bukan bermakna eng elektronik tak bagus… cuma takut tak larat nak bawak jer nanti..

      Reply
  80. Haikal

    Bang nak tanya boleh ke bidang ELEKTRONIK kerja bidang IT
    #MOHON PENJELASAN YG LEBIH MENDALAM

    Reply
    1. hazlan Post author

      boleh jer… aku pun dari elektronik ke bidang IT dan Multimedia…

      Reply
  81. Hafiz

    Bang adakah peluang pekerjaan bidang elektronik sangat sikit berbanding elektrik

    Reply
  82. Aizat

    BANG BERDASARKAN PENGALAMAN ABANG BIDANG ELEKTRONIK NII ADAKAH PELUANG PEKERJAAN NYA CERAH DAN BOLEH KE BERGAJI LUMAYAN LEBIH KURANG SAMPAI RM3000

    Reply
    1. hazlan Post author

      Boleh capai lebih lagi… kalau keje bagus.. inisiatif diri ada.. rajin… bijak… kerana pangkat dah naik dari teknikal kepada tahap pegawai.. insya Allah..

      Reply
  83. HALIM

    BANG PADA PANDANGAN ABANG LA KAN SAYA NAK BERTANYA KEPADA ORG BERPENGALAMAN SEPERTI ABANG, OLEH KERANA DULU ABG AMBIL COURSE ELEKTRONIK. SAYA NAK TANYA BERAPA AGAK2 GAJI JURUTERA ELEKTRONIK KETIKA HABIS DIPLOMA IAITU MEMEGANG SIJIL DIPLOMA BERAPA AGAK NYA GAJI NYA
    SEKIAN

    Reply
    1. hazlan Post author

      zaman zaya tahun 1995 start keje gaji diploma elektronik sekitar RM 800 hingga RM 1100.00 basic jer, zaman ni tak tau la dalam RM 1600 dan keatas mungkin… kalau kilang lain sikit agak murah tapi alaun bnyak… dari cerita kawan2 yang keje kilang la… sya tak ada pengalaman keje kat kilang…

      Reply
  84. HALIM

    BOLEH HIDUP KE KALAU PEGANG DIPLOMA ELEKTRONIK BAB SAYA MENDAPATI ABANG SAYA SUSAH MENDAPAT GAJI YANG MEMUASKAN

    Reply
    1. hazlan Post author

      gaji yang memuaskan mean ada keje kan? soal gaji rezeki masing2… ada org spm jer gaji macam PHD… ada org ada Master gaji SRP jer… memang ada berlaku..

      Reply
  85. Eja

    Nak Tanya saya nak apply kolej vokasional utk adik lelaki saya.terdapat 3 kursus yg dia minat tapi kami x tahu buat keputusan yg mana sesuai.
    1) teknologi elektrik
    2) teknologi elektronik
    3) sistem pengurusan pangkalan data Dan aplikasi web
    mohon penjelasan utk kami membuat keputusan

    Reply
    1. hazlan Post author

      yang no 3 ni aman skit tapi kena pick up laa… gaji lumayan… boleh buat freelancer…

      Reply
  86. Muhd aiman

    SORRY BANG NAK TANYA, SAYA SEKARANG TENGAH BELAJAR KURSUS ELEKTRONIK BOLEH KE HABIS DIPLOMA SAYA KERJA BIDANG IT.

    Reply
    1. hazlan Post author

      waalaikumsalam…bergantung pada rezeki..insya Allah, saya pun dari elektronik tapi keje bidang IT…

      Reply
  87. Muhd aiman

    Kalau abang dari bidang elektronik, ada ke guna mana2 sijil untuk bekerja sebagai jurutera IT?

    Reply
  88. aiman

    Bang saya pening la ADAKAH JURUTERA ELEKTRONIK BANYAK PERMINTAAN DAN SAYA ADA LAGI SATU SOALAN KALAU SAYA BELAJAR BIDANG ELEKTRONIK BOLEH KE SAYA JADI JURUTERA TELEKOMUNIKASI, ABANG TOLONG BALAS SAYA RISAU TENTANG MASA DEPAN SAYA

    Reply
    1. hazlan Post author

      ada jer permintaan insya Allah tapi kena banyak bersaing dengan junior atau senior yang lain… jawatan atau bidang2 berkaitan insya Allah.. semua orang risau dalam bidang masing2… di mana ada kemahuan di situ ada jalan.. insya Allah

      Reply
  89. Aiman

    Bang boleh ke saya bekerja bidang IT hanya memegang diploma jurusan elektronik dan adakah bidang IT ini memerlukan mana2 sijil yg lain?

    Reply
    1. hazlan Post author

      sekarang tak pasti la tapi masa aku dulu guna pengalaman jer… lagi pun bergantung pada company jugak… kalau pandai bercakap masa interview lepas le.. ada basic dah cukup… cuma IT ni nak naik agak lambat kena tukar2 kerja.. bukan stay satu tempat..

      Reply
  90. Amirul

    Bang skrg sy dah semester 2 bhgian elektronik komunikasi ni tp tak tahu la stil takleh go on takleh nk pegi kos ni minat tu kurang ada sbb kos ni mmg susah kalau org tkde baSic add math , fizik semua . Pendapat abg mcm mne adakah sy patot teruskan ataupon tukar bidang atau berhenti

    Reply
  91. Haiza

    Sy pljr final year dlam kos eltronik komputer .. Dgn keadaan negara skrang ni .. Patut kah sy smbung ijazah atau bkerja cari pgalaman ..? Buntu ?

    Reply
    1. hazlan Post author

      ada kemampuan belajar jer atau belajar sambil bekerja… kurang kemampuan bekerja la dulu… pengalaman amat penting juga sekurang2nya setahun…

      Reply
  92. Ameir

    Boss tanye untuk market kerja zaman sekarang kan, which one better? elektrik ke elektronik?? sebab saya tengah pikir mane satu nak amek untuk sambung ke degree insyaAllah

    Reply
  93. Ameir Afiq

    Kalau market kerja zaman sekarang ni lebih kearah elektrik ke elektronik?? tapi rezeki tu milik Allah kan.. ni just nak tau je sebab nak decide which one nak amek untukk degree

    Reply
    1. hazlan Post author

      tu tanya diri..aku tak leh nak sajes apa2… true ada rezeki tak kemana..

      Reply
  94. aiman

    sy nk tnya mana lgi bagus antara dip teknologi elektrik (kuasa) dan pearson btec level 5 hnd diploma in electronic engineering ..course ni dri kktm
    minta pendapat yg mana lbih bgus untuk smbung blaja oversea

    Reply
    1. aiman

      MIKROELEKTRONIK – DKM
      ROBOTIK & AUTOMASI – DKS
      PENGUKURAN ELEKTRONIK & KAWALAN – DKC
      TRANSMISI DATA & RANGKAIAN – DKR
      SISTEM TERBENAM – DKE

      mana yg paling dikehendaki

      Reply

Leave a Reply to budakserius Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *