bagaimana tema wordpress bekerja-infografik

By | February 7, 2011

Tema WordPress memerlukan beberapa fail untuk bekerja dan menjalankan tugasnya sebagai pemapar laman sesawang, antaranya adalah seperti header.php, home.php, sidebar.php dan lain2 koding dari sebuah tema WordPress yang dibahagikan untuk menjadikan berbagai fail. Di antara kita mungkin menggunakan WordPress untuk masa yang lama, tetapi pernahkah kita pernah bertanya dan berfikir bagaimana sebuah tema WordPress bekerja atau Bagaimana struktur dari suatu tema WordPress itu sendiri?

Joost de Valk telah mencipta infographic menarik dan lengkap untuk menjelaskan anatomi tema WordPress. Ianya hanya menjelaskan cara kerja tema wordpress untuk blog kita.

Mari lihat dan teliti infografik ini:

35 thoughts on “bagaimana tema wordpress bekerja-infografik

  1. Pingback: Tweets that mention bagaimana tema wordpress bekerja-infografik -- Topsy.com

  2. Azree

    Perkongsian yang menarik, lagi menarik kalau diMelayukan, huhu

    Lepas ni bolehlah kite ramai2 buat theme wordpress. Berkampung 2 hari, hasilkan tema percuma untuk blogger. Locally made

    Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu… terasa juga nak melayukan cuma rasanya sekarang dah ramai yang paham BI jadi tak la jadi niat tu… cuma mungkin akan datang nak godek juga ke bahasa melayu…. apapun terima kasih pada yoast.com

      Reply
    1. hazlan Post author

      huhuhu… rujukan ringkas dan mudah paham… manalahtau satu ari nanti nak buat themes wordpress sendiri macam bro etomyam…

      Reply
  3. Ali ridha

    sejak pertama kali guna wordpress pada tahun 2008.
    semakin hari aku rasa cukup selesa.nak edit buka
    single.php , page.php , header.php dan index.php.

    semua aku letak ikan.jadi tak pening sangat
    masa guna blogspot.mungkin aku dilahir untuk
    terus rasa cinta pada wordpress.heeeee…
    Ali ridha´s last blog post ..Konspirasi krisis mesir

    Reply
    1. hazlan Post author

      peh bro.. indah kata2 tu… kelebihan wordpress kalau tak tau google je… pasti macam2 trick ada…

      Reply
  4. Ali ridha

    plugin atau dalam bahasa melayu panggil pemalam.
    memudahkan aku menguruskan blog wordpress self-host.
    semakin banyak syarikat penggunakan wordpress ni.
    walaupun wordpress hanya sumber terbuka khas
    untuk bina blog.
    Ali ridha´s last blog post ..Konspirasi krisis mesir

    Reply
    1. hazlan Post author

      peh… pemalam… sekarang bukan saja blog malah dah di pelbagaikan…. macam ecomm, forum dan macam2…

      Reply
  5. Ali ridha

    caiyok!!! awek blogspot sekarang ada dah berani guna
    wordpres.heee..

    ada yang tak faham tu boleh la tanya aku.
    mana aku boleh jawab.akan aku selesaikan.
    nak berkenalan pun boleh.heee..
    Ali ridha´s last blog post ..Konspirasi krisis mesir

    Reply
    1. hazlan Post author

      yup tanya bro ali ridha… sentiasa akan membantu… bro mana tau ada jodoh dengan blogger juga nanti… amin….

      Reply
    1. hazlan Post author

      betul2… kekadang ada yang kedekut juga nak bagi dokumentation… kira makan sorang je… tapi tak baik kalau kedekut ilmu kan bro?

      Reply
    1. hazlan Post author

      kekadang terpikir juga 2-3 kali nak still guna wordpress ke nak ubah angin guna drupal 7… wordpress pun dah semakin maju… mudah nak di modified…

      Reply
  6. suri suri

    salam..
    pkbar?
    rasanya kalau tiada theam untuk muka wordperss tentu tak menarik minat orang untuk meneroka codiang dia

    Reply
    1. hazlan Post author

      yang seronoknya boleh memohon bantuan daripada pak google belambak tutorial dia.. rajin dengan tak rajin je…

      Reply
  7. kak cun

    nak taip bahagian single.php
    takut rosak tema.nanti kena pasang
    balik tema.jadi kena berhati-hati
    semasa meng’edit tema.

    Reply
    1. hazlan Post author

      biasanya buat backup dulu, pastu edit yang satu lagi gunakan localhost… rasanya lebih selamat…

      Reply
  8. Sabahan Bloggers Club

    Baru tak sampai sebulan berjinak-jinak dengan wordpress.
    Tapi dari segi struktur dengan blogspot tu, lebih kurang jer sya lihat.
    Cuma nak berfikir ikut cara waordpress tu tak boleh lagi…. :(
    Sabahan Bloggers Club´s last blog post ..BRT8-AnnieMing

    Reply
    1. hazlan Post author

      kebanyakannya muka atau wajah juga grafik2nya web berubah mengikut musim atau zaman. apa sahaja jenis cms,html,xtml atau asp struktur paparan semuanya hampir serupa, namun struktur dalaman dan binaannya sahaja yang berbeza… bagi aku wordpress memang jauh berbeza dengan blogspot. Sekadar pandangan.

      Reply
  9. RozaniGhani

    sejak ada wordpress 3.0, coding loop tidak semestinya diakhiri dengan endwhile, endif pun ada.
    buat theme pun makin senang, bikin child theme je.

    Reply
    1. hazlan Post author

      tul tu bro.. coding pun dah semakin ringkas sekarang ni cuma rajin dengan tak rajin je menggondah…

      Reply
    1. hazlan Post author

      cuma dalam BI je… terima kasih kat Joost de Valk dari yoast.com

      Reply
    1. hazlan Post author

      pelan2 kayuh… kalau bab script ni pasti ada menda baru… lalu aku pun masih belajar2 dan belajar lagi….

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge